ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«SYRIANA»

Του Στέφεν Γκάγκαν

Κυριακή 12 Μάρτη 2006

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του πρώην πράκτορα της CIA, Ρόμπερτ Μπάερ, «Η Πτώση της CIA» (κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Μέδουσα»). Ο πρωταγωνιστής της, Τζορτζ Κλούνεϊ, βραβεύτηκε την περασμένη Κυριακή με το Οσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου.

Πόσο εμπιστοσύνη να έχει κανείς, σε μια ταινία που αντλεί τις πηγές της, από έναν δεδηλωμένο πράκτορα; Ο οποίος, μάλιστα, ομολογεί, πως το βιβλίο του έχει λογοκριθεί από τη CIA, η οποία, «ποτέ δεν άφηνε να τυπωθεί κάτι που την εκθέτει»!

Πράγματι αν η ταινία «διαβαστεί» επιπόλαια ή από κάποιον που στερείται ικανοποιητικής πολιτικής σκέψης, μπορεί να λειτουργήσει τρομοκρατικά πάνω του. Να θεωρήσει ότι η Αμερικάνικη Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), η ίδια η Αμερική κατ' επέκταση, είναι παντοδύναμες. Οτι κανένας δεν μπορεί να τα βάλει μαζί τους. Πως, ό,τι κι αν κάνεις, τελικά, εκείνοι θα σε πυροβολήσουν, θα σε εξαφανίσουν. Αφού βλέπουν (δορυφόροι κλπ.) και ελέγχουν τα πάντα.

Ο πολιτικά σκεπτόμενος θεατής, βέβαια, δεν έχει τέτοιες φοβίες. Ξέρει πως η δύναμη βρίσκεται σε αυτούς που παράγουν και όχι σε αυτούς που καταστρέφουν. Αυτός ο θεατής, λοιπόν, θα πάρει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες. Γιατί η ταινία ξεδιπλώνει πάνω στην οθόνη, με πολύ ικανοποιητικό κινηματογραφικά τρόπο, το παρασκήνιο και το προσκήνιο της υπόθεσης πετρελαίου! Αποκαλύπτει, για όποιους λόγους και να το κάνει, πάντως αποκαλύπτει, με σαφήνεια και κυνισμό, την αλήθεια! Στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε άλλες πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές, παίζεται το πολιτικο-οικονομικό θρίλερ «κέρδος με όποιο τίμημα και με όποιο μέσο». Και παίζεται χωρίς προσχήματα!

Ο πολιτικά σκεπτόμενος θεατής πάντα, βλέποντας την ταινία, θα πλουτίσει τα επιχειρήματά του. Ο κυνισμός των ανθρώπων του κέρδους (εταιρίες, κυβερνήσεις, πράκτορες κλπ.), είναι τόσο αποκαλυπτικός, που δεν αφήνει τίποτα να αιωρείται. Ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, το κέρδος, δεν έχουν κανένα ηθικό έρεισμα για τις πράξεις τους. Και καμία δικαιολογία, για τα εγκλήματά τους.

Η ταινία πολύ πειστικά, τόσο με τη φόρμα της όσο και με το περιεχόμενό της, βοηθάει τον υποψιασμένο θεατή να καταλήξει σε σωστά συμπεράσματα. Να διώξει τις όποιες (αν υπάρχουν τέτοιες ακόμα) αμφιβολίες.

Παίζουν: Τζορτζ Κλούνεϊ, Ματ Ντέιμον, Τζέφρι Ράιτ, Γουίλιαμ Χαρτ, Αμάντα Πιτ, Κρίστοφερ Πλάμερ, Αλεξάντερ Σίντιγκ.