ΕΥΡΩ-ΦΙΕΣΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Οποιος δεν είναι με την ΟΝΕ, είναι συντηρητικός!

Σε μια κακόγουστη ιδεολογικού χαρακτήρα επιχείρηση εξελίχθηκε η χτεσινή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με ομιλητές τον Κ. Σημίτη και τον Ρ. Πρόντι

Σάββατο 24 Ιούνη 2000

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε μια ιδεολογικού χαρακτήρα επιχείρηση με στόχο να πείσουν ότι κάθε τι έξω από το «μονόδρομο» της ΟΝΕ και της νέας τάξης είναι καθυστερημένο και συντηρητικό, εξελίχθηκε η χτεσινή εκδήλωση - φιέστα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με θέμα «Η Ελλάδα στην ΟΝΕ και η Ευρώπη μπροστά στην πρόκληση του 21ου αιώνα». Για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρ. Πρόντι, ενώ ο Κ. Σημίτης βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει ορισμένα από τα εκσυγχρονιστικά ιδεολογήματά του, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετική συμμετοχή της κυβέρνησής του στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ και της «νέας τάξης», αλλά και να πείσει για την ανάγκη της ομοσπονδιοποίησης.

Κεντρική ιδέα της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν ότι «ο μόνος δρόμος για κάθε χώρα, αλλά ιδίως για μας είναι να συμμετέχουμε στα μεγάλα ρεύματα που διαμορφώνουν τον κόσμο». (σ. σ. Τι σημασία έχει αν τα «μεγάλα ρεύματα» δεν είναι τίποτα περισσότερο από φτηνές θεωρίες δικαιολόγησης της ιμπεριαλιστικής κατοχής...). Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τα γνωστά παραμύθια ότι με την ένταξη στην ΟΝΕ «θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε ισότιμα στις διαδικασίες διαμόρφωσης της ΕΕ» - (σ. σ. Οπως είναι γνωστό οι Γερμανογάλλοι και Βρετανοί κρέμονται από τα χείλη του Ελληνα πρωθυπουργού για να χαράξουν τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ...) - καθώς και ότι «θα έχουμε πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και καλύτερες προϋποθέσεις για ευημερία και κοινωνική συνοχή» (σ.σ. Φυσικά περισσότερος πλούτος παράγεται, το θέμα είναι ποιοι τον ιδιοποιούνται). Το «καινούριο» στην πρωθυπουργική ομιλία ήταν ότι προσπάθησε να εμφανίσει ως συντηρητικούς όσους αντιστέκονται στις «υπερεθνικές λύσεις, τη διεθνή συνεργασία και την ενοποίηση της Ευρώπης». Αρχικά υποστήριξε ότι δεν υπάρχει φόβος απώλειας της εθνικής μας υπόστασης, επικαλούμενος το - έωλο και ανιστόρητο - επιχείρημα ότι «το έθνος υπήρχε και χωρίς το κράτος - έθνος», καθώς και ότι «ο ελληνισμός στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν ήταν μόνο μια πολιτιστική παρουσία, αλλά και μια σημαντική οικονομική παρουσία»! Επειδή προφανώς αντιλαμβάνεται την ένδεια των επιχειρημάτων, προσπάθησε να αντεπιτεθεί με αφορισμούς του τύπου «η απώλεια της εθνικής μας υπόστασης θα είναι με μαθηματική ακρίβεια συνέπεια μιας πολιτικής φόβου και απομονωτισμού» ή ότι «τα κλειστά σύνορα, η εσωστρέφεια, η παρελθοντολογία και η οικονομική και κοινωνική στασιμότητα δεν οδηγούν σε μια Ελλάδα με δημιουργική υπόσταση»! Αποφάνθηκε μάλιστα, με σοβαρό και κατηγορηματικό ύφος, ότι «ο συντηρητισμός και ο φόβος για το καινούριο δεν εκφράζει και δεν ταιριάζει στους Ελληνες»! Κατόπιν αυτών κατέληξε ότι «αν θέλουμε να ελέγξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας, την υπερεθνική συνεργασία». (σ. σ. Ξέχασε όμως να δώσει το συγκεκριμένο ταξικό περιεχόμενο αυτού του «ουδέτερου» τελευταίου όρου).

Ο Ρ. Πρόντι

Από την πλευρά του ο Ρ. Πρόντι έδωσε βέβαια τα συγχαρητήριά του για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και μοίρασε «φιλόφρονες λόγους», αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η διατήρηση των κριτηρίων σύγκλισης», καθώς και ότι η ένταξη στην ΟΝΕ δεν ήταν παρά μόνο «η αρχή ενός πολύ δύσκολου δρόμου».

Οσον αφορά στις μελλοντικές εξελίξεις στην ΕΕ, ο Ρ. Πρόντι εξέφρασε την άποψη ότι η επικείμενη διεύρυνση ανοίγει στην Ενωση νέες προοπτικές, για τις οποίες θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί. Αναφερόμενος γενικότερα στο μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι συγκυρίες ευνοούν την ανάληψη ενός ακόμη πιο σημαντικού ρόλου στην παγκόσμια σκηνή, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι ΗΠΑ, τουλάχιστον στον οικονομικό τομέα, αντιμετωπίζει τον εντονότατο ανταγωνισμό της Ασίας.

«Πρέπει να αναζητήσουμε όλοι μας, ως εθνικά κράτη, ποιος μπορεί να είναι ο μελλοντικός ρόλος της Ευρώπης» τόνισε ο Πρόντι, προσθέτοντας ότι «εάν και η καθεμία χώρα - μέλος της ΕΕ έχει όλα τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν ένα εθνικό κράτος, εντούτοις μόνο όλες μαζί έχουν αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα να προχωρήσουν από κοινού και να γράψουν ιστορία».

Ο Κ. Καραμανλής

Υπέρ της ομοσπονδιακής δομής, αλλά και της διεύρυνσης της ΕΕ τάχθηκε ο Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρ. Πρόντι. Ταυτόχρονα όμως ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε μέσα στο πλαίσιο της ομοσπονδιοποίησης να διασφαλίζεται «τόσο η εθνική και πολιτισμική ταυτότητα κάθε κράτους όσο και η ύπαρξη σαφούς διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων της Ενωσης και των κρατών - μελών».