ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Τέσσερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Αρνητικές οι εξετάσεις στους δύο νοσηλευόμενους στη Θεσσαλονίκη

Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006

Associated Press

Αναμένεται να υπάρξουν και άλλα κρούσματα που θα εντοπιστούν στην Ελλάδα σε αποδημητικά πτηνά
Τέσσερα έγιναν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση ότι και η αγριόχηνα που είχε εντοπιστεί στη Σκύρο έφερε τον ιό Η5Ν1. Είχε προηγηθεί το περασμένο Σάββατο η ανακοίνωση ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών έφεραν και οι τρεις κύκνοι που είχαν βρεθεί στις περιοχές Σταυρού και Επανωμής Θεσσαλονίκης και την Παραλία Κατερίνης στην Πιερία.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού πρώτα έλαβε τα αποτελέσματα από το Αγγλικό Εργαστήριο Αναφοράς της ΕΕ για τη γρίπη των πτηνών. Σημειώνεται ότι η άγρια χήνα, όπως και ο κύκνος ανήκουν στην κατηγορία των άγριων μεταναστευτικών υδρόβιων πτηνών. Παράλληλα, όπως εκτιμάται από παράγοντες που γνωρίζουν το αντικείμενο, δε θα είναι και τα μόνα κρούσματα που θα εντοπιστούν στην Ελλάδα σε αποδημητικά, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες να περάσει ο ιός και στα ντόπια πουλιά.

Οπως έγινε σε Θεσσαλονίκη και Πιερία, έτσι και στη Σκύρο ελήφθησαν τα υποχρεωτικά κτηνιατρικά - υγειονομικά προληπτικά μέτρα, τα οποία εφαρμόζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, σύμφωνα με τη γνωστή ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Εχει απαγορευτεί δε στην περιοχή, σύμφωνα με τις προχτεσινές κοινοτικές αποφάσεις, και το κυνήγι σε όλα τα υπόλοιπα θηρεύσιμα είδη, δεδομένου ότι η περίοδος κυνηγιού των υδρόβιων έχει λήξει ήδη σε όλη τη χώρα από τις 10.2.2006.

Αρνητικές οι εξετάσεις

Αρνητικά στον ιό της γρίπης των πουλερικών εμφανίζονται τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων στα δύο άτομα, τα οποία εμφάνισαν συμπτώματα γρίπης, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν έρθει σε επαφή με νεκρά και τραυματισμένα πουλιά. Πρόκειται για έναν 19χρονο κυνηγό, που νοσηλεύεται σε συνθήκες απομόνωσης στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και έναν 29χρονο, που έχει εισαχθεί στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων. Τα αποτελέσματα των δεύτερων εξετάσεων αναμένονταν χτες το βράδυ από το Β΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ιατρικού τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για προληπτικούς λόγους, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και ο νεοσύλλεκτος, του οποίου επίσης τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι αρνητικά.

Στο μεταξύ, δεκαπέντε δείγματα αποδημητικών πουλιών, που βρέθηκαν νεκρά στην παραλία της Αλεξανδρούπολης, απέστειλαν χτες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Νομού Εβρου στο αρμόδιο κτηνιατρικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης για εξέταση. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί από τον Εβρο στο κτηνιατρικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης πάνω από 550 δείγματα πτηνών που όλα ήταν αρνητικά.

Επίσης νεκρά αποδημητικά πουλιά βρέθηκαν και στάλθηκαν στο παραπάνω εργαστήριο από τη Χαλκιδική (πέντε νεκροί κύκνοι) και από την Καστοριά (ένας κύκνος και ένας πελεκάνος). Στο Δήμο Θερμαϊκού την περασμένη Πέμπτη εντοπίστηκε και δεύτερος νεκρός κύκνος στην ίδια περιοχή όπου είχε βρεθεί και το πρώτο κρούσμα του ιού της γρίπης.

Κι ενώ συνεχίζεται η ενημέρωση των πολιτών στους Νέους Επιβάτες, στο Σταυρό Θεσσαλονίκης και την Παραλία Κατερίνης, ομολογείται πλέον ανοιχτά ότι το προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών δεν επαρκεί για έναν πληρέστερο έλεγχο στους τρεις νομούς όπου παρουσιάστηκαν τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών. Ηδη η Νομαρχία Πιερίας ενδιαφέρεται για την πλήρωση πέντε θέσεων κτηνιάτρων, αλλά δεν υπήρξε σχετικό ενδιαφέρον καθώς οι προσλήψεις γίνονται μόνο για ένα διάστημα οχτώ μηνών. Από τους ελέγχους που έγιναν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε το ύποπτο κρούσμα στην Πιερία, διαπιστώθηκε ότι από τις 265 κατοικίες που ελέγχθηκαν στις 22 δεν είχαν σκεπαστεί οι χώροι στέγασης των πτηνών. Επίσης οι κτηνίατροι του Νομού Εβρου σημειώνουν ότι ένας νομός όπως ο δικός τους με πάρα πολλά διάσπαρτα χωριά είναι αδύνατον να ελεγχθεί με απόλυτη ακρίβεια. Για το λόγο αυτό ζητείται (ακόμη και με τηλεοπτικά σποτ σε τοπικά τηλεοπτικά κανάλια) από τους πολίτες που διατηρούν οικόσιτα πουλερικά να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Επισημάνσεις καθηγητών

Ο αναπληρωτής καθηγητής τομέα Παθολογίας Πτηνών της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Πρόδρομος Ιορδανίδης, αναφερόμενος χτες στον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης των πτηνών από άγρια πουλιά σε οικόσιτα, υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να γίνει εφόσον ένα πεινασμένο άρρωστο άγριο πτηνό αναζητήσει τροφή σε κάποια αυλή όπου βόσκουν ελεύθερα κοτόπουλα. Πρόσθεσε ότι ο ιός Η5Ν1 μπορεί να ζήσει ακόμη και ένα μήνα ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος, ενώ μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και από τη σκόνη την οποία μεταφέρει ο αέρας και η οποία περιέχει ίχνη από αποξηραμένα σάλια ή κόπρανα άρρωστων πτηνών. Τόνισε ότι τα κοτόπουλα και τα αυγά που προέρχονται από οργανωμένες πτηνοτροφικές μονάδες είναι ασφαλή.

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ με ειδίκευση στην Αγρια Πανίδα, δήλωσε ότι οι θάνατοι περιορισμένου αριθμού κύκνων οφείλονται κυρίως στην εξασθένισή τους από τις κακές καιρικές συνθήκες, ενδεχομένως την ηλικία τους και γενικότερα στο καταβεβλημένο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Πρόσθεσε ότι πολλά μπορεί να φέρουν τον ιό, αλλά να μη νοσούν. Επίσης, τόνισε, ότι ο εν λόγω ιός μεταδίδεται από τους κύκνους μόνο στις γαλοπούλες και τις κότες.