Η Κύπρος τιμά τον Γ. Ρίτσο
Παρασκευή 7 Απρίλη 2006

Πορτρέτο του Γ. Ρίτσου, φιλοτεχνημένο από συγκρατούμενό του σε ξερονήσι
Τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο τιμά η Κύπρος, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου και την ελληνική πρεσβεία, με έκθεση κειμηλίων από το αρχείο του ποιητή, με τίτλο «Ο ποιητής και ο πολίτης Γιάννης Ρίτσος» (το Αρχείο Ρίτσου παραχωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη), ημερίδα (12/4) και συναυλιακό αφιέρωμα (Ιούνιος) στο θέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.

Εκθεση κειμηλίων του ποιητή θα γίνει σε αίθουσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου(16/3 - 6/5) και περιλαμβάνει χειρόγραφες πρώτες γραφές έργων του, ημερολογιακές σημειώσεις, μεταφράσεις, φωτογραφίες, μαρτυρίες από τις εξορίες του, πρώτες δημοσιεύσεις ποιητικών συλλογών του, βραβεύσεις του, ζωγραφικά έργα του, προσωπικά του αντικείμενα, κ.ά, που αποτυπώνουν την πορεία της ζωής και δημιουργίας του.

Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στη Λευκωσία για την έκθεση, ο Ελληνας πρέσβης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, επισήμαναν ότι στόχος της έκθεσης και των εκδηλώσεων είναι «να τιμήσουμε έναν από τους σημαντικότερους νεοέλληνες λογοτέχνες, να εμπνευστούμε από τη μεγάλη κληρονομιά που μας άφησε και να αναδείξουμε την ιδιαίτερη σχέση του με την Κύπρο».

Στη διάρκεια της έκθεσης, την οποία θα επισκεφθούν οργανωμένα οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, προβάλλεται η ταινία του Κώστα Αριστόπουλου «Γιάννης Ρίτσος Αυτοβιογραφία» (βασισμένη στο αρχείο των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη).

Στην ημερίδα (12/4, 7μ.μ., Πολιτιστικό Ιδρυμα Τράπεζας Κύπρου), με θέμα «Για την ποίηση και την ποιητική του Γ. Ρίτσου», εισηγητές θα είναι οι: Λεύκιος Ζαφειρίου (φιλόλογος, λογοτέχνης), Δημήτρης Αρβανιτάκης (ιστορικός, υπεύθυνος για την περσινή οργάνωση στο Μουσείο Μπενάκη της ομότιτλης έκθεσης και του διεθνούς συνεδρίου), Ιουλία Χατζηπαναγιώτη και Μιχάλης Πιερής (καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου).