ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δημόσιες σχέσεις απ' το χαράτσι των ασθενών!

Το τμήμα Υγείας της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ κάνει ξεκάθαρο ότι Σύστημα Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες από τη μια και επιχειρηματικότητα και κέρδη για τα νοσοκομεία από την άλλη δεν μπορεί να υπάρξει

Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006

Eurokinissi

Τα απογευματινά ιατρεία αποτελούν μια ακόμα θηλιά στο ήδη εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας
Η χυδαιότερη πλευρά της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας αναδύθηκε μέσα απ' τη διάθεση των εισπράξεων απ' τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στο Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο Ηρακλείου το 2005: Ετσι καλύφτηκαν ταξίδια, προσωπικές μετακινήσεις, γεύματα και δημόσιες σχέσεις απ' τον Ειδικό Λογαριασμό των Απογευματινών Ιατρείων (ΕΛΛΑΠΙ) που κατά βάση έχει έσοδα απ' τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι πληρώνουν απ' την τσέπη τους στην ώρα της ανάγκης, για να μπορέσουν να έχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες.

Μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε ο διοικητής της Διοικητικής Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Καλαντζάκης έδωσε εντολή να επισπευστεί ο κατασταλτικός έλεγχος. Να διαπιστωθεί δηλαδή το σύννομο ή όχι των συγκεκριμένων επιλογών. Ομως, ήδη έχει κατοχυρωθεί «ως σύννομη εν τω συνόλω» η λειτουργία των νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια με τους νόμους που ψήφισαν τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο η κυβέρνηση της ΝΔ. Ετσι εντολές περί ελέγχων του ενός ή του άλλου τύπου - απ' τη στιγμή που αφήνουν στο απυρόβλητο τις ιδιωτικοποιήσεις - λειτουργούν προσχηματικά και διαιωνίζουν το σύστημα της εμπορευματοποίησης, όπου τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίζουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες που θα έπρεπε να τους προσφέρονται δωρεάν και αποκλειστικά απ' το κράτος.

Με ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ τονίζει ότι «το ΚΚΕ από την αρχή της ψήφισης του νόμου που θεσμοθετούσε τα απογευματινά ιατρεία (νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υποστήριζε ότι θα καταργήσει), είχε αντιταχθεί και είχε δηλώσει ότι θα αποτελούσε ακόμα μια θηλιά στο ήδη εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας. Που οι εργαζόμενοι πληρώνουνε, με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και το ΝΔ, το 46,5% των συνολικών δαπανών για την Υγεία, 60 - 70 ευρώ σε κάθε επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία, συμμετοχή στα φάρμακα κλπ.».

«Ολα όσα ήρθαν αυτές τις μέρες στην επιφάνεια αποτελούν "πταίσματα" μπροστά στη συνολική αντιλαϊκή επίθεση που δέχεται ο χώρος της Υγείας και Πρόνοιας»... Και τα παραπάνω αποτελούν απάντηση σε όσους ακόμα διατηρούν την αυταπάτη ότι ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων και του ΕΛΛΑΠΙ είναι για το καλό των ασφαλισμένων και ότι φταίει μόνο η κακή διαχείρισή του.

Το τμήμα Υγείας της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ κάνει ξεκάθαρο ότι Σύστημα Υγείας που να εξασφαλίζει και να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες από τη μία και επιχειρηματικότητα και κέρδη για τα νοσοκομεία από την άλλη δεν μπορεί να υπάρξει.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να διεκδικήσουν συντονισμένα: Υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας. Αμεση κάλυψη των αναγκών σε όλα τα επίπεδα του Συστήματος Υγείας σε τεχνολογική υποδομή, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.