ΛΑΥΡΙΟ
Νεκρανασταίνουν το δολοφόνο των μεταλλωρύχων

Τον ανδριάντα του Σερπιέρη ετοιμάζονται να ξαναστήσουν στην πόλη η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ), οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΝΔ και η πλειοψηφία τους στο Εργατικό Κέντρο

Τρίτη 11 Απρίλη 2006

Αποκαλυπτική απεικόνιση των συνθηκών εργασίας που εξασφάλιζε ο «ευεργέτης» Σερπιέρης στους μεταλλωρύχους του Λαυρίου. Οι σύγχρονοι τιμητές του κεφαλαίου ετοιμάζονται να τον νεκραναστήσουν
Προκλητικά και χωρίς ίχνος ντροπής προς τους νεκρούς μεταλλωρύχους του Λαυρίου, που για δεκαετίες ξεζουμίστηκαν μέσα στα ορυχεία και τις γαλέρες, που πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ όταν απαίτησαν δικαιώματα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, οι πρασινογάλαζοι παράγοντες της πόλης μεθοδεύουν να επαναφέρουν με παράτες τον ανδριάντα του αρχιεκμεταλλευτή Σερπιέρη, ιδρυτή της γνωστής γαλλικής εταιρίας εκμετάλλευσης των ορυχείων. Ως γνήσιοι εκφραστές της πλουτοκρατίας και της αντιλαϊκής πολιτικής, ο δήμαρχος Λαυρίου, σύσσωμο το δημοτικό Συμβούλιο και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου ετοιμάζονται να επανατοποθετήσουν την ερχόμενη Κυριακή το άγαλμα του δυνάστη Σερπιέρη και να τον ανακηρύξουν «ευεργέτη»!

Η μεθόδευση ξεκίνησε όταν η υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Δ. Λουκάς ανακοίνωσαν την προηγούμενη βδομάδα ότι θα επανατοποθετηθεί σε τελετή ο ανδριάντας του Σερπιέρη που είχε στηθεί αρχικά το 1899 και είχε διωχτεί το 1982 από τους εργάτες και το λαό της περιοχής. Μάλιστα εξέδωσε και φυλλάδιο στο οποίο τον χαρακτηρίζει μεγάλο «ευεργέτη, ηγέτη και οραματιστή»! Από κοντά και το ΕΚ Λαυρίου το οποίο στη συνεδρίαση της διοίκησης την περασμένη Πέμπτη οι συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ξεκάθαρα ενέκριναν την επανατοποθέτηση. Αρνούμενος να ακολουθήσει την κατρακύλα αυτή, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Βάλσαμος Συρίγος κατέθεσε την παραίτησή του από Γραμματέας του ΕΚ.

Ολοι αυτοί, βαφτίζουν σήμερα τον Σερπιέρη ευεργέτη. Παραχαράσσουν την ιστορία χτυπώντας κατευθείαν στη συνείδηση των εργαζομένων για να αποδεχτούν παρόμοιους σύγχρονους Σερπιέρηδες. Προσπερνούν και αποκρύπτουν συνειδητά την εκμετάλλευση που βίωσαν οι μεταλλωρύχοι από τη γαλλική εταιρία. Ξεχνούν τους δολοφονημένους απεργούς εργάτες. Θεωρούν ευεργέτη τον εκμεταλλευτή του πλούτου της περιοχής και των εργατών που τους ανάγκαζε να δουλεύουν 16 ώρες στα ορυχεία χωρίς ασφάλιση, περίθαλψη και πέθαιναν στα 50 μέσα στις γαλέρες.

Θέλουν να αθωώσουν τους σύγχρονους «Σερπιέρηδες»

Από την πρώτη στιγμή άμεση ήταν η αντίδραση της Γραμματείας Λαυρεωτικής του ΠΑΜΕ η οποία διοργανώνει σύσκεψη σήμερα στις 7 μ.μ. και έχει καλέσει όλους τους φορείς του Λαυρίου να συντονίσουν τη δράση τους απέναντι στην πρόκληση.

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα δηλώνει ότι «Η τοποθέτηση του ανδριάντα το 1899 ήταν μια συμβολική κίνηση που σήμαινε την επιβολή της αστικής τάξης στην περιοχή και την επιβλητική δύναμή της απέναντι στους αδύναμους εργάτες. Το 1982 ο λαός του Λαυρίου έμαθε την αλήθεια και αντέδρασε διώχνοντας το άγαλμα. Η σημερινή απόφαση δήμου και ΕΚ αποτελεί πρόκληση για την εργατική τάξη του Λαυρίου και της χώρας. Ερχεται σε μια περίοδο όπου η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου οξύνεται και χάνονται δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα εργατών και ειδικότερα τους αγώνες των μεταλλεργατών της Λαυρεωτικής».

Αίσχος και ντροπή χαρακτηρίζει το γεγονός με ανακοίνωσή της και η ΚΟΒ Λαυρίου του ΚΚΕ και προειδοποιεί: «Σύγχρονοι Σερπιέρηδες υπάρχουν παντού, όμως απέναντί τους βρίσκονται οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις, μαζί με τους κομμουνιστές σε ένα ενιαίο οργανωμένο δυναμικό κίνημα. Δε θα τους επιτρέψουμε να γυρίσουν τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω. Οφείλουν κάποιοι να σεβαστούν τη μνήμη των νεκρών μεταλλωρύχων!». Η ΚΟΒ Λαυρίου καλεί τους εμπνευστές αυτής της παρωδίας αν έχουν λίγη αξιοπρέπεια να ανακαλέσουν την απόφαση και να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και των ανέργων.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρίου σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Ο λαός του Λαυρίου πρέπει να σκεφτεί και να δράσει με λαϊκή συνείδηση και να μην επιτρέψει αυτή την ταπείνωση!».