Ελληνικά παλαιογραφικά κείμενα
Πέμπτη 22 Ιούνη 2000

Σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας και Ιστορίας των Κειμένων, διοργανώνει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, μέσω του Μορφωτικού Ιδρύματός της. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη Δημητσάνα από τις 16 έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η ενδιαφέρουσα αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Εθνικής Τράπεζας για την προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού και την ενίσχυση των ιστορικών κέντρων της επαρχίας.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς: «Η Παλαιογραφία δε διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο. Το σεμινάριό μας απευθύνεται σε νέους και παλαιότερους. Επιλέξαμε τη Δημητσάνα, γιατί σ' αυτό το μέρος έλαμψε η παράδοσή μας. Αν η φετινή προσπάθεια επιτύχει, θα ακολουθήσουν σεμινάρια και σε άλλες ιστορικές πόλεις, όπου υπάρχουν πηγές χειρογράφων».

«Η Παλαιογραφία πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει», σημείωσε ο καθηγητής Αγ. Τσελίκας. «Η συλλογή χειρογράφων στη συλλογή Δημητσάνας, είναι η πρώτη που μικρογραφήθηκε. Υπήρξε φωτεινός φάρος παιδείας στο Κέντρο της Πελοποννήσου, σε δύσκολες περιόδους».

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει μαθήματα πάνω σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά χειρόγραφα, καθώς και σε ιστορικά έγγραφα, σε συνδυασμό με την τοπική ιστορία και γενικότερα την ιστορία της Πελοποννήσου από τα βυζαντινά έως τα νεότερα χρόνια. Επίσης, θα οργανωθούν και επισκέψεις - μαθήματα σε βιβλιοθήκες και ιστορικούς τόπους των γύρω περιοχών. Το σεμινάριο, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Δημητσάνας, θα είναι ανοιχτό και μπορεί να το παρακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.