ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αναντικατάστατο όπλο η αλληλεγγύη

Συνδικαλιστική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρίκο, βρέθηκε χτες στο πλευρό των εργαζομένων της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ»

Πέμπτη 9 Μάρτη 2006

Η μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να αποτελέσει συνέχεια του αγώνα για το μεροκάματο, τόνισε στους εργαζόμενους της «Κόκα - Κόλα» ο Γ. Μαυρίκος
Το μήνυμα της γνήσιας εργατικής αλληλεγγύης μετέφεραν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων της Αθήνας, που χτες το πρωί βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων της «ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ 3Ε» στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης. «Η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, η έμπρακτη βοήθεια του εργάτη στον υπάλληλο, του ενός κλάδου στον άλλο, είναι βασικό στοιχείο της ταξικής πάλης, είναι ένα όπλο στα χέρια των εργαζομένων. Οποιο κομμάτι της εργατικής τάξης κι αν χτυπιέται, είναι σα να χτυπιέται ολόκληρη η εργατική τάξη...» σημείωσε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ). Γι' αυτό και «οι κυβερνήσεις προσπαθούν πάντα να διασπούν τους εργαζόμενους», πρόσθεσε, αναφερόμενος σ' αυτή την «επικίνδυνη επιδίωξη, αλλά και στρατηγική στόχευση του κεφαλαίου».

Οι εργαζόμενοι της «ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ», που εδώ και περισσότερες από 40 μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για μαζικές απολύσεις, υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων στην τραπεζαρία του εργοστασίου, στη διάρκεια της χτεσινής 24ωρης απεργίας. Ο Γ. Γεωργόπουλος, πρόεδρος του σωματείου, καταγγέλλοντας ότι το υπουργείο Απασχόλησης είναι στην υπηρεσία της εργοδοσίας, σημείωσε ότι «μόνος δρόμος είναι ο αγώνας».

Ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε ότι η «ανταγωνιστικότητα» κρύβεται όχι μόνο πίσω από τα προβλήματα των εργαζομένων στην «ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ», αλλά και πίσω από το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από κεφάλαιο και κυβέρνηση. «Δε θέλουν να ξέρουμε πότε πιάνουμε δουλιά, πόσο μισθό παίρνουμε», τόνισε και επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα που πρέπει να βγαίνουν και ενόψει των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών: «Εμείς θέλουμε δημάρχους και νομάρχες που θα κυνηγούν τους "μεγαλοκαρχαρίες", που θα συγκρούονται με πολυεθνικές όπως η "ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ". Γι' αυτό στις εκλογές σας καλούμε να στηρίξετε δημάρχους και νομάρχες όχι διαχειριστές, αλλά αγωνιστές».

Ταξικοί αντίπαλοι και όχι «εταίροι»

Κάθε απόλυση είναι υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης, σημείωσε ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, αναδεικνύοντας την καθοριστική σημασία που είχε η έμπρακτη εργατική αλληλεγγύη στην πορεία του απεργιακού ναυτεργατικού αγώνα. «Καταρρίπτεται ο μύθος ότι το κεφάλαιο κι οι εργάτες είναι "εταίροι" και μάλιστα ισότιμοι», υπογράμμισε. «Αυτό δείχνει και η πείρα η δική σας και η δική μας απ' τα καράβια, και των τραπεζοϋπαλλήλων απ' τις τράπεζες... Κατά συνέπεια πρέπει να απομονωθούν οι δυνάμεις που καλλιεργούν αυτές τις αντιλήψεις, σε πολιτικό, αλλά και συνδικαλιστικό επίπεδο. Ν' αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης», κατέληξε.

«Στις 15 Μάρτη, σύσσωμη η εργατική τάξη, γυναίκες και άνδρες, πρέπει να δώσουν τη μάχη της απεργίας» τόνισε τέλος η Χρ. Λαμπούδη, από τη Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας, με αφορμή τη χτεσινή μέρα, «πόσο σημαντικό είναι οι γυναίκες να πρωτοστατούν στον αγώνα».

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ 3Ε» στην Αθήνα συνεχίζουν τον αγώνα τους με νέες τετράωρες στάσεις εργασίας.