ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
«Φύλλο συκής» με τα επιχειρήματα του ΣΕΒ

Το περιεχόμενο της επαίσχυντης συμφωνίας επιχείρησε να κρύψει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Την ουσία της σύμβασης αποκάλυψαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση

Τετάρτη 5 Απρίλη 2006

Από την προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, έξω από τα γραφεία της ΕΣΕΕ, όταν μέσα γινόταν η επαίσχυντη συμφωνία των «συνεταίρων»...
Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα του ΣΕΒ, με τη γλώσσα των εργοδοτών και ένα μπαράζ επιθέσεων κατά του ΠΑΜΕ, επιχείρησε χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να κρύψει τις πομπές της, να αποκρύψει το βαθύ αντεργατικό περιεχόμενο της σύμβασης και να «βγει λάδι» για την επαίσχυντη συμφωνία που έκανε με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία της Δευτέρας, χτες στην Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, τα μέλη της, λες και ξανάκουγαν τον Κυριακόπουλο του ΣΕΒ, τον Αρμενάκη της ΕΣΕΕ και τον Ασημακόπουλο της ΓΣΕΒΕΕ.

Η προκλητική αυτή στάση της πλειοψηφίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση των στελεχών του ΠΑΜΕ, που μετά την τοποθέτηση του στελέχους του Γιώργου Μαυρίκου αποχώρησαν από τη συνεδρίαση καλώντας τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην κοροϊδία με την απεργία στις 13 Απρίλη.

Κοροϊδεύουν τους εργάτες

Ενάντια στην πραγματικότητα και στην απλή αριθμητική, η πλειοψηφία - διά στόματος Χρ. Πολυζωγόπουλου - έκανε το μαύρο άσπρο. Ετσι ισχυρίστηκε ότι η αύξηση στα δύο έτη είναι 11,3%, και στην τετραετία 2004 - 2007 η αύξηση είναι 26,2%, όταν ο πληθωρισμός είναι 12,1%. «Να μας κοροϊδέψεις δεν μπορείς. Να μας πεις τι αύξηση θα πάρουν οι εργάτες το 2006...» του αντέτεινε ο Γιώργος Μαυρίκος.

Ομως απτόητος ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας επανέλαβε ακριβώς τους ισχυρισμούς του Οδ. Κυριακόπουλου ότι οι αυξήσεις που προβλέπονται είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη και πως πέτυχαν «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» και ακόμα ότι «ο ΣΕΒ σύρθηκε σε αυτή τη συμφωνία... Γιατί ήθελε να ναυαγήσει η διαπραγμάτευση!» Επιτιθέμενος στο ΠΑΜΕ και στους στόχους που διεκδικεί είπε μεταξύ άλλων: «Εύκολο να λες για 1.300 ευρώ. Αλλά να μας πει τι θα γίνει η οικονομία; Από πού θα τα πάρουμε;»... Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ο πραγματικός πόνος για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν είναι το εργατικό εισόδημα, αλλά η «αντοχή της οικονομίας», δηλαδή τα κέρδη των βιομηχάνων.

Στην ίδια λογική και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κ. Πουπάκης, θέλησε να καλύψει την ντροπή της σύμβασης κάτω από το μανδύα της υπευθυνότητας, λέγοντας πως «αυτοί που υπογράφουν πρέπει να είναι υπεύθυνοι. Δεν μπορούμε να τραβάμε τον εργάτη των 591 ευρώ στο πεζοδρόμιο, να χάσει το μεροκάματο, όταν δεν υπάρχει προοπτική». Προφανώς γιατί ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ δεν πιστεύει στη δύναμη των εργατικών αγώνων. Παράλληλα επαναβεβαίωσε τη στήριξη της παράταξής του στις «μεταρρυθμίσεις» και στο διάλογο για το Ασφαλιστικό που πρέπει να γίνει.

«Για σοβαρές δυνατότητες που δεν αξιοποιήθηκαν και για μια αδικαιολόγητη φοβία που διακατείχε την πλειοψηφία», μίλησε ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης, δίνοντας ψυχολογική διάσταση στη στάση των «συν-εταίρων» της στη ΓΣΕΕ. Και βέβαια δεν παρέλειψε να επιτεθεί στο ΠΑΜΕ για «διασπαστική πρακτική», χωρίς όμως να πει κουβέντα για την ταμπακέρα. Να τοποθετηθεί δηλαδή συγκεκριμένα για την απεργία που έχει κηρυχτεί στις 13 Απρίλη.

Η αλήθεια για τη σύμβαση

Το αληθινό περιεχόμενο της σύμβασης οδηγεί σε πραγματικές μεσοσταθμικές αυξήσεις 3,9% το 2006 και 3,4% το 2007, αποκάλυψε στην παρέμβασή του ο Γιώργος Μαυρίκος. Δίνοντας απάντηση στις αντικομμουνιστικές αιχμές, κατήγγειλε την πλειοψηφία γιατί με την επαίσχυντη αυτή συμφωνία καταδικάζει όλες τις ομοσπονδίες, στην προσπάθειά τους να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις.

«Υπάρχει σε εξέλιξη - σημείωσε ο συνδικαλιστής - μια προσπάθεια κυβέρνησης, ΕΕ, των κομμάτων του δικομματισμού και βλέπουμε ότι τον τελευταίο καιρό και η ΓΣΕΕ ευθυγραμμίζεται μ' αυτή την αντίληψη, για το πώς θα εμφανίζονται τα νούμερα. Γιατί είναι γνωστό, ότι ζούμε σε μια χώρα, όπου οι αριθμοί ευημερούν, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο βασικός μισθός σήμερα είναι 591 ευρώ μεικτά. Το κατώτερο μεροκάματο μέχρι χτες το βράδυ ήταν 26,41 μεικτά. Γίνεται συζήτηση, ότι μετά από δυο χρόνια οι αυξήσεις θα είναι τόσες. Πριν από 4 χρόνια οι αυξήσεις ήταν τόσες. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Αποφεύγουν να μιλήσουν για το τώρα. Μιλούν για το παρελθόν και για το μέλλον. Κι όταν θα πάμε στο μέλλον δε θα μιλάνε για το παρόν, όπως θα έχει διαμορφωθεί στο μέλλον, αλλά για το μέλλον του μέλλοντος!

Μιλάμε για μια μεθόδευση, που παρονομαστή έχει την υπονόμευση των εργατικών δικαιωμάτων. Και για να είμαι συγκεκριμένος, τι αύξηση παίρνουν οι εργαζόμενοι με βάση τη σύμβαση που υπογράφεται; 2,9%! Το 2,9 δεν παίρνουν για 8 μήνες του 2006 οι εργάτες; Από 1/1/2006 μέχρι 31/8/2006; Γιατί δεν τα λέτε; Επειδή γίνεται μια προσπάθεια παραπλάνησης και εμφάνισης εικονικής πραγματικότητας, που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Πόσο είναι το κατώτερο μεροκάματο; 26,41 μεικτά. Πόση αύξηση παίρνει ο εργάτης την επομένη το πρωί, με βάση τη σύμβαση που υπογράψατε; 77 λεπτά. 77 λεπτά αύξηση! Αυτή είναι η αλήθεια»!

«Εμείς - κατέληξε ο Γ. Μαυρίκος - με αυτή την πραγματικότητα, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Εδώ που βρισκόμαστε χρειάζεται κλιμάκωση του αγώνα, κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, και το ΠΑΜΕ σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται με την απεργία στις 13 Απρίλη».