ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκβιάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση
Σάββατο 8 Απρίλη 2006

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις τελευταίες μέρες τις επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών στόχων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

«Αναστολή στη χορήγηση της αποζημίωσης προς την Παλαιστινιακή Αρχή» ανακοίνωσε, χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιλώντας για «στάση συνέπειας, εφόσον η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματά μας» και διευκρινίζοντας ότι «οριστική απόφαση θα λάβουν την επόμενη βδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Μέχρι χτες βράδυ, το ζήτημα παρέμενε ελαφρώς συγκεχυμένο.

Πολλοί εκτιμούσαν ότι η ανακοίνωση, εκτός των άλλων, αντανακλά και εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό γιατί, ενώ διπλωμάτες από διάφορες χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία απέφευγαν να πάρουν συγκεκριμένη θέση επιμένοντας ότι η οικονομική ασφυξία δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης, Βρετανοί διπλωμάτες διέρρεαν την πληροφορία της απόφασης της Επιτροπής παρουσιάζοντάς την ως δεδομένη.

Εντονα αντέδρασε η «Χαμάς». Ο εκπρόσωπος της νέας κυβέρνησης προειδοποιούσε την ΕΕ ότι «αυτού του είδους οι εκβιασμοί δεν κάμπτουν τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία», εκφράζοντας «λύπη για την επιλογή συλλογικής τιμωρίας του παλαιστινιακού λαού για τις δημοκρατικές του επιλογές».

Ελιγμοί και επιθέσεις

«Η "Χαμάς" πρότεινε στο Ισραήλ, διά μέσου Αιγυπτίων αξιωματούχων, ολικό τερματισμό των επιθέσεων εκατέρωθεν, κάτι που απορρίφθηκε». Αυτό υποστήριζε, χτες, η ισραηλινή «Χααρέτζ».

Παράλληλα, αργά χτες, θα συναντιούνταν ο Πρόεδρος Αμπάς με τον πρωθυπουργό Χανίγια για να εξετάσουν, όπως διαρρεόταν, «πιθανούς τρόπους αποδοχής της λύσης των δύο κρατών, δηλαδή έμμεσης αναγνώρισης του Ισραήλ». Γεύση των ελιγμών που κάνει η «Χαμάς» είχε δοθεί και από τον υπουργό Εξωτερικών, Ζαχάρ, που καλούσε το Κουαρτέτο «να δώσει διευκρινίσεις για τη λύση των δύο κρατών που η Χαμάς δεν αποκλείει να συζητήσει».

Ολα αυτά γίνονταν ενώ, άργά χτες, ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε με πυραύλους αυτοκίνητο στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Παλαιστίνιοι και ένα κοριτσάκι και να τραυματιστούν 14. Ισραηλινές πηγές υποστήριζαν ότι πρόκειται για «καταζητούμενο κατασκευαστή βομβών». Την προηγούμενη νύχτα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε τριπλή αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Γάζα. Εκτοξεύτηκαν έξι ρουκέτες κατά των ισραηλινών πόλεων Σντερότ και Ασκελόν, όπου τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός. Επίσης, σε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια εισβολής στη Νάμπλους, σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος μαχητής και τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες.