ΕΕ
Προς το παρόν δε χρειάζονται πρόσθετα μέτρα
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006

Associated Press

Εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση στη Νιγηρία
Διεθνή έκκληση για τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας των πληθυσμών έναντι της γρίπης των πουλερικών και προετοιμασίας για την πιθανότητα πανδημίας γρίπης, απηύθυνε ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Γιονγκ Γουκ.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», σημείωσε ο γγ της ΠΟΥ, υποστηρίζοντας πως ο οργανισμός «είναι έτοιμος να βοηθήσει όλες τις αφρικανικές χώρες προκειμένου να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τους κινδύνους». Παρατήρησε πως τα κρούσματα στη Νιγηρία προκαλούν «μεγάλη ανησυχία» και πως απαιτείται άμεση δράση με βασική προτεραιότητα την ενημέρωση των λαών για τους κινδύνους που ελλοχεύει η επαφή με νεκρά και άρρωστα πτηνά.

Μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων γρίπης σε αγριόκυκνους στην Ιταλία (νότιες επαρχίες Λέτσε, Πούλια, Καλαβρία, Σικελία, όπου ελήφθησαν προληπτικά μέτρα καραντίνας), σε βόρεια Σλοβενία (κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, όπου σχηματίστηκε ζώνη επιτήρησης) και Ρουμανία (χωριά πέριξ της Κονστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα), εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε πως προς το παρόν δε γίνεται λόγος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων πέρα από τα ισχύοντα. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως μεμονωμένα οι χώρες - μέλη της ΕΕ μπορούν να λάβουν περαιτέρω μέτρα προφύλαξης και πως η εφαρμογή των μέτρων, που έχουν ήδη ληφθεί σε Ιταλία, Σλοβενία και Ελλάδα, θα εξεταστεί αύριο (Τετάρτη) στη συνάντηση αξιωματούχων της ΕΕ, κτηνιάτρων και άλλων ειδικών... Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε πως αναμένονται τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων σε δείγμα από νεκρό κύκνο που βρέθηκε στο Βέλγιο κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία και ότι προς το παρόν η εκεί κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία. Στη Γερμανία, ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές έδωσαν ήδη - προληπτικά - εντολή για τον υποχρεωτικό εγκλεισμό των πτηνών σε φάρμες και πτηνοτροφικές μονάδες.

Αντίθετα, ανησυχητικές ήταν το τελευταίο 48ωρο οι εξελίξεις στην Ινδονησία, όπου ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο γυναικών (μία 22χρονη και μία 27χρονη) από τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών. Συνολικά, από το 2003 τα θύματα της νόσου ανέρχονται σε 18...

Στο βόρειο Ιράκ, ανακοινώθηκε πως νοσηλεύονται ακόμη εννιά άτομα με συμπτώματα της γρίπης των πουλερικών. Ειδική ομάδα της ΠΟΥ που βρίσκεται στην περιοχή συνέστησε χτες στις τοπικές αρχές να λάβουν αυστηρότερα μέτρα επιτήρησης και ελέγχων σε πτηνοτροφεία και οικόσιτες πτηνοτροφικές μονάδες. Τέλος, στη Νιγηρία, υποβάλλονται σε εξετάσεις δεκάδες εργαζόμενοι πτηνοτροφείου στην πολιτεία Κάνο, όπου προ βδομάδων πέθαναν δεκάδες χιλιάδες πουλερικά εξαιτίας του ιού Η5Ν1.