ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Να κλείσει το στρατόπεδο του Γκουαντάναμο»
Πέμπτη 20 Απρίλη 2006

Associated Press

Συνεχίζεται η καμπάνια για το οριστικό κλείσιμο του κολαστηρίου του Γκουαντάναμο στην ηλεκτρονική σελίδα http://www.derechos-humanos.com όπου έχουν ξεπεράσει τις 8.726 οι υπογραφές καταγγελίας, που απαιτούν «το άμεσο κλείσιμο των παράνομων κέντρων κράτησης τα οποία έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ και τον τερματισμό όλων αυτών των εσκεμμένων παραβιάσεων της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Σε παρόμοιο κλίμα κινείται και η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που συνήλθε στις 14 και 15 Απρίλη του 2006 στις Σέρρες, όπου, μεταξύ άλλων, ζητούν να κλείσει το στρατόπεδο στη βάση του Γκουαντάναμο.

Οπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, «επί πέντε έτη στο στρατόπεδο αυτό κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ-Κάιντα ή για συνεργασία με αυτή, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε και αν θα προσαχθούν σε δίκη και υποβαλλόμενοι σε ανακριτικές μεθόδους που προσομοιάζουν με βασανιστήρια».

Οπως αναφέρεται, «στο χώρο του στρατοπέδου άρχισαν πρόσφατα να λειτουργούν έκτακτα στρατοδικεία χωρίς καμία εγγύηση ανεξαρτησίας (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ η εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ λειτουργεί εν προκειμένω ως δικαστής, εισαγγελέας και συνήγορος υπεράσπισης!). Αποτελεί συνεπώς ευθύνη όλων των κυβερνήσεων όχι απλώς να μην συνεργάζονται - έστω έμμεσα - για την εύρυθμη λειτουργία του στρατοπέδου αυτού (επιτρέποντας π.χ. την εκτέλεση πτήσεων με ενδιάμεσες στάσεις στο έδαφός τους για τη μεταφορά υπόπτων), αλλά να απαιτήσουν και αυτές την άμεση διακοπή της λειτουργίας του και ή την προσαγωγή όλων των υπόπτων ενώπιον ανεξάρτητης δικαστικής αρχής ή την άμεση απόλυσή τους».