ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Συνεχίζονται οι ισραηλινές προκλήσεις

Διεθνής παρέμβαση προκειμένου να σταματήσουν οι ισραηλινές αιματηρές επιχειρήσεις

Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006

Associated Press

Οργή από τους Παλαιστίνιους για την εισβολή στη Νάμπλους
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Γραπτή έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απηύθυνε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, ζητώντας διεθνή παρέμβαση και άσκηση πιέσεων προς το Ισραήλ ώστε να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 15 Παλαιστινίους, μέσα στον τελευταίο μήνα. Ο Μαχμούντ Αμπάς δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.

Προσπάθησε, όμως, να «διαβεβαιώσει» την ισραηλινή ηγεσία για τις επόμενες ημέρες, υπογραμμίζοντας ότι «ο Πρόεδρος χαράσσει την παλαιστινιακή εξωτερική πολιτική και εγώ είμαι έτοιμος για συνομιλίες». Ο Αμπάς έσπευσε, επίσης, να «προσφέρει κάλυψη» και στη «Χαμάς», τονίζοντας ότι η οργάνωση «προσπαθεί πραγματικά να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες», ενώ υπενθύμισε ότι η «Χαμάς» είχε τιμήσει την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί τους τελευταίους μήνες.

Ολα αυτά, πάντως, δε φαίνεται, όπως αναμενόταν άλλωστε, να πτοούν στο ελάχιστο την ισραηλινή ηγεσία, που επανέλαβε, χτες, τις απειλές της. Στελέχη της τόνιζαν ότι «αν ληφθεί απόφαση θα δολοφονηθούν ηγέτες της Χαμάς, ακόμη και αν πρόκειται για υπουργούς ή πρωθυπουργούς, όπως είναι ο Ισμαήλ Χανίγια». Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε, χτες, τις επιθέσεις του κατά Παλαιστινίων, αυτή τη φορά στη Νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου υπό το πρόσχημα της «απώθησης ατόμων που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν βόμβα», σκότωσε 2 Παλαιστινίους, εκ των οποίων ο ένας ήταν γιος βουλευτή της «Χαμάς».

Στην κηδεία του παραπάνω Παλαιστινίου, ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια τόνισε ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να γονατίσουν απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις». Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός αποχωρούσε μετά από αρκετές ημέρες επανακατοχής από τον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Νάμπλους. Συνολικά σκοτώθηκαν 9 Παλαιστίνιοι, από την Κυριακή, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50, κυρίως παιδιά, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης. Χτες, οργισμένοι οι κάτοικοι μετέτρεψαν σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ τις κηδείες των τελευταίων θυμάτων.

Τέλος, η «Χαμάς» ανακοίνωσε ότι στα τέλη της επόμενης βδομάδας υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της θα μεταβεί στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου, κίνηση που είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε ΗΠΑ - Ισραήλ. Η είδηση συμπέφτει με την ολοκλήρωση της περιοδείας Ράις σε αραβικές χώρες, όπου, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, απέτυχε να εκμαιεύσει δεσμεύσεις για μη χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τη «Χαμάς».