Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εκτός από τους βιομηχάνους με στηρίζει και η ηγεσία της ΓΣΕΕ!
Τετάρτη 21 Ιούνη 2000

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ημόνη συγκροτημένη ομάδα που ένιωσε την ανάγκη να συμμετάσχει στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς - πέραν των προσωπικοτήτων όπως ο κ. Χριστόδουλος, που κι αυτός απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον πρωθυπουργό για το «κατόρθωμα» της ΟΝΕ, πράγμα για το οποίο τον ευχαρίστησε ο Κ. Σημίτης - είναι ο ΣΕΒ, αλλά ο Κ. Σημίτης προσπάθησε να το ξεπεράσει, αναζητώντας τις ...αποδείξεις για την «κοινωνική» αποδοχή της πολιτικής του στην κυβερνητικοδίαιτη και συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ...

Ετσι, όταν χτες ο «Ρ» ρώτησε τον πρωθυπουργό πώς ερμηνεύει ο ίδιος το γεγονός πως μόνο ο ΣΕΒ εξέδωσε «χαρμόσυνη» ανακοίνωση για την είσοδο στη «ζώνη του ευρώ», εκείνος θυμήθηκε να πει ότι εκτός από τους βιομηχάνους τον στηρίζει και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, πράγμα που θα πρέπει να αξιολογηθεί αναλόγως από τους εργαζόμενους...

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε και στη χτεσινή τελευταία του συνέντευξη στη Φέιρα πως η απόφαση για την ΟΝΕ είναι «ιστορική», ισχυριζόμενος ότι έτσι η Ελλάδα καθίσταται «τμήμα ενός από τους πιο ισχυρούς πόλους στον κόσμο»! Και πως τώρα οι υπόλοιποι «εταίροι» θα μας «συμπαραστέκονται» περισσότερο...

Οσον αφορά τα διαφορετικά επίπεδα που παρατηρούνται τόσο στην ΕΕ όσο και στο εσωτερικό της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό δεν πρέπει να μας ξενίζει, αποστροφή που ερμηνεύτηκε και ως ένα έμμεσο σχόλιο για το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Στην ερώτηση για το αν σκέφτεται ανασχηματισμό μετά το «κλείδωμα» της ΟΝΕ, ο Κ. Σημίτης απάντησε αρνητικά, όπως επίσης αρνητικά απάντησε και στο ενδεχόμενο αντικατάστασης του Γ. Παπαντωνίου από τη θέση του.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, παράλληλα, να επαναλάβει ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική, ενώ, σχολιάζοντας τη διαδήλωση των 50.000 Πορτογάλων κατά της πολιτικής της ΟΝΕ που γεννά ανεργία, απάντησε ότι το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα θα απασχολήσει τα πολιτικά όργανα και πως αναμένει τις προτάσεις του κ. Γιαννίτση.

Επίσης, ο Κ. Σημίτης επιβεβαίωσε πως στο κείμενο των συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά στην τρομοκρατία, ενώ σχολιάζοντας το γεγονός της χτεσινής πτώσης στο Χρηματιστήριο, την εξήγησε λέγοντας ότι δεν πρόλαβε να αλλάξει τίποτα από χτες μέχρι σήμερα και πως τα θετικά αποτελέσματα της ένταξης θα φανούν αργότερα.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κ. Σημίτης φάνηκε ενοχλημένος, όταν ρωτήθηκε αν θα ζητήσει νέες θυσίες από το λαό, και ζήτησε με αυστηρό ύφος «να ξεχάσουμε να μιλάμε για θυσίες» και να αντιληφθούν όλοι πως «υπάρχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις». Λίγο νωρίτερα είχε επαναλάβει πολλές φορές την πρόθεσή του να ζητήσει από την κοινωνία συναίνεση για τις επιλογές. Αλλά, συμπλήρωσε, ακόμα ότι κι αν δεν υπάρξει συναίνεση «εμείς θα προχωρήσουμε μόνοι μας».