Το «κοκτέιλ»... δίνει «κύρος»
Πέμπτη 30 Μάρτη 2006

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της... «ευελιξίας» στην ερμηνεία των όρων προστασία των μνημείων, έτσι ώστε να «βολεύονται» και οι πολυεθνικές που ζητούν την παραχώρησή τους και η νομοθεσία, αποτελεί η συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο αίτημα της πολυεθνικής εταιρίας «Intel» για παραχώρηση του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, για τη διεξαγωγή δείπνου!

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνεδρίου της στη Ρόδο, η πολυεθνική θέλει να «τραπεζώσει» στο μνημείο 150 στελέχη της στις 4/4, «καπαρώνοντας» μάλιστα το χώρο από τις 3 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα!

Η Διεύθυνση Βυζαντινών του ΥΠΠΟ εισηγήθηκε αρνητικά για την παράθεση δείπνου, κρίνοντας ότι «δεν είναι ό,τι καταλληλότερο για το κύρος του μνημείου» και επιπλέον ο χώρος κλείνει για πολλές ώρες. Γι' αυτό αντι-πρότεινε να παραχωρηθεί για... «κοκτέιλ ορθίων», το οποίο «προφανώς» είναι «κατάλληλο» για το «κύρος» του μνημείου!

Να σημειωθεί ότι από το 2002 το ΚΑΣ γνωμοδότησε σχετικά με τη λειτουργία του συγκεκριμένου μνημείου, γι' αυτό και αιτήματα «δείπνων» δε γίνονται δεκτά, αφού διαπιστώθηκε άμεση βλάβη στο μνημείο. Για την ιστορία, το τέλος χρήσης για το «κοκτέιλ» είναι 5.000 ευρώ.