Το παράδειγμά του θα μας εμπνέει!

Την περασμένη Παρασκευή ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον σ. Κώστα Πέτρογλου

Κυριακή 12 Μάρτη 2006

Οι κομμουνιστές της Γερμανίας, φίλοι και συγγενείς αποχαιρέτησαν την περασμένη Παρασκευή τον σύντροφο Κώστα Πέτρογλου, Γραμματέα της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ, που έφυγε αιφνίδια από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς. Η κηδεία του συντρόφου ήταν πολιτική και έγινε σε νεκροταφείο στον τόπο κατοικίας του στην Κολωνία. Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ και τον Νίκο Κουρκούνη μέλος της Γραμματείας, βρέθηκε δίπλα του και τον αποχαιρέτησε εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής και όλων των συντρόφων του στην Ελλάδα. Φόρο τιμής στο νεκρό απέδωσαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στην ΟΔΓ Κώστας Δημητρίου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κολωνίας Κώστας Γιοβάνογλου.

Αποχαιρετώντας «ένα από τα πιο διαλεχτά παιδιά του ελληνικού λαού, έναν υπέροχο, σεμνό άνθρωπο, έναν αταλάντευτο και ασυμβίβαστο αγωνιστή, στέλεχος του ΚΚΕ» ο Ν. Κουρκούνης εξήρε τη συντροφικότητά του, την ανθρωπιά του, το ότι κατάφερνε να συνδυάζει με τον πιο αρμονικό τρόπο την πιο υψηλή κομμουνιστική απαιτητικότητα και αυστηρότητα με τη συντροφική συμπεριφορά. Το ότι δεν απογοητευόταν μπροστά στις δυσκολίες, δεν ταλαντεύτηκε αλλά συνέβαλε για την επικράτηση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ σε δύσκολες εποχές.

Ο σύντροφος Κώστας Πέτρογλου «έρχεται από μακριά» όπως υπενθύμισε ο Ν. Κουρκούνης. Από οικογένεια αγωνιστών κομμουνιστών, φτωχών αγροτών. Ο πατέρας του αντάρτης του ΕΛΑΣ η μητέρα του στην ΕΠΟΝ. Εξορίστηκαν και οι δύο για τη συμμετοχή τους στον ΔΣΕ. Ο σύντροφος Κώστας 3 ετών βρέθηκε με τη μάνα του στην εξορία. Το 1968 μετανάστευσε στη Γερμανία. Το 1971 οργανώθηκε στην ΚΝΕ. Το 1973 στο ΚΚΕ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν Γραμματέας της ΚΟ Γερμανίας και καθοδηγητής οργανώσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η ζωή του - τόνισε ο Ν. Κουρκούνης - αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Στο πρόσωπό του βρίσκει και θα συνεχίσει να βρίσκει απάντηση η ερώτηση, ποιος είναι κομμουνιστής».