Εξόντωση και στυγνή δολοφονία

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην Ολομέλεια, για το θάνατο του Σλ. Μιλόσεβιτς

Τετάρτη 15 Μάρτη 2006

Associated Press

16 Απρίλη 1999: Ενα από τα πολλά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, βομβαρδισμός κομβόι Κοσσοβάρων Αλβανών κοντά στο Πρίζρεν

Παρεμβαίνοντας προ ημερησίας διατάξεως στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τη Δευτέρα 13 Μάρτη 2006, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, επισήμανε τα εξής:

«Η εξόντωση - στυγνή δολοφονία - του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στις φυλακές του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, που μεθοδεύτηκε από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι οποίοι ευθύνονται για τον πόλεμο και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, είναι ένας ακόμη κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα των εγκλημάτων τους κατά των λαών που αντιστάθηκαν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Οι εμπνευστές και εκτελεστές της απαγωγής, της φυλάκισης και της δίκης του Σλ. Μιλόσεβιτς στη Χάγη, αφού αρνήθηκαν να πάρουν μέτρα προστασίας της ζωής του, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας του, τον οδήγησαν στην εξόντωση.

ΗΠΑ και ΕΕ έστησαν τη δίκη-παρωδία της Χάγης για να αθωώσουν τα εγκλήματά τους ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, που βομβάρδιζαν επί 78 μέρες το 1999, μόνο και μόνο επειδή η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ενώ δέχτηκε όλη τη συμφωνία του Ραμπουγιέ, αρνήθηκε να δεχτεί την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στο έδαφός της. Οι ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις και η κατοχή στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, που ακολούθησαν το βομβαρδισμό του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αποκάλυψαν σε όλη του την έκταση για άλλη μια φορά το αποκρουστικό πρόσωπο του αμερικάνικου και ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού, τα ειδεχθή εγκλήματά τους κατά των λαών και της ανθρωπότητας.

Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ όμως, θα βγουν γι' ακόμη μια φορά γελασμένοι. Τα εγκλήματά τους όχι μόνο δε θα αποτρέψουν, αλλά αντίθετα θα ατσαλώσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητα και θα δυναμώσουν την πάλη της εργατικής τάξης, των λαών του κόσμου, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για εθνική ανεξαρτησία, για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά τους να επιλέγουν το δικό τους δρόμο, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για την κοινωνική απελευθέρωση, για να βρει επιτέλους ο ιμπεριαλισμός τη θέση που του ανήκει, στα σκουπίδια της Ιστορίας».