ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντικομμουνιστική υστερία
Κυριακή 25 Ιούνη 2000

Associated Press

Ο Βάτσλαβ Χάβελ (αριστερά) ήταν ο διαρκής πρωταγωνιστής των εξελίξεων των τελευταίων ετών
Η «βελούδινη» αντεπανάσταση στην Τσεχοσλοβακία άρχισε στις 17 Νοέμβρη 1989. Ηταν το σήμα για την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Το 1990 ξεκίνησε μια ολόκληρη εκστρατεία καταδίωξης οτιδήποτε προοδευτικού και, ειδικότερα, άρχισε η καταδίωξη των κομμουνιστών. Οι ακροδεξιές οργανώσεις βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επίθεσης ενάντια στους κομμουνιστές και τους δημοκράτες, οι οποίες (ακροδεξιές οργανώσεις) έχουν δεχτεί την υποστήριξη των κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών και άλλων ινστιτούτων, ενώ και διάφορες μεμονωμένες προσωπικότητες έχουν ταχθεί ενάντια στους κομμουνιστές, όπως ο γερουσιαστής Βάτσλαβ Μπέντα, που δεν κρύβει την αγάπη του προς τον Πινοτσέτ, και είναι πρώην υπεύθυνος του αντισυνταγματικού «Γραφείου για την Τεκμηρίωση και Ερευνα των Εγκλημάτων των Κομμουνιστών» του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι αντικομμουνιστικοί νόμοι

Ο «Νόμος της Κάθαρσης», που επιβλήθηκε από το 1991, αφορά την εξέταση ανθρώπων που καταθέτουν αιτήσεις για μια σειρά εργασίες (δημόσιες υπηρεσίες, διοίκηση δημόσιων επιχειρήσεων, κεντρική τράπεζα, ακαδημαϊκές θέσεις κλπ.). Σκοπός του συγκεκριμένου νόμου, όπως αναφέρεται, είναι να αποτραπεί η επανάληψη ενός κομμουνιστικού... πραξικοπήματος. Ανθρωποι που ανήκαν στα ανώτερα όργανα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας ή μέλη του Στρατού των Λαών ή της Οργάνωσης Κρατικής Ασφάλειας, ή ακόμα και άνθρωποι που είχαν συνεργαστεί με τους παραπάνω ανθρώπους, αμέσως και αυτόματα αποκλείονταν από μια σειρά θέσεων εργασίας.

Ενας άλλος νόμος που ψηφίστηκε, κηρύττει το σοσιαλιστικό καθεστώς που ίσχυε στην Τσεχοσλοβακία από το 1948 μέχρι το 1989 παράνομο και νομιμοποιεί όλες τις μορφές αντίστασης προς αυτό, συμπεριλαμβάνοντας, για παράδειγμα, τις δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν τη δεκαετία του 1950 από τη συμμορία που ηγούνταν τα αδέλφια Μασίν, που τώρα είναι πολίτες των ΗΠΑ.

Ενας άλλος νόμος καταργεί το θέσπισμα των περιορισμών, έτσι ώστε μεμονωμένες προσωπικότητες, υπεύθυνες για «κομμουνιστικά εγκλήματα», πρέπει να διώκονται ποινικά, άσχετα με το πριν πόσο καιρό διέπραξαν αυτά τα «εγκλήματα». Ετσι, η υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης ανάγεται σε ποινικό αδίκημα...

Στις αρχές του Απρίλη αυτού του έτους, τη στιγμή που η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση στη Δημοκρατία της Τσεχίας βάθαινε και η υποστήριξη του λαού προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις λάμβανε το 20% (σε σχέση με το 11% που έλαβε το 1998 στις γενικές εκλογές), οι αντικομμουνιστές προσπάθησαν να περάσουν τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε η πίστη στην «κομμουνιστική ιδεολογία», ή ακόμα και η «συμπάθεια» προς αυτή, να αποτελεί ποινικό αδίκημα. Δεν είναι μυστικό πως κάτι τέτοιο θα ήταν το πρώτο βήμα για την απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Ενωσης Νέων. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο δεν πέρασε από την 200μελή Βουλή των Αντιπροσώπων για μία μόνο ψήφο!

Η άκρα Δεξιά

Ο απροκάλυπτος φασισμός χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες των ακροδεξιών οργανώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (που είναι μέλος της λεγόμενης Μαύρης Διεθνούς, μαζί με το Εθνικό Μέτωπο του Λε Πεν στη Γαλλία και άλλων παρόμοιων οργανώσεων), τα νεοναζιστικά κινήματα, που σύμφωνα με μια πρόσφατη γερμανική τηλεοπτική έρευνα έχουν περίπου 6.000 μέλη και «δέκα φορές τόσους υποστηρικτές» και η νέα Εθνική Συμμαχία, που ιδρύθηκε ως «σεβαστό πρόσωπο» του φασισμού για να πάρει μέρος στις εκλογές.

Το γεγονός της έκδοσης στα τσέχικα του βιβλίου του Χίτλερ, «Μάιν Καμπφ», που εκδόθηκε το Μάρτη και πούλησε 46.000 αντίτυπα μέσα σε ένα μήνα, δείχνει τα σημεία των καιρών. Επίσης, και η απόφαση του Γραφείου του Δημόσιου Κατήγορου να μην πάρει μέτρα ενάντια στον εκδότη είναι ενδεικτική.

Οι διάφοροι αντιφασίστες στην Τσεχική Δημοκρατία είναι μειοψηφία, μια και λόγω του σεκταρισμού, ιδιαίτερα ανάμεσα στους αναρχικούς, είναι ανίκανοι να δημιουργήσουν ένα ενωμένο αντιφασιστικό μέτωπο. Ενώ αντίθετα, στο χώρο της νεολαίας, η Κομμουνιστική Ενωση Νέων δραστηριοποιείται ενεργά, ιδιαίτερα από τότε που το κρυμμένο πρόσωπο του φασισμού στα αστικά κυβερνητικά κόμματα έχει αρχίσει να φαίνεται.

Καταστολή

Την Πρωτομαγιά του 1999 η αστυνομία συνόδεψε πορεία που έκαναν οι νεοναζί σκίνχεντς στην Πράγα μετά τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης που οργανώθηκε από αντιφασιστική νεολαία. Στις 28 Οκτώβρη 1999, ημερομηνία γιορτασμού της 81ης επετείου της ίδρυσης της Τσεχοσλοβακίας ως ανεξάρτητο κράτος, υπήρξε και πάλι αστυνομική βία ενάντια στους αριστερούς νέους που διαδήλωναν στους δρόμους της Πράγας.

Στις 7 Μάρτη αυτού του χρόνου, 5 μέλη της Κομμουνιστικής Ενωσης Νέων και της Σοσιαλιστικής Οργάνωσης των Εργαζομένων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια σιωπηλής διαμαρτυρίας τους ενάντια στα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Τ. Γκ. Μασάρικ από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Ολμπράιτ, στην Πλατεία Χραντκάνι της Πράγας. Επειδή κρατούσαν πλακάτ που απεικόνιζαν σφυριά και δρεπάνια, τώρα αντιμετωπίζουν ποινές που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 8 χρόνια φυλάκισης.

Από την εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος, προκύπτει πως η εθνική αστυνομική δύναμη της Τσεχικής Δημοκρατίας συνήθως παίρνει την πλευρά των νεοφασιστών. Επιτρέπουν τις δραστηριότητές τους, τη στιγμή που απαγορεύουν αυτές των αντιφασιστών και χρησιμοποιούν βία για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις τους. Οι γιοι των ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας είναι συχνά συμπαθούντες των ακροδεξιών και ρατσιστών.

Οι αριστερές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Κομμουνιστικής Ενωσης Νέων, είναι υπό συχνή παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες και τα μέλη τους συχνά διώκονται.

Στην πάλη τους ενάντια στους κομμουνιστές, αρκετοί ακροδεξιοί πολιτικοί δε σκέφτονται δύο φορές να παραβιάσουν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών ή ακόμα και να οπλοφορήσουν ενάντια στους κομμουνιστές. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έχουν συνάψει σχέσεις μεταξύ των δεξιών κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους νεοφασίστες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πάλη ενάντια στην Αριστερά και των αγωνιστών συνδικαλιστών. Ωστόσο, ακόμα και μερικοί αντικομμουνιστές έχουν ανησυχήσει για την επανεμφάνιση του φασισμού και το λένε, ακόμα και αν αυτοί είναι αντικομμουνιστές.

Η Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Πράγα, 26-28 Σεπτέμβρη

Η καταστολή έχει ήδη αρχίσει και εντείνεται σε σχέση με τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διεξαχθεί στις 26-28 Σεπτέμβρη στην Πράγα.

Προσπάθειες έχουν γίνει για να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις που ζητούν την ακύρωση της Συνόδου και των χρεών των χωρών του Τρίτου Κόσμου και της Ανατολικής Ευρώπης, τη σταθερότητα μιας δημοκρατικά ελεγχόμενης διεθνούς αναπτυγμένης τράπεζας και δράση για να σταματήσει η εξάπλωση των πολυεθνικών μονοπωλίων και να φορολογηθούν αυτοί και η κίνηση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Ακόμα και το Εφ Μπι Αϊ έχει ανακοινώσει ότι θα ανοίξει γραφείο στην Πράγα για να «συμβουλεύσει» την τοπική αστυνομία για το πώς θα αντιμετωπίσει τους 30.000 ξένους και ντόπιους διαδηλωτές που αναμένονται να συγκεντρωθούν στην Πράγα στις 23 του Σεπτέμβρη και να διαδηλώσουν ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση.

Αυτό είναι και το μέγεθος της έκτασης της απειλής στη δημοκρατία που τώρα υπάρχει στην «αποικία» των ΗΠΑ περίπου δέκα χρόνια μετά τη «βελούδινη επανάσταση».


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ