Ξεκινά η επιχείρηση «αντιασφαλιστική καταιγίδα»

Στο στόχαστρο οι νέοι εργαζόμενοι, τα όρια ηλικίας, τα βαρέα και ανθυγιεινά και η αύξηση των εισφορών

Πέμπτη 9 Μάρτη 2006

Το σύνθημα του ΠΑΜΕ στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων το 2002, ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια του ΠΑΣΟΚ, παραμένει επίκαιρο και επιτακτικό όσο ποτέ
Η επιχείρηση «αντιασφαλιστική καταιγίδα», με στόχο την ισοπέδωση των ασφαλιστικών κατακτήσεων που δεν πρόλαβαν να θίξουν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ (1992) και του ΠΑΣΟΚ (2002), έκανε χτες επίσημη πρεμιέρα, με τη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σ. Τσιτουρίδη.

Οπως προκύπτει και από τις σχετικές δηλώσεις των δύο υπουργών, ο στόχος της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση είναι διττός. Αφ' ενός επιχειρούν να στήσουν τη φενάκη και το σκηνικό του «κοινωνικού διαλόγου» μεταξύ κομμάτων και φορέων, πριν αρχίσει το έργο της αποδόμησης και της κατεδάφισης των ασφαλιστικών κατακτήσεων. Ο προσχηματικός και πλασματικός αυτός «διάλογος» - όπως και επί ΠΑΣΟΚ - θα αποτελέσει το ιδεολογικό όχημα της τελικής και ολοκληρωτικής επίθεσης κατά του ασφαλιστικού συστήματος.

Αφ' ετέρου, η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ (νόμος Ρέππα), θα κλιμακώσει την αντιασφαλιστική επίθεση, η οποία σε πρώτη φάση ξεκινά με την ενοποίηση των ταμείων. Στα του «κοινωνικού διαλόγου», σύμφωνα με το σχεδιασμό, στο πλαίσιο της υπάρχουσας κυβερνητικής θητείας η «κοινωνία» θα «συζητά» το «ασφαλιστικό πρόβλημα», ενώ οι αποφάσεις κατεδάφισης θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση...

Βαρύτατη διακύβευση για την εργατική τάξη

Η διακύβευση για την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό, είναι βαρύτατη. Οπως επισημαίνει και η προχτεσινή ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «θέλουν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα όρια συνταξιοδότησης, να περιορίσουν και να καταργήσουν τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων, να ιδιωτικοποιήσουν και να μειώσουν παραπέρα τις συντάξεις». Και συνεχίζει η ανακοίνωση του ΠΓ: «Στο στόχαστρο βρίσκονται όλες οι γενιές των εργαζομένων, όμως η επικέντρωση γίνεται στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, που το κεφάλαιο τη θέλει εντελώς απροστάτευτη για να την εκμεταλλεύεται χωρίς έλεος, χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα που είχαν οι προηγούμενες γενεές».

Και πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω των δηλώσεων των δύο υπουργών, φρόντισε να επιβεβαιώσει πλήρως τις θέσεις των κομμουνιστών. Ο μεν Γ. Αλογοσκούφης, στις δηλώσεις του αναφερόμενος στην ανάγκη «κοινωνικού διαλόγου» για το ασφαλιστικό, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν και ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα, δηλαδή μεγάλες αδικίες στο σύστημα και μεταξύ των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, αλλά και μεταξύ των γενεών...».

Ο δε Σ. Τσιτουρίδης επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «ο διάλογος για το Ασφαλιστικό έχει να κάνει και με την υψηλή ευθύνη που πρέπει να έχουμε όλοι και έναντι της γενιάς μας κι έναντι των γενιών που έρχονται. Οι οποίες, βεβαίως, δεν εκπροσωπούνται σήμερα στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι». Η διαίρεση και ο κατακερματισμός της εργατικής τάξης, ο «πόλεμος των γενεών» αποτελούν βασική επιδίωξη της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Ευρύτερη δυνατή ανατροπή...

Οσον αφορά το σκηνικό της απάτης που στήνει η κυβέρνηση, θα υλοποιηθεί μέσω της σύστασης «Επιτροπής Μελέτης του ασφαλιστικού συστήματος», στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι κομμάτων και κοινωνικών φορέων, με επιδίωξη την αναζήτηση των ...ευρύτερων δυνατών πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων και στόχο τη σύνταξη έκθεσης ...ευρύτατης αποδοχής, η οποία θα εξετάσει τις τάσεις και τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος. Πρόεδρος της Επιτροπής θα επιδιωχτεί να είναι πρόσωπο ...ευρύτατης δυνατής αποδοχής, το οποίο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας, θα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του τεχνοκράτη με κοινωνικές όμως αναφορές... Η ίδια Επιτροπή θα αναλάβει να επικαιροποιήσει τις υπάρχουσες μελέτες για το Ασφαλιστικό, ενώ ο «διάλογος» θα επεκταθεί και στη Βουλή, την ΟΚΕ, ενώ ειδικό ρόλο θα αναλάβει η εθνική αναλογιστική αρχή...

Ετοιμη για το «διάλογο» η ΓΣΕΕ

Ετοιμη από καιρό, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε να ανοίξει την πόρτα του «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό στον οποίο καλεί η κυβέρνηση. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χ. Πολυζωγόπουλος σημειώνει ότι «η ΓΣΕΕ ήταν και θα είναι υπεύθυνη σε κάθε συζήτηση που έχει να κάνει με την υποστήριξη του ασφαλιστικού συστήματος». Βέβαια, το τι σημαίνει «υποστήριξη» η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το έχει δείξει αποδεχόμενη τις πάσης φύσεως αντιασφαλιστικές ανατροπές των προηγούμενων χρόνων, όπως και το νόμο του Ρέππα. Αλλωστε, και η κυβέρνηση της ΝΔ για υποστήριξη του συστήματος μιλάει. Ως μόνη προϋπόθεση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θέτει τη δημιουργία «κατάλληλων συνθηκών», δηλαδή την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις.

Πλειοδοτεί το ΠΑΣΟΚ

Συμμετοχή στο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό δηλώνει και το ΠΑΣΟΚ διά στόματος του Ευάγ. Βενιζέλου. Με δήλωσή του χτες ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει «σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση» για το Ασφαλιστικό και γι' αυτό έχει καλέσει «τον νέο υπουργό Απασχόλησης να έρθει το ταχύτερο στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε να πει ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης».

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, ανοίγοντας το δρόμο στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε νέα αντιασφαλιστική επίθεση, είναι έτοιμο να συμμετάσχει σ' έναν «κοινωνικό διάλογο» για να διατυπώσει, σύμφωνα με τον Ευάγ. Βενιζέλο, «το δικό του πολιτικό πλαίσιο για το Ασφαλιστικό». Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ εντελώς υποκριτικά σημειώνει ότι η κυβέρνηση «δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας», στηρίζει τη γνωστή απάτη του «κοινωνικού διαλόγου», μια μέθοδο εξάλλου που είχε χρησιμοποιήσει από τη θέση της κυβέρνησης το 2002 για να περάσει πλήθος αντιασφαλιστικών μέτρων.