Επίθεση από τα γεννοφάσκια της ΕΕ

Τα προωθούμενα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα έχουν προαναγγελθεί ήδη από τις συναποφάσεις στα πλαίσια της ΕΕ

Κυριακή 12 Μάρτη 2006

Το πρωτοσέλιδο του «Ρ» στις 3/2/2005, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο της ΕΕ προειδοποιούσε για τις επερχόμενες αντιδραστικές ανατροπές στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα
Ξετυλίγοντας κανείς το κουβάρι της κυοφορούμενης νέας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης που ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδότες, σε αγαστή συνεργασία με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στην αντεργατική μήτρα της κυρίαρχης πολιτικής, που δεν είναι άλλη από τις συναποφάσεις των ευρωενωσιακών κυβερνήσεων στα όργανα της ΕΕ.

Στην περσινή Σύνοδο για την «αναθεώρηση» της στρατηγικής της Λισαβόνας (22-23 Μάρτη 2005), την επίσπευση δηλαδή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων προς όφελος του κεφαλαίου, κυρίαρχο ζήτημα αποτέλεσε η «αναμόρφωση του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης στα κράτη - μέλη». Τότε και η ελληνική κυβέρνηση είχε αναλάβει ξεκάθαρη δέσμευση απέναντι στο κεφάλαιο ότι άμεσα θα καταφέρει νέα, καίρια πλήγματα στα εναπομείναντα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Στη λεγόμενη «Εκθεση Κοκ», που αποτέλεσε και το βασικό κείμενο της Συνόδου και στις εκθέσεις της Κομισιόν που τη συνόδευαν γινόταν εκτενής αναφορά:

Μπούσουλας ανατροπών

Ενάμιση μόλις μήνα πριν τη Σύνοδο, στις 3 Φλεβάρη 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υπογραφή και του Ελληνα Επιτρόπου Σ. Δήμα, έδωσε στη δημοσιότητα το λεγόμενο σχέδιο δράσης για τη στρατηγική της Λισαβόνας. Τι προέβλεπε το σχέδιο δράσης για το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης στα κράτη - μέλη; Τα αυτούσια αποσπάσματα είναι αποκαλυπτικά:

Είναι φανερό και μόνο από τα παραπάνω ότι οι ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με αιχμή την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και το νέο πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τη βάση τους σε όσα έχει ήδη συνομολογήσει στα πλαίσια των οργάνων της ΕΕ.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ