Εκτιμήσεις του ΚΚ Ισραήλ για τις βουλευτικές εκλογές

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου

Κυριακή 9 Απρίλη 2006

Associated Press

Από διαμαρτυρία Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη ενάντια στην ανέγερση του τείχους που προχωράνε οι Ισραηλινοί
Αναφορικά με τις πρόσφατες εκλογές στο Ισραήλ, το ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρεται στα αποτελέσματα των εκλογών, τόσο των άλλων κομμάτων όσο και του «Δημοκρατικού Μετώπου για Ειρήνη και Ισότητα» στο οποίο συμμετέχει με άλλες δυνάμεις. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Χάρη στην αφοσιωμένη δουλιά των μελών του ΚΚ Ισραήλ και των οργάνων του, των συνεργατών του στο "Δημοκρατικό Μέτωπο για Ειρήνη και Ισότητα" (DFPE), των φοιτητών και των νέων, το "Δημοκρατικό Μέτωπο για Ειρήνη και Ισότητα" έλαβε 86.000 ψήφους από Αραβες και Εβραίους, σε δύσκολες συνθήκες, και αύξησε την αντιπροσώπευσή του στην Κνεσέτ από 2 σε 3 μέλη (σε σύνολο των 120).

Η εκλογική καμπάνια για την 17η Κνεσέτ σηματοδοτήθηκε από μια γενική μείωση της συμμετοχής από 68% σε 63%, και από 58% στο 56% ανάμεσα στους Αραβες ψηφοφόρους. Αυτή η μείωση είναι μια έκφραση της αυξανόμενης έλλειψης εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο υπάρχον πολιτικό σύστημα. Η αύξηση του αριθμού των πολιτών που δείχνει απάθεια ή έλλειψη εμπιστοσύνης στην πιθανότητα αλλαγής μέσω εκλογών είναι μια απόδειξη της εξασθένισης του ισραηλινού δημοκρατικού συστήματος.

Τα αποτελέσματα των εκλογών επίσης δείχνουν πως αυτά τα κόμματα που σήκωσαν το λάβαρο, ενάντια στην εκκένωση των εποικισμών και την απόσυρση από τα κατεχόμενα εδάφη, το "Λικούντ" και το κόμμα "Εθνικής Ενότητας" - υπέστησαν σημαντική ήττα. Η αποτυχία αυτών των κομμάτων υποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η πλειοψηφία των κατοίκων του Ισραήλ στηρίζει μια αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη και την εκκένωση των εποικισμών. Τα κόμματα που στήριξαν την αποχώρηση (με τη μια ή άλλη μορφή) έλαβαν μια ξεκάθαρη πλειοψηφία σ' αυτές τις εκλογές.

Τα αποτελέσματα των εκλογών, επίσης, δείχνουν την αυξανόμενη κριτική στην κοινωνικο - οικονομική πολιτική. Το "Εργατικό Κόμμα" αφιέρωσε μεγάλο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας του σε κοινωνικά θέματα. Το "Σας" (θρησκευτικό κόμμα) έκανε έκκληση στην κοινωνία για "κοινωνική επανάσταση". Το "Κόμμα Συνταξιούχων", φαινόταν ως ένα κοινωνικό κόμμα, εξαιτίας των υποψηφίων του και του μηνύματός του - αυτά τα κόμματα έλαβαν τη στήριξη του ενός τρίτου του εκλογικού σώματος.

Αν και σε ό,τι αφορά τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα τα εκλογικά αποτελέσματα υποδεικνύουν μια αυξανόμενη απόρριψη της ημερήσιας διάταξης της κατοχής και των νεοφιλελεύθερων κοινωνικών πολιτικών, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. 270.000 ψήφους έλαβε ο Λίμπερμαν και το κόμμα του "Ισραήλ Μπεϊτένιου", που δίνει έμφαση σε μια ρατσιστική, αντι-αραβική πλατφόρμα, και 24.000 ψήφοι ρίχτηκαν για το ρατσιστικό κόμμα "Καχάνα". Μαζί με το "Λικούντ" και το κόμμα "Εθνικής Ενότητας" και τα δύο εξτρεμιστικά εθνικιστικά κόμματα, το ρατσιστικό μπλοκ έλαβε 800.000 ψήφους.

Η πολυπλοκότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι, επίσης, φανερή από την ευρεία υποστήριξη του κόμματος "Καντίμα", που παρουσίασε ένα πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα και μια λίστα υποψηφίων, με στόχο την απόκρυψη των πολιτικών διαφορών και την παρουσίαση ενός κόμματος της "εθνικής ενότητας". Αυτό το κόμμα, που χρησιμοποιεί σύμβολα του τύπου "το τέλος των πολιτικών" (και πράγματι συμπεριλαμβάνει τους επικεφαλής του "Λικούντ" και "Αβόντα"), έχει προσεγγίσει τις ψήφους των πρώην υποστηρικτών του κεντρώου κόμματος "Σινούι", που έχει διαλυθεί τελείως. Σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι η "Καντίμα" δεν αποτελεί λύση στη γενικευμένη κρίση, αλλά μια έκφραση του βάθους της.

Από τα αποτελέσματα των εκλογών μπορεί κανείς να κρίνει πως ένας συνασπισμός με επικεφαλής τον Εχούντ Ολμέρτ, τον ηγέτη του "Λικούντ", σύντομα θα διαμορφωθεί και θα συνεχίσει τις πολιτικές του Σαρόν σε όλους τους τομείς: Την προσάρτηση των εποικισμών στη Δυτική Οχθη, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι έποικοι, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν την πορεία της ειρήνης, θα συνεχίσει τη βάρβαρη καταπίεση του παλαιστινιακού λαού και με μονόπλευρες ενέργειες, αψηφώντας το ρόλο του παλαιστινιακού λαού στην επίλυση του προβλήματος και θα αλλάξει τη μοίρα των κατεχόμενων εδαφών σε μια εσωτερική ισραηλινή υπόθεση, θα συνεχίσει με τη συντηρητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, περικόπτοντας τις κοινωνικές δαπάνες και αυξάνοντας την ταξική πόλωση. Προειδοποιούμε προκαταβολικά για τις καταστροφές που πιθανά να επιφέρει η κυβέρνηση Ολμέρτ, τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους.

Για την παρέμβαση των Κομμουνιστών μέσα από το Δημοκρατικό Μέτωπο

Το "Δημοκρατικό Μέτωπο για Ειρήνη και Ισότητα" συμμετείχε στις εκλογές για την Κνεσέτ σε φαινομενικά καλύτερες συνθήκες, και πράγματι, όπως αναφέρθηκε, η πλειοψηφία της κοινωνίας εξέφρασε την επιθυμία για απόσυρση από τα κατεχόμενα εδάφη και την αντίθεσή της στην πολιτική της κοινωνικής καταστροφής. Αλλά, αντιμετώπισε το εμπόδιο του εθνικισμού και ρατσισμού ανάμεσα στο εβραϊκό εκλογικό σώμα και το εμπόδιο της απελπισίας ανάμεσα στους Αραβες και τους Εβραίους.

Ως ο μόνος αριστερός Εβραιο-αραβικός συνδυασμός, οι κομμουνιστές με τους συνεργάτες τους στο "Δημοκρατικό Μέτωπο για Ειρήνη και Ισότητα", που συμμετείχαν σ' αυτές τις εκλογές, είχαν να αντιμετωπίσουν τον εβραϊκό εθνικισμό και στην πίεση που ασκήθηκε στους Αραβες ψηφοφόρους από τα κόμματα του κατεστημένου. Στον αραβικό τομέα, ο Εβραιο-Αραβικός συνδυασμός του "Δημοκρατικού Μετώπου για Ειρήνη και Ισότητα" είχε να ανταγωνιστεί με δύο αντίπαλους συνδυασμούς. Ενας απ' αυτούς (το Ισλαμικό Κίνημα) με θρησκευτική πλατφόρμα. Ο δεύτερος (Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία Μπισάρα) με μια αραβική μονοεθνική πλατφόρμα.

Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν πως κάτω από τέτοιες, όχι εύκολες, συνθήκες είχαμε σημαντικά οφέλη. Αντικρούσαμε με επιτυχία τη γενιά της απόγνωσης και της απογοήτευσης, που στόχο έχει την απάρνηση της αραβικής δημόσιας πολιτικής επιρροής μέσω του προσχήματος της "ψηφοφορίας για το εθνικό συμφέρον".

Ανακεφαλαιώνοντας, η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ και το Συμβούλιο του Κόμματος πήρε σωστές στρατηγικές αποφάσεις, όταν υπογράμμιζε τη σοβαρότητα της συμμετοχής στις εκλογές σε ένα συνδυασμό που θα αντικαθρεφτίζει την εκλογική του δυναμική και η σύνθεσή του θα εξασφάλιζε μια Εβραιο-Αραβική σύνθεση στην Κνεσέτ. Δώσαμε έμφαση στο ότι η διατήρηση αυτών των αρχών ήταν μια πηγή δύναμης για το "Δημοκρατικό Μέτωπο για Ειρήνη και Ισότητα", όχι αδυναμίας. Αυτή η στάση που υιοθετήθηκε από τα όργανα του "Δημοκρατικού Μετώπου για Ειρήνη και Ισότητα" αποδείχτηκε στις εκλογές, και στην 17η Κνεσέτ το "Δημοκρατικό Κόμμα για Ειρήνη και Ισότητα" θα είναι μια Εβραιο-Αραβική παράταξη με τρία μέλη: τον Μοχάμεντ Μπαράκε, τον Χάνα Σουέντ και τον Ντοβ Κχένιν.

Με την εμψύχωση αυτού του σημαντικού επιτεύγματος στις εκλογές για την Κνεσέτ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ θα πάρει ειδικά μέτρα για την εγκαθίδρυση ένας πλατύ Εβραιο-Αραβικού μετώπου για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στο Ισραήλ και ενάντια στην πολιτική του ρατσισμού και της διάκρισης, για τη διεύρυνση της δράσης του για την υπεράσπιση των καθημερινών συμφερόντων των εργαζομένων, των γυναικών και της νεολαίας, για την ενδυνάμωση της οργάνωσης του ΚΚ Ισραήλ και της διεύρυνσης της κοινωνικής του βάσης.

Είναι ιστορική μας ευθύνη να είμαστε η εμπροσθοφυλακή του στρατοπέδου της ειρήνης και της ισότητας, του στρατοπέδου της κοινωνικής δικαιοσύνης και της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, του συνεταιρισμού στην Εβραιο-Αραβική πάλη, που πάντα ήταν και παραμένει το πνεύμα της πορείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ».