Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2006

Σωστά επισημάνθηκε: Το ΠΑΣΟΚ δεν έβγαλε ούτε μια στοιχειώδη ανακοίνωση για το θάνατο του Μιλόσεβιτς. Ορθή η στάση της Χαριλάου Τρικούπη. Αλλωστε για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας έχουν μιλήσει άλλοι, δε χρειάζεται να μιλήσει το ίδιο. Ας δούμε τι έχουν πει αυτοί οι άλλοι για το κόμμα του κ. Παπανδρέου και τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, σχετικά με το βομβαρδισμό και διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας:

*

α) «Ποτέ οι δυο κυβερνήσεις, των ΗΠΑ και της Ελλάδας, δε συνεργάστηκαν τόσο στενά όσο στο θέμα αυτό (σ.σ.: της Γιουγκοσλαβίας). Είμαστε ευτυχείς...» (Ν. Μπερνς, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, 11/5/99).

β) «Η Ελλάδα υπήρξε κατά το διάστημα αυτό ένας πάρα πολύ καλός σύμμαχος και είμαστε ευγνώμονες από την υποστήριξη που μας παρέχεται από την Ελλάδα» (Στ. Τάλμποτ, υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ, 8/6/99).

γ) «Ενας από τους πολύ θετικούς παράγοντες, που αναδείχτηκε από την παρούσα κρίση στα Βαλκάνια, είναι ο σημαντικός διπλός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή. Η Ελλάδα μάς μεταφέρει τις απόψεις της περιοχής και μας εκπροσωπεί ως μεσολαβητής με τις χώρες του ίδιου γεωγραφικού χώρου» (Ρ. Κουκ, 15/4/99, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας).

δ) «Η όλη προσπάθεια δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ, οι χώρες του ΝΑΤΟ, θέλουν να εκφράσουν ευγνωμοσύνη» (Γ. Κόεν, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, 13/7/99).

***

Και κάτι ακόμα: Ενώ ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας συνεχιζόταν, το ΠΑΣΟΚ θέλησε τον Ιούνη του 1999 να... εμφανιστεί «ειρηνόφιλο». Τι έκανε: Ζήτησε την άδεια να διακοπούν, μόνο για τις μέρες των ευρωεκλογών, οι διευκολύνσεις από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς το ΝΑΤΟ. Ομως, είχε φροντίσει να δώσει το... λόγο του πως επρόκειτο για μια εφήμερη ψηφοθηρία, και πώς αμέσως μετά τις εκλογές (όπως και έγινε) όλα θα συνεχίζονταν κανονικά!

*

«Μετά το τέλος των ευρωεκλογών θα συνεχιστεί η ελληνική βοήθεια και η διέλευση συμμαχικών στρατευμάτων από τη Θεσσαλονίκη. Η διακοπή θα είναι προσωρινή»!

*

Αυτή ήταν η δήλωση - υπόσχεση του Γ. Παπανδρέου, στις 27/5/99, προς την Αμερικανίδα υπουργό Εσωτερικών όταν και ζήτησε από την Ολμπράιτ, στην Ουάσιγκτον, να δείξει κατανόηση ένεκα των ψηφοθηρικών αναγκών του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά σε έναν τόσο καλό σύμμαχό τους, όπως ο Γ. Παπανδρέου, οι ΗΠΑ δεν του χάλασαν το χατίρι. Αλλά κι αυτός αποδείχτηκε «κύριος». Μετά τις ευρωεκλογές τα κομβόι του ΝΑΤΟ συνέχισαν να περνούν από την Ελλάδα στην πρώην Γιουγκοσλαβία...