ΗΠΑ - ΚΥΚΛΩΝΑΣ «ΚΑΤΡΙΝΑ»
Η αποκάλυψη ενός εγκλήματος
Παρασκευή 3 Μάρτη 2006

Associated Press

12/9/05: Το αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας
ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.--

Οι αποδείξεις του εγκλήματος της καταστροφής που προκάλεσε ο κυκλώνας «Κατρίνα» πριν από έξι μήνες ήρθαν στο φως.

Κυβερνητικό βίντεο, που αποκάλυψε το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» με ημερομηνία 28 του Αυγούστου, δείχνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να εμφανίζεται να συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη για το θέμα του κυκλώνα «Κατρίνα». Οι αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον τότε διευθυντή της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA), Μάικλ Μπράουν, προειδοποιούν τον Μπους ότι τα φράγματα της πόλης δε θα αντέξουν. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι για το κατά πόσο το «Σούπερντομ», το κλειστό στάδιο της πόλης που έγινε το έσχατο καταφύγιο των πληγέντων, μπορεί να «αντέξει» τόσους ανθρώπους.

Το βίντεο αυτό διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου τέσσερις μέρες μετά το πλήγμα του κυκλώνα, ο οποίος έλεγε: «Δε νομίζω ότι οποιοσδήποτε ανέμενε πως τα φράγματα θα υφίσταντο ρήγμα». Μάλιστα, ο Μπους είχε διαβεβαιώσει πως έγινε ό,τι «ήταν ανθρωπίνως δυνατό στη διάρκεια της καταστροφής και ότι σε κάθε περίπτωση η δύναμη της φύσης και η ένταση του φαινομένου ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη! Ιδιαίτερα στο κρίσιμο θέμα των φραγμάτων»!

Φυσικά, οι αποδείξεις του εγκλήματος δεν προκάλεσαν κανενός είδους αντίδραση από το Λευκό Οίκο, με τον εκπρόσωπό του, Τρεντ Ντάφι, να χαρακτηρίζει το βίντεο παραπλανητικό: «Μου φαίνεται παραπλανητικό να υποστηρίζεται ότι ο Πρόεδρος δε δραστηριοποιήθηκε πλήρως για να υπάρξει αντίδραση στον κυκλώνα "Κατρίνα"».

Οσο για τον δήμαρχο της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νάγκιν, δήλωσε «σοκαρισμένος» όταν παρακολούθησε ενώπιον δημοσιογράφων το βίντεο. Βέβαια, αυτό που αποδεικνύεται είναι κυρίως ότι στη μητρόπολη του καπιταλισμού η ανθρώπινη ζωή, ιδιαίτερα φτωχών και απόκληρων, δεν έχει καμία αξία. Αλλωστε, τώρα ανοίγεται νέο πεδίο δόξης λαμπρό για επενδύσεις πάνω στα ερείπια. Και ας μην έχουν βρει τους νεκρούς τους, έξι μήνες μετά, οι κάτοικοι της Ν. Ορλεάνης, που εξακολουθούν να εκδιώκονται.