ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ
«Γολγοθάς» η πρόσβαση

Το νέο κτίριο επισκέφτηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης

Πέμπτη 22 Ιούνη 2000

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή επίσκεψη του Π. Κοσιώνη στο υποκατάστημα στο Γαλάτσι
«Γολγοθάς» είναι η πρόσβαση για τους περισσότερους ασφαλισμένους -και κυρίως για τους ασθενείς, ηλικιωμένους και τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες - που εξυπηρετούνται απ' το υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Γαλάτσι. Το νέο κτίριο, όπου μεταφέρθηκε το υποκατάστημα βρίσκεται στην οδό Πρωτοπαπαδάκη, ψηλά στο βουνό. Αστική συγκοινωνία δεν υπάρχει και έτσι οι ασφαλισμένοι χρησιμοποιούν ταξί ή ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό στο υποκατάστημα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Για να τους εξετάσει οφθαλμίατρος πρέπει να περιμένουν 40 μέρες καθώς ο ένας οφθαλμίατρος παραιτήθηκε και η άλλη έχει άδεια μητρότητας. Το μικροβιολογικό εργαστήριο δε λειτουργεί ακόμα παρά το ότι έχουν εγκατασταθεί τα βασικά μηχανήματα, ενώ άγνωστη είναι η τύχη του ακτινολογικού τμήματος.

Τα παραπάνω προβλήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, ο οποίος επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος επισκέφτηκε χτες το ΙΚΑ Γαλατσίου και συνομίλησε με τους εργαζόμενους, αλλά και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

«Μένω στη Λαμπρινή και δεν υπάρχει συγκοινωνία για να έρθω, μέχρι εδώ. Ετσι αναγκάζομαι να παίρνω ταξί. Αν αναγκαστώ να έρθω δύο φορές τη βδομάδα στο ΙΚΑ, πρέπει να χαλάσω τη μισή μου σύνταξη στο ταξί», ήταν τα λόγια μιας ηλικιωμένης ασφαλισμένης προς τον Π. Κοσιώνη. «Εχω σοβαρό πρόβλημα με τα μάτια μου. Ηρθα να εξεταστώ και μου είπαν να έρθω σε 40 μέρες. Τι θα κάνω; Πονάω!», ήταν το παράπονο ενός άλλου ηλικιωμένου ασφαλισμένου.

Αυτά τα οξυμένα προβλήματα ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης αντιπροσωπείας των τοπικών παραρτημάτων του Συνδικάτου Οικοδόμων της ΠΕΑΕΑ και εκπροσώπου των τριών ΚΑΠΗ με τον Διευθυντή του υποκαταστήματος στις 7.6.2000. Μάλιστα, σε επιστολή των φορέων προς τον Τύπο αναφέρονται τα εξής: «Το μέγα πρόβλημα βέβαια είναι το ίδιο το ΙΚΑ στην τοποθεσία που είναι. Εις το βουνό ψηλά εκεί που δεν έχει ούτε πεζοδρόμιο να περπατήσεις, που δεν έχει ούτε μια ράμπα να σταματήσεις, έστω με ένα ταξί, λόγω πυκνής κυκλοφορίας της Πρωτοπαπαδάκη και ρωτάμε: Ποιοι ειδικοί, ποιοι ανεγκέφαλοι, ποια συμφέροντα πήγαν το ΙΚΑ εκτός πόλεως, δηλαδή στα Τουρκοβούνια; Και πολύ θα θέλαμε να έρθει ο κύριος υπουργός να περπατήσουμε μαζί αυτή τη διαδρομή από το κέντρο του Γαλατσίου και να δούμε αν καταφέρει να βγει επάνω».

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, όπως υπογράμμισε στον βουλευτή του ΚΚΕ και η Ελένη Παπαδοπούλου αναπληρώτρια διευθύντρια του υποκαταστήματος. «Εδώ και ενάμιση χρόνο ζητάμε προσωπικό, αλλά η διοίκηση του ΙΚΑ δεν κάνει προσλήψεις» είπε η Ε. Παπαδοπούλου.

Μετά το τέλος της χτεσινής περιοδείας ο Π. Κοσιώνης τόνισε:

«Υπάρχουν βασικά μειονεκτήματα στη λειτουργία του υποκαταστήματος μετά τη μεταφορά του στο νέο χώρο. Ενώ κτιριακά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για καλύτερη λειτουργικότητα του υποκαταστήματος τα προβλήματα πρόσβασης των ασφαλισμένων είναι πολύ μεγάλα, ιδιαίτερα για τους ασθενείς, τους ηλικιωμένους και τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Ο χώρος που επιλέχτηκε είναι μακριά από την κύρια μάζα των ασφαλισμένων και από πλευράς διαμόρφωσης χώρου πολύ δύσκολος. Αυτό δείχνει ότι σαν κύριο κριτήριο της μεταφοράς θεωρήθηκε το κτίριο, χωρίς να υπολογιστεί καθόλου ο τρόπος πρόσβασης. Και αυτό το τελευταίο ήταν το κύριο θέμα συζήτησης ασφαλισμένων και εργαζομένων κατά την επίσκεψη».

Και ο Π. Κοσιώνης κατέληξε: «Κατά τη γνώμη μας πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα με συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης του ΙΚΑ, του Δήμου Γαλατσίου, αλλά και του υπουργείου Εργασίας, ώστε το ΙΚΑ Γαλατσίου να είναι συγκοινωνιακά προσβάσιμο στους ασφαλισμένους.»