Η νεολαία στον αγώνα για τα δικαιώματά της
Τρίτη 27 Ιούνη 2000

Με δυο ταμπλό και δυο πανό, με το κέφι και τον ενθουσιασμό τους, οι ΚΝίτες κι οι ΚΝίτισσες μεταμορφώνουν μια πλατεία σε χώρο γόνιμης ανταλλαγής απόψεων και νεανικής έκφρασης και δημιουργίας. Ετσι στήνουν καθημερινά τις δεκάδες προφεστιβαλικές τους εκδηλώσεις, έτσι μεταφέρουν μέσα στο καλοκαίρι το πολιτικό μήνυμα και τις πολιτιστικές ανησυχίες του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» απ' άκρη σ' άκρη στην Αθήνα και σ' όλη την Ελλάδα.

Μια τέτοια προφεστιβαλική εκδήλωση στήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου. Πολλοί ήταν οι νέοι που μαζεύτηκαν για ν' ακούσουν τα ερασιτεχνικά μαθητικά μουσικά σύνολα από τα σχολεία της περιοχής και να ενώσουν τις φωνές τους με τα τραγούδια τους, ενώ άνθρωποι κάθε ηλικίας άκουσαν με ενδιαφέρον τη συζήτηση που προηγήθηκε με θέμα: «Παιδεία, κατάρτιση, εργασιακές σχέσεις». Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν ο Νίκος Ζώτος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Λιαπάτης, στέλεχος του ΚΚΕ, κι ο Κώστας Μυτηλινιού, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ αξιοσημείωτη ήταν κι η συμμετοχή του κόσμου, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις.

Το μήνυμα που οι νέοι της ΚΝΕ έδωσαν μέσα από τη συζήτηση, αλλά και μέσα από το άνοιγμα - χαιρετισμό της Ειρήνης Καραντωνίου, μέλους του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ, ήταν ότι η νεολαία χρειάζεται να αγωνιστεί ενάντια στην υποταγή της παιδείας στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου, που μετατρέπει την εκπαίδευση σε απλή κατάρτιση κι έρχεται να δέσει με τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, που συνεπάγεται τις «νέες εργασιακές σχέσεις», δηλαδή το σπάσιμο του 8ωρου, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας μειωμένων αποδοχών, το χτύπημα των δικαιωμάτων στην ασφάλιση και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ηταν ένα μήνυμα - κάλεσμα στο δρόμο της σύγκρουσης με ό,τι κουρελιάζει τα δικαιώματα των νέων, στο δρόμο για πιο δυνατό μαθητικό κίνημα, για δυνάμωμα του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα, για ισχυρή ΚΝΕ και δυνατό νεολαιίστικο κίνημα, ικανό να περάσει στην αντεπίθεση για τα δικαιώματά του.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς στην Αθήνα και σε διάφορες περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Συγκεκριμένα τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

- Στον πεζόδρομο Δάσους στο Χαϊδάρι, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην «Παιδεία».

- Στο Μπαρουτάδικο, στο Αιγάλεω στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Παιδεία».

- Στην πλατεία Γκύζη, στις 8 μ.μ., με θέμα «Εργασιακές σχέσεις».

- Στο Περιστέρι, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου (Αγ. Ιερόθεος), στις 7 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέα Τάξη Πραγμάτων».

- Στην πλατεία Αγ. Ανδρέα, στη Λαμπρινή, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Εργαζόμενη νεολαία και νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στην παραλία του Βόλου, στις 9 μ.μ., σε εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα για την ειρήνη, θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός.

- Στο Καματερό, στην πλατεία Αϊ Γιώργη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα για την ειρήνη.

- Στην πλατεία Παλιάς Πεντέλης, στις 8 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στην πλατεία Γαρδένιας, στου Ζωγράφου, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στα Κάτω Πατήσια, στις 8 μ.μ., με θέμα «Δημοκρατικά δικαιώματα».

- Στην πλατεία Νέας Φιλαδέλφειας, στις 8 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στην κεντρική πλατεία της Καλλιθέας, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα για την ειρήνη.

- Στην Αμφιάλη, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη και την αντιιμπεριαλιστική δράση που θα περιλαμβάνει και έκθεση ντοκουμέντων από την Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου.

- Στην κεντρική πλατεία στα Ανω Λιόσια, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Οι επιπτώσεις του σεισμού στη νεολαία, ένα χρόνο μετά».