ΚΗΔΕΙΑ Σ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Λαϊκό μήνυμα ανυπακοής στον ιμπεριαλισμό
Τρίτη 21 Μάρτη 2006

Ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συμμετέχει στην τιμητική φρουρά
Μέρες αντίστασης του 1999. Η Γιουγκοσλαβία βομβαρδίζεται και ο λαός της περήφανος κι ανυπότακτος υψώνει το ανάστημά του απέναντι στο βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Βάζει τη ζωή του οδόφραγμα στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Μάρτης 2006. Αυτός ο λαός όρθωσε και πάλι το ανάστημά του στους Ευρωαμερικάνους ιμπεριαλιστές κηδεύοντας με τιμές ήρωα τον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία της νεολαίας, συγκεντρώθηκαν έξω από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για την επίσημη τελετή. Ηρθαν από το Κρακούγιεβατς, την Κράινα, το Σεράγεβο, το Αλέξινατς, το Νις, από κάθε περιοχή της Γιουγκοσλαβίας που βίασε η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών. Πλημμύρισαν την πλατεία, τους γύρω δρόμους. Με την παρουσία τους και τα συνθήματά τους έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ανυπακοής σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που αφού πρώτα διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία και προσπάθησαν να τσακίσουν την αντίσταση του λαού της, με ανελέητους βομβαρδισμούς, τελικά εξόντωσαν βιολογικά τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ταυτόχρονα, διαμήνυσαν πως είναι πρόθυμοι να συγκρουστούν και πάλι με τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών για παραπέρα διαμελισμό και συρρίκνωση της χώρας τους. Ολοι έλαβαν το μήνυμα, μα κάποιοι έκαναν πως δεν κατάλαβαν.

Στο Βελιγράδι, που μέχρι και σήμερα τα ερείπια των βομβαρδισμένων κτιρίων παραμένουν να θυμίζουν τον «ανθρωπιστικό» πόλεμο ΗΠΑ και ΕΕ, τις προηγούμενες μέρες εξελίχθηκε η μεγαλύτερη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση με οργανωτή και πρωταγωνιστή τον ίδιο το λαό. Η μεγαλύτερη διαδήλωση αντίστασης στους δολοφόνους της Νέας Τάξης. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν κρύβεται παρά την προπαγάνδα της πλειοψηφίας των ΜΜΕ.

Εκατοντάδες χιλιάδες...

Περισσότεροι από 150 χιλιάδες άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στη σορό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Μουσείο της Επανάστασης. Εκατοντάδες χιλιάδες ήταν όσοι συμμετείχαν στην επίσημη τελετή μπροστά στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Και χιλιάδες ακόμη λαού τον υποδέχτηκαν στο Ποζάρεβατς στολίζοντας με λουλούδια το δρόμο για την τελευταία του «κατοικία», στην αυλή του σπιτιού του, όπου τάφηκε.

Συγκλονιστικές στιγμές. Ο λαός διαδήλωνε ασταμάτητα «ΝΑΤΟ φασίστες», «Σλόμπο ήρωα σήκω πάνω», κατήγγειλε πως το δικαστήριο της Χάγης είναι εκτελεστικό δολοφονικό όργανο των ιμπεριαλιστών.

Από το βήμα, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος διάβασε την τελευταία ομιλία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις εκλογές του 2000, όπου κατήγγειλε τη λεγόμενη δημοκρατική αντιπολίτευση ως όργανο του μεγάλου κεφαλαίου, και περιέγραφε τις δραματικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση επικράτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Εκτιμήσεις που επιβεβαιώνονται από τις εξελίξεις: «Εάν πετύχουν τα σχέδιά τους θα κατατεμαχιστεί η Γιουγκοσλαβία». «Στα πλαίσια αυτής της απόπειρας το Κόσσοβο θα είναι το πρώτο τμήμα που θα αποκοπεί. Θα κατακτηθεί από το ΝΑΤΟ και θα χρησιμοποιηθεί για βάση επιθέσεων εναντίον άλλων τμημάτων της περιοχής». «Το ΝΑΤΟ θέλει να μετατρέψει την περιοχή μας σε μια περιοχή συνεχών συγκρούσεων». «Ο πλούτος της χώρας, τα καλύτερα αγαθά της χώρας μας θα περάσουν στα χέρια των ξένων. Με την επιβολή της ξένης κυριαρχίας το κράτος μας θα γνωρίσει πρωτοφανή παρακμή».

«Τον πρόδωσαν»

Στη διάρκεια της επίσημης τελετής μίλησαν οι Σ. Μπαμπούριν, αντιπρόεδρος της Ρώσικης Δούμας, Μιχαήλ Μάρκοβιτς, ένας από τους ιδρυτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, Μπράνκο Ράκιτς, νομικός σύμβουλος του Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης, εκπρόσωπος του Κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας, ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρώσικης Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Γ. Ζουγκάνοφ. Ο ΓΓ του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας διάβασε το μήνυμα του προέδρου Βόισλαβ Σέσελι που βρίσκεται φυλακισμένος στη Χάγη.

Επίσης μίλησε ο Ράμσεϊ Κλαρκ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μέλος του Προεδρείου της Διεθνούς Επιτροπής για την υπεράσπιση του Μιλόσεβιτς «ΣΛΟΜΠΟΝΤΑ».

«Θα το πω καθαρά, οι ξένοι τον σκότωσαν αλλά οι δικοί του τον πρόδωσαν και γι' αυτό ο θάνατός του είναι πιο τραγικός», είπε ο Βέλκο Βαλκάνοφ, μέλος του Προεδρείου της επιτροπής «ΣΛΟΜΠΟΝΤΑ», καυτηριάζοντας την απουσία της σέρβικης κυβέρνησης και τα εμπόδια που όρθωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την επιστροφή του Μιλόσεβιτς στην πατρίδα του. Και κατέληξε: «Σήμερα στεκόμαστε όρθιοι απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους. Καλούμαστε να διπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας για να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Και σ' αυτή την πρόκληση ο λαός δήλωσε παρών.

Αναγνώριση του αγώνα

Τιμητική φρουρά στην επίσημη τελετή στην πλατεία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στάθηκαν απόστρατοι Σέρβοι στρατηγοί, δεκάδες παράγοντες και στελέχη κομμάτων και κινημάτων. Ανάμεσά τους και ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που συμμετείχε στην τιμητική φρουρά που αποτελούσαν τα μέλη του προεδρείου της Διεθνούς Επιτροπής «ΣΛΟΜΠΟΝΤΑ». Ηταν μια επιλογή αναγνώρισης της συμβολής του ΚΚΕ στον αγώνα του Σ. Μιλόσεβιτς ενάντια στο ΝΑΤΟκρατούμενο δικαστήριο της Χάγης. Ηταν μια κίνηση αναγνώρισης της σημαντικής συνεισφοράς των Ελλήνων κομμουνιστών αλλά και όλου του ελληνικού λαού, στον αγώνα του σέρβικου λαού την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Δεν ξέχασαν τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, την έμπρακτη αντίσταση στον πόλεμο, με τους κομμουνιστές να βάζουν εμπόδια στη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Θεσσαλονίκη, στήνοντας μπλόκα σε φάλαγγες οχημάτων, τρένα, κλπ. Αλλά και τους εργαζόμενους που συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ έπαιρναν τη θέση τους πλάι στους Γιουγκοσλάβους, πάνω στις γέφυρες, τις νύχτες των βομβαρδισμών. Αυτό εξάλλου αναδείχτηκε και στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στο περιθώριο των εκδηλώσεων η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συναντήσεις της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ επικεφαλής της οποίας ήταν ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ, συμμετείχαν επίσης ο Σ. Κόρακας και ο Γ. Χαβατζάς που επίσης εκπροσωπούσε την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας με επικεφαλής τον Γραμματέα του Ζ. Ατζέλκοβιτς, τον Μ. Κιτάνοβιτς, πρόεδρο του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, τον Γ. Ζουγκάνοφ, πρόεδρο του ΚΚΡΟ, τον Β. Βαλκάνοφ και τον Β. Κρσλιάνιν εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής «ΣΛΟΜΠΟΝΤΑ», και τον Ζ. Γιοβάνοβιτς, πρώην ΥΠΕΞ της Γιουγκοσλαβίας και επικεφαλής του Φόρουμ Βελιγραδίου, το οποίο πρόσφατα συμμετείχε στη Διεθνή Συνάντηση που έγινε στα Χανιά ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και για την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων από τα Βαλκάνια.

Στη διάρκεια των συναντήσεων, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης σημείωσε πως η ιμπεριαλιστική επίθεση στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο διαρκώς κλιμακώνεται με στρατιωτικές επεμβάσεις αλλά και με την επίθεση στα δημοκρατικά, κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα. Τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας σε κάθε χώρα αλλά και να συντονιστεί σε βαλκανικό και διεθνές επίπεδο. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό το κίνημα θα βρει το δρόμο του και θα καταφέρει νίκες. Και κατέληξε: «Σε ό,τι μας αφορά θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να φύγουν το ΝΑΤΟ και οι Ευρωαμερικάνοι ιμπεριαλιστές από τη χώρα μας και από τα Βαλκάνια. Πιστεύουμε ότι οι λαοί των Βαλκανίων δικαιούνται να ζουν χωρίς ξένες βάσεις και ξένα στρατεύματα. Αξίζει στους λαούς και στους εργαζόμενους των χωρών μας να ζήσουνε κάτω από ένα διαφορετικό καθεστώς, καθεστώς ειρήνης, καθεστώς σοσιαλιστικό».

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ, αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Μαντά, συντονιστή της Διοικούσας Επιτροπής και Βίκυ Αράπη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.