ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαψεύστηκαν οι «Κασσάνδρες»

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και προέδρου της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, μετά τη χτεσινή συνάντησή τους

Πέμπτη 23 Μάρτη 2006

Η πραγματικότητα διέψευσε όσους πίστευαν ότι δε θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν», τόνισε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης ο Ορέστης Κολοζώφ και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη δήλωσή της αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Εμείς εκτιμάμε ότι διαψεύστηκαν όλες εκείνες οι "Κασσάνδρες", που έλεγαν ότι μετά το δημοψήφισμα θα επέλθει καταστροφή στο Κυπριακό. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει βήματα στην προσπάθεια να διεκδικήσει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Στο πλαίσιο αυτό, και ακριβώς τούτη την ώρα, θεωρούμε - μιλώντας τουλάχιστον για την Ελλάδα - ότι η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα πρέπει να συμπαρασταθούν στο Κυπριακό. Οχι με γενικότητες και με γενικά λόγια αλλά ακριβώς στο να συμβάλουμε να υπάρχει ένα κλίμα όπου διάφορες πιέσεις δε θα βρίσκουν έδαφος και δε θα επηρεάζουν όλους εκείνους που θα συναποφασίσουν για το Κυπριακό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης με την ΕΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Εμείς για άλλη μια φορά λέμε ότι όσο περνάει από το χέρι μας στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου και γενικότερα πολιτικά απαιτούμε η Τουρκία να τηρήσει όλα αυτά που υποσχέθηκε να τηρήσει προκειμένου να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κι αυτό είναι άσχετο με τη θέση που έχουμε για τη διεύρυνση. Επιπλέον, όπως και να το κάνουμε, υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια. Δεν μπορεί μια χώρα να ζητεί να παραβιάζει τα πάντα και να μη δέχεται κανένα εμπόδιο. Αρα, λοιπόν, εμείς από την πλευρά μας και με τη δύναμή μας θα επαγρυπνούμε και θα συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε: «Θέλω να σταθώ σε αυτό που είπε η συντρόφισσα Αλέκα και που είναι και ο στόχος των συναντήσεων που έχουμε εδώ με την πολιτική ηγεσία, την κυβέρνηση και ευρύτερα τα πολιτικά κόμματα: Αν είναι δυνατόν με μια φωνή και με μια γροθιά να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις τόσο των Αμερικανοβρετανών όσο και της ηγεσίας της Τουρκίας, στρατιωτικής και πολιτικής, γιατί συμπλέουν. Αυτό απεδείχθη. Το ωραίο επικοινωνιακό πρόσωπο που έχει παρουσιάσει ο κ. Ερντογάν, νομίζω ότι αποκαλύπτεται ένεκα του ότι έχει υπογράψει το "νέο δόγμα" ή την επαναβεβαίωση του παλιού δόγματος, που θέλει την Τουρκία να κρατάει όμηρο την Κύπρο με την παρουσία στρατευμάτων, με τη συνέχιση εγγυητικών - επεμβατικών δικαιωμάτων, με την παρουσία των εποίκων και διάφορα άλλα, τα οποία είχε μάλιστα δίκην τελεσιγράφου δώσει στον Γενικό Γραμματέα (σ.σ. του ΟΗΕ) προκειμένου να κάνει την επιδιαιτησία και δυστυχώς το έκανε τότε ο Γενικός Γραμματέας. Συνεπώς και στην Κύπρο, τονίζω ιδιαίτερα το "και στην Κύπρο" γιατί τώρα έχουμε εκλογική διαδικασία εκεί και αντί ενότητας έχουμε διασπαστικά φαινόμενα, χωρίς να κατηγορώ από εδώ κανέναν. Και στην Κύπρο, λοιπόν, χρειάζεται η Κύπρος και το Κυπριακό και οι χειρισμοί του να μπουν πάνω από κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό τούτη την ώρα που έγιναν ένα-δυο βήματα θετικά, και από πλευράς της ΕΕ - που έπρεπε να γίνουν από καιρό αυτά τα πράγματα - αλλά και το θετικό βήμα της συνάντησης και των αποτελεσμάτων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα χρειαστεί κοινή δράση τα συμφωνηθέντα να γίνουν ζωή και πράξη, και αυτά ακριβώς αμφισβητούνται. Να μην αμφισβητούνται και από μέσα».

Μετά το πέρας των δηλώσεων η Αλέκα Παπαρήγα ευχήθηκε καλή επιτυχία στο ΑΚΕΛ στις επικείμενες κυπριακές εκλογές.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα συναντήθηκε επίσης με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας (2019-06-01 00:00:00.0)
Συγχαρητήρια επιστολή της Αλέκας Παπαρήγα (2009-01-22 00:00:00.0)
Δίνουμε τη μάχη για δίκαιη και βιώσιμη λύση (2007-11-20 00:00:00.0)
Συγχαρητήριο μήνυμα της Αλ. Παπαρήγα (2006-05-23 00:00:00.0)
«Παρακολουθούμε με άγρυπνο μάτι τα γεγονότα» (2005-11-08 00:00:00.0)
Σταθερή η αλληλεγγύη μας στους Κύπριους (2004-05-13 00:00:00.0)