Το νερό τελειώνει... τα έργα «περιμένουν»

Η προχειρότητα σχεδιασμού  σε συνδυασμό με την ανυπαρξία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων συμβάλλουν καθοριστικά στην όξυνση του προβλήματος λειψυδρίας

Κυριακή 25 Ιούνη 2000

Το φράγμα του Σκόκοβου θα μπορούσε να «ποτίσει» 300.000 στρέμματα, αλλά η κυβερνητική πολιτική λέει όχι!
Οι λόγοι που συμβάλλουν στην παραπέρα μείωση των υδάτινων πόρων που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να οξύνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας, είναι πολλοί. Οι σημαντικότεροι από τους λόγους αυτούς είναι:

Τα αρδευτικά έργα

Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία φέρνει για μια ακόμα φορά στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα κατασκευής των απαραίτητων αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων για την κάλυψη του υδάτινου ελλείμματος και την καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος νερού, που αποτελεί χρόνιο αίτημα των φορέων και κατοίκων της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα και με επιστημονικές μελέτες, το έλλειμμα του νερού στη Θεσσαλία θα μπορούσε να καλυφθεί με την κατασκευή των έργων της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου (600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα), των φραγμάτων της Πύλης - Μουζακίου (125 εκατομμύρια κυβικά μέτρα), του Παλιοδερλί Ενιππέα (43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα), της Καλούδας (30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα), του Αγιονερίου (10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα).

Εργα «πνοής» που θα συμβάλουν τα μέγιστα στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, και «σκοντάφτουν» στην κυβερνητική αδιαφορία, είναι η κατασκευή του φράγματος Σμοκόβου, που θα εξασφαλίσει την άρδευση 300 χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών, η ανασύσταση της λίμνης της Κάρλας, από την οποία θα ποτίζονται, επίσης, χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών και, ταυτόχρονα, θ' αναβαθμιστεί το περιβάλλον της περιοχής και άλλα μικρότερης έκτασης αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα.

Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης

Και, βεβαίως, κρίνεται αναγκαία η σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων σε διαφορετική κατεύθυνση απ' αυτή που εξάγγειλε η κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι φορείς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δρομολόγηση της κατασκευής των αναγκαίων αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων και στη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων που θα έχουν εμπλουτιστεί.

Κάλπικες υποσχέσεις

Η κατασκευή αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα αποτελούν σε όλες τις προεκλογικές περιόδους «αντικείμενο» υποσχεσιολογίας των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προς άγραν ψήφων. Μετεκλογικά, όμως, εισπράττουν κοροϊδία οι κάτοικοι της Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, για την οποία η ιδέα «γεννήθηκε» από το 1925!!! Και σήμερα το έργο παραμένει ανυλοποίητο - η ΕΕ δε θέλει να εξυπηρετεί τις αρδευτικές ανάγκες, γιατί δε θέλει αύξηση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα και η κυβέρνηση κωλυσιεργεί - γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις φορέων της Θεσσαλίας, όπως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Τεχνικού, του Οικονομικού και Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, εκπρόσωποι των οποίων έχουν συγκροτήσει την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή για την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου.

Ομως και η κατασκευή του φράγματος Σμοκόβου, που κατά την κυβέρνηση «προχωρά», δεν τελειώνει ποτέ. Στον «αέρα» παραμένει και το έργο του αποταμιευτήρα της Κάρλας, παρά τις πολλές υποσχέσεις που έδωσαν προεκλογικά ότι θα ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες κατασκευής του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης, ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αλ. Βούλγαρης και πολλοί άλλοι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για δικαίωση των αγροτών!

Μεγίστη κοροϊδία σε βάρος των Θεσσαλών αποτελεί και η κυβερνητική εξαγγελία για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων, καθώς, αν γίνει, ο ρόλος του θα περιορίζεται στη διαχείριση των ελάχιστων υδάτινων πόρων που υπάρχουν. Αλλωστε, η κυβέρνηση προτρέπει τους αγρότες να μοιραστούν την ανέχεια - κατά τον υφυπουργό Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη, η λύση του προβλήματος δεν έγκειται στην κατασκευή των έργων υποδομής για την εξασφάλιση νερού, αλλά στην αλλαγή της συνείδησης του αγροτικού κόσμου - καλλιεργώντας κλίμα διχόνοιας ανάμεσα στους κατοίκους των νομών της Θεσσαλίας.