ΚΟΖΑΝΗ
Επιτροπή σωτηρίας της ΔΕΗ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2000

Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων της ΔΕΗ, συγκροτήθηκε μέσα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, προκειμένου ενωμένοι οι εργαζόμενοι και βάζοντας στην άκρη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να αντιπαλέψουν την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και τις δραματικές αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρχουν για τη χώρα, τους εργαζόμενους και το λαό.

Η σύσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία 12 εργαζομένων και συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από διάφορους χώρους δουλιάς, στα ορυχεία και τους ΑΗΣ. Αποφασίστηκε, άμεσα να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης στους χώρους της ΔΕΗ και στους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας, με στόχο να μην περάσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Επίσης, θα γίνουν συναντήσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των αγροτών, των ΕΒΕ, των εμπόρων κλπ.

Η πρόταση των εργαζομένων όπως διατυπώθηκε, διεκδικεί: ΔΕΗ ενιαία καθετοποιημένη, 100% Δημόσια, κρατικό μονοπώλιο. Με κοινωνικό χαρακτήρα, που θα παρέχει φθηνό ρεύμα στο λαό, απαλλαγμένη από την πολιτική που στηρίζει τους μεγαλοεργολάβους και γενικά το μεγάλο κεφάλαιο, θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας. Λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Εγκαιρη και ουσιαστική αποκατάσταση των πληττόμενων από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Παράλληλη δημιουργία επιχειρήσεων στη Δ. Μακεδονία, που θα προμηθεύουν και θα στηρίζουν τη λειτουργία της ΔΕΗ και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Δ. Μακεδονίας. Ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ με απαλλαγή της από το ρουσφέτι, τους μηχανισμούς φθοράς και σήψης.

Οπως ανέφερε ο Ι. Καλαϊτζόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που μετέχει στην Επιτροπή Αγώνα, «για να προχωρήσουν όλα τα παραπάνω απαιτείται αλλαγή πορείας στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ με την ενίσχυση των ταξικών αγωνιστικών χαρακτηριστικών και την προώθηση της ουσιαστικής ενότητας των εργαζομένων στο χώρο. Ετσι θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα σε όλους τους χώρους της ΔΕΗ και θα επιδιώξουμε την κοινή δράση με όλο το λαό της Δυτικής Μακεδονίας».

Οι επιπτώσεις του ξεπουλήματος

Οπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη, η περίοδος αυτή για τη ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού η κυβέρνηση επιταχύνει τις πρωτοβουλίες της για την ιδιωτικοποίησή της με τη στήριξη της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Μετά την ψήφιση του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, προωθεί με γρήγορους ρυθμούς την ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, μέσω του Χρηματιστηρίου.

Αντίθετα με τις επιλογές της κυβέρνησης, η εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η ΔΕΗ αποτελεί κλάδο στρατηγικής σημασίας και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, γιατί οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τη χώρα, τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και το σύνολο του ελληνικού λαού. Π.χ. η ενεργειακή υπόσταση και αυτάρκεια της χώρας θα είναι έρμαιο στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Η ΔΕΗ θα χάσει τον κοινωνικό χαρακτήρα και αυτό θα σημαίνει για το σύνολο του ελληνικού λαού τρομακτική επιβάρυνση, μέσα από τις αυξήσεις των τιμολογίων του οικιακού και του αγροτικού ρεύματος. Για τους εργαζόμενους θα σημάνει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση του 8ωρου, με βασική λογική τη «μείωση του εργατικού κόστους και το φτηνό εργαζόμενο», σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Τη διάλυση του ασφαλιστικού και το ξεπούλημά του από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ με επιπτώσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Επίσης την αναδιοργάνωση - διάλυση της ΔΕΗ με τον τεμαχισμό σε 4 Βασικές Επιχειρησιακές Μονάδες (ΒΕΜ), ανταγωνιστικές μεταξύ τους και με δραστική μείωση θέσεων εργασίας κατά 10-12.000.