ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Επιβάλλουν την επέκτασή της με τα ΜΑΤ!
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006

Eurokinissi

Με τα ΜΑΤ επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλει την παράνομη επέκταση της χωματερής
Με δυνάμεις καταστολής, αστυνομοκρατία και απειλές για συλλήψεις προσπάθησε χτες η κυβέρνηση να επιβάλει τις εργασίες επέκτασης της χωματερής των Ανω Λιοσίων και να βρει πρόσκαιρη διαφυγή στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Ενα αδιέξοδο για το οποίο ευθύνεται η ίδια, αλλά και εκείνη του ΠΑΣΟΚ, με συνοδοιπόρους τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΚΝΑ - ΤΕΔΚΝΑ) που συνδιοικούνται από εκπροσώπους των δύο αυτών κομμάτων και του ΣΥΝ.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπνίξει το μαζικό λαϊκό κίνημα της περιοχής, που συνεχώς φουντώνει με σκοπό να πάψει να φορτώνεται τα σκουπίδια ολόκληρης της Αττικής, επαναλήφθηκε και χτες το πρωί, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ηταν περίπου 8 το πρωί όταν έγινε γνωστό ότι ξεκινούν και πάλι εργασίες - οι οποίες πολλές φορές έχουν εμποδιστεί μέχρι σήμερα από κατοίκους - των μηχανημάτων της εταιρίας ΑΚΤΩΡ ώστε να ανοίξουν δρόμο και να διαμορφώσουν το χώρο που θα κατασκευαστεί το νέο «μάτι» ή «κύτταρο», όπως λέγεται, της χωματερής. Η κινητοποίηση της Διαδημοτικής Επιτροπής για την απομάκρυνση της χωματερής ήταν άμεση. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής περίπου στις 10.30 το πρωί ξεκίνησαν για να μπλοκάρουν τα έργα. Οταν όμως έφτασαν στη διασταύρωση της Λεωφόρου Ασπροπύργου με το δρόμο που οδηγεί στην είσοδο της χωματερής και των γραφείων του ΕΣΔΚΝΑ, αντίκρισαν κλούβες των ΜΑΤ, που η κυβέρνηση προβλέποντας τις αντιδράσεις είχε φροντίσει να βρίσκονται και πάλι εκεί! Η Αστυνομία απαγόρευσε στους συγκεντρωμένους την είσοδο, με αποτέλεσμα αυτοί να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Λεωφόρου Ασπροπύργου.

Παράλληλα, μια μικρή ομάδα μελών της Επιτροπής πήγε από άλλο δρόμο στο χώρο που δούλευαν τα μηχανήματα και ανάγκασαν τους χειριστές να σταματήσουν τις εργασίες και να αποχωρήσουν. Στην επιστροφή τους και καθώς έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς «κυνηγήθηκαν» πάνω στα βουνά της χωματερής. Κάποιοι από αυτούς μπλοκαρίστηκαν από αστυνομικούς και επί μισή ώρα βρίσκονταν υπό την απειλή της σύλληψης, κάτι που όμως δεν έγινε. Οι συγκεντρωμένοι επέστρεψαν στην είσοδο της χωματερής και μαζί με τους υπόλοιπους ανάγκασαν την Αστυνομία να τους επιτρέψει την είσοδο και να φτάσουν στα γραφεία του ΕΣΔΚΝΑ, από τα οποία όμως φρόντισαν να λείπουν όλοι οι υπεύθυνοι...

Να σημειωθεί ότι προσπάθεια να σταματήσουν τα έργα έγινε νωρίς το πρωί και από το Δήμο Ασπροπύργου, καθώς ένα κομμάτι του χώρου που γίνονταν τα έργα ανήκει σε αυτόν. Παρά την επίδειξη των συμβολαίων ιδιοκτησίας του χώρου από το δήμο, η Αστυνομία και οι υπεύθυνοι του ΑΚΤΩΡΑ αρνήθηκαν να σταματήσουν τα έργα, υποστηρίζοντας ότι έχουν εντολή και άδεια από την κυβέρνηση και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Τελικά, ο δήμος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα που θα εκδικαστούν σήμερα, αλλά και μήνυση εναντίον της εταιρίας.

Πιο αποφασιστικά στον αγώνα

Μιλώντας στο «Ρ» ο Γιάννης Παπαναής, μέλος της Διαδημοτικής, τον οποίο απείλησαν να συλλάβουν οι αστυνομικοί, τόνισε ότι «το γεγονός να στέλνονται οι δυνάμεις καταστολής ενάντια στο λαό που παλεύει να γλιτώσει από τον καρκίνο της χωματερής δεν είναι πρωτοφανές. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, κάθε φορά που βλέπουν το μαζικό λαϊκό κίνημα της περιοχής να γιγαντώνεται ενάντια στη χωματερή, φέρνουν τις δυνάμεις καταστολής για να το χτυπήσουν. Να ξέρουν, όμως, ότι όπως και οι παλιότερες προσπάθειες, έτσι και η σημερινή, με την απειλή σύλληψης μελών της Διαδημοτικής, δε θα μας κάνει να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Αντίθετα, αυτές οι τακτικές συσπειρώνουν ακόμα περισσότερο το λαό της περιοχής στο πλευρό της Διαδημοτικής για να συνεχίσει ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα για το δικαίωμά μας για καλύτερο περιβάλλον».

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Ανω Λιοσίων του ΚΚΕ καταγγέλλει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, αλλά και το νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα, που έκανε, όπως σημειώνει, ποδαρικό στέλνοντας τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στο λαό της περιοχής. Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για την οριστική απομάκρυνση της χωματερής.