ΓΑΛΛΙΑ
Καταλήψεις πανεπιστημίων και νέες διαμαρτυρίες

Ενάντια στο νομοσχέδιο για «την απασχόληση των νέων» που εντείνει την ασυδοσία των εργοδοτών

Σάββατο 11 Μάρτη 2006

Associated Press

Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία των φοιτητών στη Σορβόνη
ΠΑΡΙΣΙ.--

Διογκώνεται το κύμα διαμαρτυρίας, κυρίως στους κόλπους της φοιτητικής νεολαίας, στη Γαλλία ενάντια στο «Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης» (CPE), δηλαδή το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ντε Βιλπέν για την, όπως διατείνεται, «ενίσχυση» της απασχόλησης των νέων. Το νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους μέχρι 26 χρόνων και να τους απολύουν, αν το θελήσουν, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση, εντός των πρώτων 2 χρόνων.

Μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, στις αρχές της βδομάδας, σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας από μαθητικές και φοιτητικές ενώσεις αλλά και συνδικάτα, από χτες, τα πνεύματα είναι εξαιρετικά τεταμένα στα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με εκπροσώπους των Φοιτητικών Ενώσεων, τουλάχιστον 45 πανεπιστημιακές σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη ενώ συνελεύσεις γίνονται σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας με στόχο τη γενίκευση των διαμαρτυριών.

Ιδιαίτερη ένταση επικρατεί στο Παρίσι, όπου υπό κατάληψη τελεί το ιστορικό Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο κέντρο του Παρισιού, και όσες σχολές του φιλοξενούνται εκεί. Χτες, εκατοντάδες φοιτητές προσπάθησαν συντεταγμένα να μπουν στο κτίριο, όπου βρίσκονται από την Τετάρτη συμφοιτητές τους. Σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία και τελικά αρκετοί από τους διαδηλωτές κατάφεραν να ενισχύσουν τους καταληψίες με κυρίαρχο σύνθημα «Το Πανεπιστήμιο στους φοιτητές».

Μέχρι χτες, ο πρόεδρος του Ιδρύματος αρνιόταν να επιτρέψει την είσοδο της αστυνομίας για να απομακρύνει τους φοιτητές, που διατείνονται ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρις ότου αποσυρθεί το νομοσχέδιο.