Μνήμη Ιορδάνη Μαρίνου
Παρασκευή 10 Μάρτη 2006

Ο Ιορδάνης Μαρίνος (αριστερά) με τον Φοίβο Ταξιάρχη, στην τηλεοπτική σειρά «Φωτεινή Ζάρκου»
Το ΔΣ του ΣΕΗ, φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές του Ιορδάνη Μαρίνου διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, στο θέατρο «Αλφα» εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Ιορδάνη Μαρίνο, που «έφυγε» τον Αύγουστο του 2005.

Θα μιλήσουν: η πρόεδρος του ΣΕΗ Λίλα Καφαντάρη, ο Βασίλης Κολοβός - ηθοποιός, ο Φοίβος Ταξιάρχης - ηθοποιός, η Αλεξία Τζαμικόσογλου - θεατρολόγος. Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Στέφανος Ληναίος.

Στο φουαγιέ του θεάτρου υπάρχει έκθεση ντοκουμέντων, από τις πολλαπλές δραστηριότητες του Ιορδάνη Μαρίνου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί οπτικό υλικό και θα ακουστούν μαγνητοφωνημένες σκηνές από ερμηνείες του Ιορδάνη Μαρίνου στο Θέατρο και στο Ραδιόφωνο.

Ο Ιορδάνης Μαρίνος γεννήθηκε το 1925 στο Βύρωνα. Αποφοίτησε το 1945 από τη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου. Σπουδαστής ακόμα στο Β' έτος, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Block C» του Βενέζη, πλάι σε καταξιωμένους ήδη ηθοποιούς. Στο ελεύθερο θέατρο βγήκε το 1946 και παρέμεινε - με διαλείμματα επιστροφής στο Εθνικό θέατρο και το ΚΘΒΕ - ως το 1987 όπου ερμήνευσε τον Παφλαγόνα στους «Ιππείς» του Αριστοφάνη με το θίασο των αδερφών Τσάγκα σε περιοδεία στον Καναδά και στις ΗΠΑ.

Στη μακρόχρονη πορεία του αφοσιώθηκε ιδιαιτέρως στη διδασκαλία, ερμηνεία και σκηνοθεσία του αρχαίου δράματος. Το 1993 η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της. Δίδαξε δραματολογία, υποκριτική και στιχουργική σε όλες σχεδόν τις Δραματικές σχολές της Αθήνας και του Πειραιά. Διακρίθηκε επίσης στη συγγραφή θεατρικών έργων, στις μεταφράσεις και στις διασκευές. Ηταν παντρεμένος με την ηθοποιό Κυβέλη Μυράτ.