Στερνό «αντίο» στον Μαρίνο Πετρούνια
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006

Κηδεύτηκε χθες το απόγευμα στο νεκροταφείο Γλυφάδας ο σύντροφος Μαρίνος Πετρούνιας. Ηταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 9ο έως το 10ο Συνέδριο του Κόμματος και πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του Κόμματος από το 10ο έως το 13ο Συνέδριο.

Κοντά του, δεκάδες συγγενείς, φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές του, καθώς και πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, του κόμματος που όλα τα χρόνια της ζωής του υπηρετούσε και τιμούσε με τη δράση του, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Από τις τέσσερις το απόγευμα, πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας άρχισε να συγκεντρώνεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Γλυφάδα για να του απευθύνει το «ύστατο χαίρε», με τη συγκίνηση αποτυπωμένη στα πρόσωπα όλων για το θάνατο του συντρόφου Μαρίνου, που μετά από 63 χρόνια αδιάλειπτης κομματικής ζωής και αταλάντευτου αγώνα, «έφυγε» από τη ζωή στα 84 χρόνια του. Από το 1942 έγινε μέλος του ΕΑΜ. Το 1943 προσχωρεί στις γραμμές του ΕΛΑΣ και γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Από κει κι ύστερα, η ζωή του θα συμβαδίζει με τη δράση, τα ιδανικά και τις αξίες του Κόμματος και τον αγώνα για το σοσιαλισμό.

«Ο σύντροφος Μαρίνος υπήρξε σε όλη του τη ζωή αταλάντευτος και πιστός στις αρχές και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Ηταν ένας απ' αυτή τη γενιά που βίωσε όλη τη βαρβαρότητα των μετεμφυλιοπολεμικών καθεστώτων στους τόπους φυλακής και εξορίας. Και την πέρασε παλικαρίσια. Δεν τον έκαμψαν ούτε τα βασανιστήρια που πέρασε στο κολαστήρι της Μακρονήσου», τόνισε στο λόγο του ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κατέληξε λέγοντας:

«Η ΚΕ σε αποχαιρετά. Αποχαιρετά έναν άξιο κομμουνιστή που τίμησε με τη στάση και την προσφορά του τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του Κόμματος. Και να 'σαι σίγουρος ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουν σάρκα και οστά τα οράματα για τα οποία πάλεψες μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Υποσχόμαστε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να προχωρήσει το Κόμμα μας στη ρότα που έχει χαράξει, με την πολιτική της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, του Μετώπου για τη λαϊκή εξουσία».

Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Γιώργος Παναγής είπε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη η θλίψη μας, όταν χάνουμε συντρόφους σαν κι εσένα, που μπορούν να μας διδάξουν πολλά για τη ζωή και τον αγώνα. Ξέρουμε ότι ο πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος είναι εκείνος που αφιερώνει τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Φεύγεις, σύντροφε, την ώρα που η ΚΝΕ προετοιμάζεται για το 9ο Συνέδριό της, την ώρα που σκεφτόμαστε πώς θα δυναμώσουμε την Οργάνωσή μας. Σ' αυτή μας την προσπάθεια το παράδειγμά σου θα στέκεται οδηγός για μας».

«Σ' αποχαιρετάμε σήμερα, με αυτό το χαρακτηριστικό σου κούνημα του κεφαλιού, με το αδιόρατο χαμόγελό σου, με τη συγκαταβατικότητά σου», είπε γεμάτος συγκίνηση ο Θεοδόσης Χαριστέας, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Νοτιοανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ. «Σε θυμόμαστε πάντα παρόντα στις συνεδριάσεις μας, στις συγκεντρώσεις, στις πορείες, στις εξορμήσεις να ακολουθείς ακούραστος το ρυθμό και τα βήματα της ιστορίας. Είμαστε βέβαιοι ότι και σήμερα στην πλατεία Κάνιγγος και αύριο και μεθαύριο στους αγώνες που έρχονται θα είσαι πάντα εκεί».

Παραβρέθηκαν ακόμα: Ο Γιώργος Μαυρίκος υποψήφιος πρόεδρος για την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, επικεφαλής της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ, καθώς και πολλοί σύντροφοι από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ των νοτιοανατολικών συνοικιών.

Λίγο αργότερα, το σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία φέρετρο οδηγήθηκε στο νεκροταφείο Γλυφάδας, όπου έγινε η ταφή του συντρόφου Μ. Πετρούνια. Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και το Παράρτημα Γλυφάδας της ΠΕΑΕΑ.