Σπάζοντας τις ιμπεριαλιστικές αλυσίδες
Κυριακή 5 Μάρτη 2006

Στιγμιότυπο από πρόγραμμα καταπολέμησης του αναλφαβητισμού
«Σπάμε τις ιμπεριαλιστικές αλυσίδες» δηλώνει ο Πρόεδρος Τσάβες και οι διαδικασίες εμβάθυνσης της «μπολιβαριανής διαδικασίας» στη Βενεζουέλα συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Τα κοινωνικά προγράμματα, γνωστά πια ως Μισιόνες (Αποστολές), που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της «μπολιβαριανής διαδικασίας», βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο τόσο της κυβέρνησης όσο και του Κοινοβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές της 4ης του Δεκέμβρη.

Από τις αρχές του χρόνου ανακοινώθηκε η δεύτερη φάση του προγράμματος για τα παιδιά του δρόμου, που ονομάζεται, προς τιμήν της μαύρης νταντάς του Σιμόν Μπολίβαρ, Νέγρα Ιπολίτα. Το πρόγραμμα πλέον διευρύνεται και θα περιλαμβάνει και άλλους τομείς, όπως την πορνεία ή τα ναρκωτικά και ειδικά την επανένταξη και εκπαίδευση των νέων αυτών.

Ταυτόχρονα, με σημαντικά ποσά, ενισχύθηκαν οι συνεταιρισμοί, που είναι ένα νέο στοιχείο της οικονομίας της Μπολιβαριανής Βενεζουέλας στον αγώνα τόσο για τη διατροφική επάρκεια, όσο και για την ανάπτυξη άλλων τομέων, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρά καπιταλιστικά μονοπώλια.

Συνολικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, στο άμεσο διάστημα, εντός του 2006, προβλέπονται:

Associated Press

Μια από τις πολλές μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις υποστήριξης της «μπολιβαριανήςδιαδικασίας»
Εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί, όπως τονίζει πολλές φορές σε ανακοινώσεις του το ΚΚ Βενεζουέλας, που συμμετέχει στην «μπολιβαριανή διαδικασία», ότι όλα αυτά τα προγράμματα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής πάλης και ότι η Βενεζουέλα συνεχίζει να έχει καπιταλιστικό σύστημα. Εντούτοις, σημειώνεται ότι πρόκειται για μία ριζική διαδικασία και θα πρέπει η εφαρμογή των κοινωνικών προγραμμάτων να είναι επιτυχής ώστε «να μπορέσουμε να απαλλαχτούμε από το καπιταλιστικό σύστημα». Και το ΚΚ Βενεζουέλας τονίζει ότι υπάρχουν πέντε τομείς με επαναστατικές δυνατότητες: ο πολιτικός, ο οικονομικός, ο κοινωνικός, ο εγχώριος και η διεθνής σκηνή.

Ανάγκη να δυναμώσει η ταξική πάλη

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Βενεζουέλας, Καρόλους Βίμερ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην αυστραλιανή εφημερίδα «Γκριν Λεφτ Γουίκλι», ερωτώμενος για τις εξελίξεις, τόνισε την κρισιμότητα αυτού του χρόνου, διευκρινίζοντας ότι ουσιαστικά «το 2007 θα αρχίσει η μεγάλη μεταμόρφωση. Πριν όμως από τότε ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι. Αν ο Τσάβες κερδίσει τις προεδρικές εκλογές η συζήτηση για το σοσιαλισμό θα αρχίσει τότε».

Φυσικά, ο Βίμερ πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα.... «Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς είναι ο σοσιαλισμός και, προηγουμένως, ο κόσμος πίστευε ότι ήταν κάτι το "κακό". Ο Τσάβες δεν είναι έτοιμος να το συζητήσει λεπτομερειακά αυτή τη στιγμή. Οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν το θέμα του "σοσιαλισμού" για να επιτεθούν στον Τσάβες πριν τις εκλογές. Η Βενεζουέλα θα αντιμετωπίσει αληθινό κίνδυνο από τις ΗΠΑ αυτή την περίοδο.

Την επόμενη χρονιά, αν ο Τσάβες έχει κερδίσει τις εκλογές, το ζήτημα του σοσιαλισμού θα συζητηθεί ευρύτατα. Το να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός στη Βενεζουέλα είναι πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο της οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.

Αλλος ένας κίνδυνος στην πορεία προς τις εκλογές του Δεκεμβρίου είναι ότι η Fedecameras (η ένωση των εργοδοτών) προσπαθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία, σκεπτόμενη "ας συμμετάσχουμε, ας οικοδομήσουμε έναν καλύτερο "εθνικό σοσιαλισμό" για να εκμεταλλευόμαστε καλύτερα τους εργαζόμενους".

Σε αυτή τη συζήτηση για το σοσιαλισμό, πρέπει να τονίσουμε τη μεταμόρφωση του κράτους. Οι Missiones (που παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδεία, τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά στη φτωχή πλειοψηφία) σημαίνουν ότι το σημερινό κρατικό διοικητικό σύστημα δε λειτουργεί. Δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, έχουμε το τεράστιο Υπουργείο της Εκπαίδευσης, με έναν υπουργό που λέει ότι είναι Τσαβίστα, με 100.000 εργαζόμενους, αλλά οι οποίοι λένε ότι δεν πάνε να δουλέψουν μετά τις 5 το μεσημέρι. Εμείς δεν μπορούμε να λέμε στους ανθρώπους ότι έχουμε ένα πεντάχρονο πλάνο και μετά θα δείτε τα πρώτα αποτέλεσμα. Ο Τσάβες έχει ανάγκη να δείξει αποτελέσματα αμέσως. Τα υπάρχοντα υπουργεία Παιδείας και Κατοικίας με τους μηχανισμούς τους δεν έχουν δείξει αποτελέσματα. Ομως π.χ. η Mission της Υγείας είναι το πραγματικό υπουργείο.

Η λύση είναι η ταξική πάλη. Για εμάς, στο ΚΚ Βενεζουέλας, πρέπει να υπάρξει σύντομα μια μεγάλη εκρηκτική σύγκρουση ανάμεσα στους καπιταλιστές και τη γραφειοκρατία τους και την εργατική τάξη. Προς το παρόν, υποβόσκει. Δεν υπάρχουν επίσημοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της καπιταλιστικής τάξης. Δουλεύουν όλοι έξω από τη χώρα για την αντεπανάσταση. Αυτή η μάχη θα γίνει, αναμφισβήτητα, και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποιος θα την κερδίσει. Οι ΗΠΑ, που θέλουν να αντιμετωπίσουν τη Βενεζουέλα και την αναδυόμενη επανάσταση στη Λατινική Αμερική, θα παίξουν ρόλο κλειδί σ' αυτή τη μάχη».


Κείμενα
Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ