ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πρόσκληση» - παρέμβαση Πούτιν
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006

Associated Press

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών στα Παλαιστινιακά εδάφη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δυσφορία προκάλεσε στο Λευκό Οίκο η αιφνιδιαστική «πρόσκληση» του Ρώσου Προέδρου στη «Χαμάς» για διαβουλεύσεις «προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις». Αμερικανοί διπλωμάτες τόνιζαν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση συναντηθεί με τη «Χαμάς» θα πρέπει να της αποσαφηνίσει ότι οφείλει να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και να αφοπλιστεί. Τη «δυσάρεστη έκπληξή» της εξέφρασε και η ισραηλινή ηγεσία.

Η Μόσχα, πάντως, επιμένει ότι θα θέσει τα αιτήματα των διεθνών διαμεσολαβητών στη «Χαμάς» και ότι θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση της παροχής οικονομικής βοήθειας. Από την πλευρά της, η «Χαμάς» δήλωσε «έτοιμη» για μια συνάντηση στη Μόσχα εφόσον προσκληθεί επισήμως.

Συναινετικό τόνο υιοθέτησε και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Κόφι Ανάν υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να αμφισβητούνται τα αποτελέσματα δημοκρατικών εκλογών και υπεραμύνθηκε της άποψης ότι η εκλογή της «Χαμάς», όπως και η εκλογική άνοδος των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην Αίγυπτο, σημαίνει μάλλον ανάγκη των λαών της περιοχής για σταθερές κυβερνήσεις που δεν είναι διεφθαρμένες και θα ασχοληθούν με τα προβλήματα των απλών πολιτών παρά με απόρριψη της κοσμικότητας στην πολιτική. Απηύθυνε έκκληση στη «Χαμάς» να μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα και να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, συμπληρώνοντας ότι η συνέχιση της παροχής χρηματικής βοήθειας στους Παλαιστινίους είναι υψίστης σημασίας.

Στο μεταξύ, εντός των Παλαιστινιακών εδαφών, διαιωνίζεται η κατάσταση χάους. Χτες απήχθη από αγνώστους στην πόλη της Γάζας Αιγύπτιος διπλωμάτης. Πρόκειται για τον πρώτο διπλωμάτη που απάγεται στη Λωρίδα και ουδείς είχε αναλάβει την ευθύνη για την πράξη αυτή μέχρι το βράδυ. Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ερευνούσαν στα τυφλά ενώ την απαγωγή καταδίκασαν τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και η «Χαμάς» που επισήμανε ότι «τέτοιες πράξεις βλάπτουν τις στενές σχέσεις με τους αδελφούς Αιγύπτιους».

Νωρίτερα, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειωνόταν στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ, όπου δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες κατά Ισραηλινών στρατιωτών. Σκοτώθηκαν και οι δύο. Ωρες μετά, στην ίδια περιοχή, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωναν άλλον έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτιζαν έναν δεύτερο, υποστηρίζοντας ότι τοποθετούσαν βόμβα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι οργανώσεις «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» και «Μάρτυρες του αλ Ακσα».

Μέλη της δεύτερης εισέβαλαν και στο υπουργείο Οικονομικών, στην πόλη της Γάζας, ζητώντας να πληρωθούν όσοι εξ αυτών εργάζονται ως αστυνομικοί. Το απόγευμα, γνωστοποιήθηκε ότι καταβλήθηκαν οι μισθοί στο σύνολο των 140.000 δημόσιων υπαλλήλων μετά από νέο δάνειο που πήρε η Παλαιστινιακή Αρχή από τράπεζες, αφού τα χρήματα που υποσχέθηκαν αραβικές χώρες δεν έχουν, ακόμη, δοθεί.