ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Οι απειλές κλιμακώνονται
Κυριακή 16 Απρίλη 2006

Associated Press

Ιρανοί σε «ανθρώπινη αλυσίδα» έξω από το εργοστάσιο του Ισφαχάν
Η κρίση όσον αφορά το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, βαίνει προς κλιμάκωση. Το μεν Ιράν δηλώνει ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να παράγει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, οι δε ΗΠΑ και λοιποί ιμπεριαλιστές προφασίζονται απειλή από πιθανή δημιουργία πυρηνικών όπλων, πράγμα βέβαια που δεν κάνουν με άλλες υποτακτικές τους χώρες.

Μετά τη δημοσίευση από το περιοδικό «New Yorker» πληροφοριών κατά τις οποίες ο σχεδιασμός του Πενταγώνου για από αέρος επίθεση εναντίον του Ιράν βρίσκεται πλέον σε επιχειρησιακό επίπεδο και όχι σε επίπεδο κατάρτισης σχεδίων έκτακτης ανάγκης, ακολούθησε η ανακοίνωση του Ιράν ότι πέτυχε εμπλουτισμό ουρανίου, κάτι αναμενόμενο, και οι δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων ότι η Τεχεράνη προτίθεται να αρχίσει εμπλουτισμό ουρανίου σε βιομηχανική κλίμακα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, όπως ήταν προβλέψιμο, η αμερικανική κυβέρνηση κλιμάκωσε τις απειλές: Το Ιράν «πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες» για «την αδιαλλαξία του», είπε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, την Παρασκευή. Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, μίλαγε για ένα νέο «ψυχρό πόλεμο» σε εξέλιξη: Μια «ιδεολογική πάλη με τους Ιρανούς που εξισώνεται με τον πόλεμο κατά των Ρώσων, όταν τους νικήσαμε στον ψυχρό πόλεμο», όπως είπε τη Δευτέρα στο πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς».

«Να βομβαρδίσουμε ή να μην βομβαρδίσουμε, αυτό είναι το ερώτημα», ήταν ο τίτλος μιας πρόσφατης εκτενούς τοποθέτησης του Reuel Marc Gerecht για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου «Enterprise». Ο «ειδικός» σε θέματα Περσικού Κόλπου τοποθετήθηκε υπέρ της επιλογής ανάληψης στρατιωτικής δράσης, καλώντας την Ουάσιγκτον να «μην εκφοβιστεί από τις απειλές τρομοκρατίας, ανόδου της τιμής του πετρελαίου ή εχθρικής αντιμετώπισης από την παγκόσμια κοινή γνώμη». Διότι, όπως είπε, «αντιμετωπίζουμε μια ευγενέστερη, πιο εκλεπτυσμένη, πιο προσεκτική, πιο απατεωνίστικη εκδοχή "μπινλαντενισμού"». Το συμπέρασμά του; ...Πρέπει να «διασφαλιστεί» ότι το Ιράν «δε θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα»...

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει - και εμμέσως απειλεί με διαρροές στον Τύπο, φιλικό και μη - να εξαπολύσει την πυρηνική βαρβαρότητα, χρησιμοποιώντας τακτικά πυρηνικά εναντίον του Ιράν, γνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες - 1 εκατ. νεκρούς, δεκάδες εκατομμύρια καρκινοπαθείς, ραδιενεργό μόλυνση σε όλη την περιοχή, σύμφωνα με επιστήμονες - για όλη τη Μέση Ανατολή. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι Αμερικανοί μπλοφάρουν, και αυτή μοιάζει να είναι και η εκτίμηση της Τεχεράνης και του σημερινού της ηγέτη, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, που δηλώνει ότι όποιος θύμωσε από την επιτυχία των Ιρανών επιστημόνων «μπορεί να ψοφήσει από το θυμό του»...

Αυτό μπορεί να αντανακλά την απόρριψη, από πλευράς των ΗΠΑ, της προσφοράς διαλόγου που φέρεται, σε ανεπίσημο επίπεδο, να έκανε η Τεχεράνη, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times» - σε αυτό τον διάλογο συμπεριλαμβάνονταν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, περιλαμβανομένου και του θέματος της αναγνώρισης του Ισραήλ, για το οποίο ο Αχμαντινετζάντ έχει κάνει δηλώσεις του τύπου «πρέπει να σβηστεί από το χάρτη», απηχώντας μάλλον τη γενικευμένη οργή στη Μέση Ανατολή για την ιστορική αδικία στην Παλαιστίνη, παρά πραγματικές πολιτικές προθέσεις.

Η κρίση συνεχίζεται: Αυτή την εβδομάδα, οι πέντε χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία θα συζητήσουν το θέμα στη Μόσχα. Εκεί, οι ΗΠΑ θα εκβιάσουν για κυρώσεις, γι' άλλη μια φορά. Στα τέλη Απρίλη, θα πρέπει να αναμένεται νέα ένταση της κρίσης, όταν θα λήξει η προθεσμία των 30 ημερών που είχε ορίσει σε μια μη-δεσμευτική απόφασή του το Συμβούλιο προς το Ιράν, για να αναστείλει το πυρηνικό του πρόγραμμα.