ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΕΕ
Συντονισμός και συμφωνία στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις

Σε θερμό κλίμα η επίσκεψη Σιράκ στο Βερολίνο

Τρίτη 27 Ιούνη 2000

Associated Press

Ο Ζ. Σιράκ με τον Γ. Ράου
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Με την εκτίμηση ότι σε δύο χρόνια «το αργότερο» η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει το δικό της Σύνταγμα ξεκίνησε την επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ικανοποιώντας, χωρίς αμφιβολία, τους οικοδεσπότες του καθώς συμφώνησε με την, προ μηνός, διατυπωθείσα πρόταση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Την, ολοένα και εντονότερη, αίσθηση συντονισμού των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ ενίσχυσε και η συμφωνία τους στο θέμα της εισαγωγής της «αντιστάθμισης ψήφων», δηλαδή της έγκρισης του δικαιώματος της κατ' αναλογία με τον πληθυσμό της εκάστοτε χώρας ψήφου (σε αριθμούς), σε όλα τα ζητήματα που απαιτούν την εξασφάλιση πλειοψηφίας.

Λίγες μέρες, μόνο, πριν την επίσημη ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη Γαλλία, ο Πρόεδρος Σιράκ μετέβη για συνομιλίες σχετικές με ακριβώς αυτό το θέμα του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» στο έτερο ήμισυ του ισχυρού ευρωπαϊκού άξονα. Της επίσκεψης αυτής είχαν προηγηθεί διήμερες ανεπίσημες συνομιλίες του Σιράκ με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, στη γενέτειρα του δεύτερου, στο Ανόβερο. Το καλό κλίμα και η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες είχε, ήδη, καταστεί σαφής από τις δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών, των Γιόσκα Φίσερ και Υμπέρ Βεντρίν, κατά τη διάρκεια κοινής τηλεοπτικής τους εμφάνισης.

Ο Φίσερ διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες ότι η Βόννη ασκεί σοβαρές πιέσεις στο Παρίσι, ενόψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας, στην κατεύθυνση της μετατροπής της ΕΕ σε ομοσπονδία κρατών. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αρκέστηκε να τονίσει ότι η γερμανική ηγεσία δεν προτίθεται «να υπερφορτώσει το θεματικό πρόγραμμα της διακυβερνητικής διάσκεψης», επισημαίνοντας, όμως, την αναγκαιότητα να υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη και σχέδιο για τα επόμενα βήματα της ΕΕ.

Προτεραιότητα της γαλλικής προεδρίας είναι η επίτευξη θεσμικών μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Υμπέρ Βεντρίν. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει, εμμέσως πλην σαφώς, στο σχόλιο του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν ότι ήδη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι πολύ πολύπλοκοι, όπως και η υπάρχουσα δομή. Ο Βεντρίν εκτίμησε ότι η υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος δε θα δώσει μαγική λύση στο οποιοδήποτε πρόβλημα γιατί, πρώτιστα, θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θέλουν σε τοπικό, εθνικό, αλλά και ομοσπονδιακό επίπεδο οι χώρες - μέλη και συμπλήρωσε ότι κάτι τέτοιο δε θα οδηγήσει σε περαιτέρω περιπλοκή των θεσμών της ΕΕ.

Ο Σιράκ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον Πρόεδρο Γιοχάνες Ράου, τον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, αλλά και τον πρώην Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, ενώ αναμένεται να απευθύνει ομιλίες στο γερμανικό Κοινοβούλιο και στην Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών.