Προϋπολογισμός πολέμου, αστυνόμευσης, φτώχειας και εξαθλίωσης

Στοιχεία για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2007

Κυριακή 12 Φλεβάρη 2006

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η πολιτική και ο χαρακτήρας της κυβέρνησης Μπους αποτυπώνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο παρουσίασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ την περασμένη Τρίτη. Περισσότερα όπλα, περισσότεροι πόλεμοι, περισσότερη καταστολή, περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο, λιγότερα για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, την προστασία των φτωχότερων στρωμάτων.

Ο προϋπολογισμός του 2007 είναι ύψους 2,77 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πολεμικές δαπάνες και οι δαπάνες για την «ασφάλεια» κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ. Οι δαπάνες για το υπουργείο Αμυνας είναι αυξημένες κατά 6,9% σε σχέση με το 2004. Αύξηση κατά 3,3% παρουσιάζουν και οι δαπάνες για την εσωτερική «ασφάλεια», ενώ οι δαπάνες για την «εξωτερική πολιτική» σημειώνουν εκρηκτική άνοδο κατά 12,2%!

Οι αυξημένες πολεμικές δαπάνες και η επιμονή της κυβέρνησης στο πρόγραμμα φοροαπαλλαγών, απ' το οποίο ωφελούνται τα μέγιστα οι πλουσιότεροι, οδηγούν στην περικοπή του συνόλου των κοινωνικών δαπανών. Κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Ουάσιγκτον υπολογίζεται ότι μόνο με τις φοροαπαλλαγές οι πλουσιότεροι Αμερικανοί θα κερδίσουν τα επόμενα 10 χρόνια πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Την ίδια στιγμή και στο όνομα της περιστολής του ελλείμματος, ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε για το 2007 την περικοπή των κονδυλίων 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την υγειονομική περίθαλψη, την επαγγελματική κατάρτιση, την υποστήριξη των φτωχών και των αστέγων, την παιδική μέριμνα και τα προγράμματα υποστήριξης των πιο φτωχών οικογενειών.

Στο στόχαστρο της αντιλαϊκής Μπους βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά το ομοσπονδιακό πρόγραμμα «Μεντικέαρ» (Medicare), πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών υγείας στους φτωχότερους και ηλικιωμένους Αμερικανούς. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτείνει την περικοπή των κονδυλίων του προγράμματος κατά 36 δισεκατομμύρια δολάρια.

Περικοπές ύψους 17,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων προβλέπει ο προϋπολογισμός και για το πρόγραμμα «Μεντικέιντ» (Medicaid), πρόγραμμα περίθαλψης και πρόνοιας για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, τους ανήμπορους συνταξιούχους και τους ανάπηρους.

Αλλες σχετικές με την υγεία περικοπές αφορούν στα κέντρα για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών, το εθνικό ίδρυμα καρκίνου και τα εθνικά ιδρύματα καρδιολογίας, πνευμονολογίας και αιματολογίας.

Παρά τις διακηρύξεις περί αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος η κυβέρνηση Μπους προτείνει για το 2007 μείωση κατά 3,1 δισ. δολάρια των κονδυλίων για τα βασικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Προτείνεται επίσης να σταματήσει πλήρως η χρηματοδότηση 42 ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν στην τεχνολογική εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση.

Τέλος, στον τομέα της Πρόνοιας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτείνει την κατάργηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό του προγράμματος τροφίμων για 400.000 περίπου ηλικιωμένους, το ένα τρίτο των οποίων είναι πάνω από 75 ετών, που δεν έχουν κανέναν πόρο ζωής. Προτείνει ακόμη την κατάργηση των επιχορηγήσεων που χορηγούνται στις Πολιτείες για τη λειτουργία των κέντρων προληπτικής ιατρικής.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ