ΚΟΥΒΑ
Κατηγορηματικό «Οχι» στις ρυθμίσεις ενάντια στους λαούς

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας σχετικά με το προσχέδιο απόφασης για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που αναμένεται να πάει στην Ολομέλεια στις 13 Μάρτη

Κυριακή 5 Μάρτη 2006

Associated Press

Από διαδήλωση του κουβανικού λαού, που για άλλη μια φορά απαιτεί δικαιοσύνη για το έγκλημα του 1976, την ανατίναξη του αεροπλάνου που επέστρεφε από τα νησιά Μπαρμπάδος, και υπεύθυνος είναι ο εγκληματίας Ποσάδα Καρίλες
«Είμαστε αυτόπτες μάρτυρες ενός ακόμη πλήγματος ενάντια στην πολυπολικότητα και τα Ηνωμένα Εθνη», καταγγέλλει το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, ως απάντηση στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τις απειλητικές πιέσεις των ΗΠΑ, αναφορικά με το σχέδιο απόφασης για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα αντικαταστήσει την Επιτροπή και θα τεθεί προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι η Κούβα «δε θα γίνει συνένοχος, ούτε θα παραμείνει σιωπηλός παρατηρητής της νέας ρύθμισης που επιχειρούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενάντια στα συμφέροντα των λαών του Νότου».

Αναφορικά με τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, για τη δημιουργία ελεγχόμενου Συμβουλίου, το ΥΠΕΞ της Κούβας σημειώνει:

«Αυτό που είναι παράδοξο σε όλες αυτές τις ενέργειες είναι ότι το σχέδιο, που επισήμως δόθηκε στα μέλη, επιμελώς σχεδιάστηκε και τέθηκε προς διαπραγμάτευση πίσω από κλειστές πόρτες, με τους εκπροσώπους της Ουάσιγκτον να καθορίζουν και να απαιτούν να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις τους, που φυσικά θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους ως υπερδύναμη και γνωρίζοντας ότι αυτές δεν επρόκειτο να τύχουν της υποστήριξης της πλειοψηφίας των μελών των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που σημειώνει επίσης: «Υπάρχει κάποια πιθανότητα, το σχέδιο που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης ως κείμενο να λειτουργήσει προς όφελος των λαών και όχι προς υπεράσπιση των συμφερόντων της Ουάσιγκτον; Καμία! Καμία από τις 28 παραγράφους του σχεδίου, δεν έχει ως στόχο την προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει επιβάλει η παρούσα διεθνής τάξη πραγμάτων και σε αντίθεση του άρθρου 28 της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη διάρκεια των μηνών που πέρασαν, όσον αφορά στην τρέχουσα διαδικασία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, άσκησαν ισχυρές πιέσεις σε πολυάριθμες κυβερνήσεις του τρίτου κόσμου με στόχο να κάμψουν την αντίστασή τους σε αυτό το νέο σχήμα». Η αποστολή της Κούβας στα Ηνωμένα Εθνη αποκήρυξε τον κίνδυνο της διάπραξης αυτής της συνωμοσίας σε δελτίο Τύπου που διανεμήθηκε την 20ή Φλεβάρη.

Μάλιστα τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ότι «ο εκβιασμός είναι το μόνο "επιχείρημα" της κυβέρνησης Μπους» και αναρωτιέται «τι είδους Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσπαθούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ»;

Και διευκρινίζει:

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας αναρωτιέται επίσης «μήπως είναι πιθανό ότι σχέδιο απόφασης μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον»; Το αντίθετο υποστηρίζει, διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο απόφασης «υιοθετεί τη μείωση των μελών του κύριου Σώματος των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ από τα 53 στα 47 μέλη. Αυξάνει τις ελάχιστες ψήφους για την ένταξη μιας υποψήφιας χώρας σε 96. Διατηρεί τη δυνατότητα επιβολής αποφάσεων σε βάρος των χωρών του Νότου χωρίς σεβασμό οποιωνδήποτε κριτηρίων. Επίσης, καθιστά δυνατή τη θέση σε διαθεσιμότητα μελών του Συμβουλίου με την υποστήριξη των 2/3 των παρόντων μελών και να ψηφίζεται σε επίσημη συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης, χωρίς να ορίζεται ένα ελάχιστο απαιτούμενο όριο. Ανοίγει την πιθανότητα στο μέλλον χώρες του Νότου να αντιμετωπίζουν μόνιμο κίνδυνο καταδίκης, διά μέσου μιας απόφασης και επίσης αποστέρησης των δικαιωμάτων τους στις λεγόμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όσον αφορά στα Ανθρώπινα Δικαιώματα που σύμφωνα με τους αυτοδιορισμένους άρχοντες του κόσμου συμβαίνουν μόνο στο Νότο. Ωστόσο, αυτοί οι όροι δεν ισχύουν στην κατάφωρη μαζική και συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βάση κράτησης του Γκουαντάναμο, τα βάρβαρα βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ ή τη μεταφορά κρατουμένων, για να βασανιστούν, με μυστικές πτήσεις της CIA στην πολιτισμένη και δημοκρατική Ευρώπη».

Επισημαίνει τέλος χαρακτηριστικά πως το πρόβλημα για τις ΗΠΑ στο σχέδιο απόφασης δεν είναι ότι είναι αντιφατικό ή ανισομερές ή ότι απλώς δεν εξασφαλίζει τη σταθερότητα, την αξιοπιστία ή τη νομιμότητα των συμφερόντων που καθορίζονται από το σχέδιο που σχεδιάστηκε από τους ιμπεριαλιστικούς κύκλους. Αλλά «στόχος αυτής της ανοιχτής επίθεσης είναι να διατρανώσουν τη θέληση και την ικανότητά τους να επιβάλουν, ακόμα και με τον πιο ωμό και βίαιο τρόπο, το σχέδιο για την παγκόσμια κυριαρχία όπως έχει καθοριστεί από το αποκαλούμενο σχέδιο για το Νέο Αμερικανικό Αιώνα». Και η ανακοίνωση καταλήγει ότι η Κούβα ενεργότατα έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε όλες τις διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την κατάθεση δεκάδων προτάσεων, πάντα με εποικοδομητικό πνεύμα και πάντα με διαφάνεια. Θα εξακολουθήσει να ενεργεί και να δρα «προκειμένου αυτά τα ζητήματα, τα άδικα και ενάντια στην πλειοψηφία των χωρών του Νότου να απαλειφθούν».