ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2004
Θα παρακολουθείται ό,τι κινείται!

Ημερίδα για τα συστήματα ασφαλείας διοργάνωσε χτες το ΕΒΕΑ

Τετάρτη 28 Ιούνη 2000

«Το ηλεκτρονικό "μάτι" που θα παρακολουθεί ό,τι κινείται μέσα στην πόλη το 2004». Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της ημερίδας που διοργάνωσε χτες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) με θέμα «Πληροφορική και Συστήματα Ασφαλείας στην Ολυμπιάδα του 2004».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν από στελέχη της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004», οι ανάγκες για εξοπλισμούς σε συστήματα ασφαλείας που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Η χτεσινή ήταν και μια πρώτη επίσημη επαφή με εκπροσώπους εταιριών πληροφορικής και συστημάτων ασφαλείας. Για το θέμα της ασφάλειας ερίζουν εδώ και αρκετό καιρό αμερικανικές και ισραηλινές εταιρίες και μυστικές υπηρεσίες. Προφανώς, στόχος της κυβέρνησης είναι να καθησυχάσει και τις αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις, δηλώνοντας ότι δε θα αποκλειστούν από το μεγάλο πακέτο των περίπου 150 δισ. δρχ. που θα δαπανηθούν για την ασφάλεια των αγώνων. Σε αυτό το μήκος κύματος, ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, στην εισήγησή του, σημείωσε πως, θα το ΕΒΕΑ (σ.σ ως μεσάζων μεταξύ κυβέρνησης - επιχειρηματιών) θα επιδιώξει να μην αποκλειστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις από το «πακέτο».

Ο διευθυντής Ασφαλείας της «Αθήνα 2004» Β. Λάζαρης παρουσίασε το Πρόγραμμα Ασφάλειας των Αγώνων, αναφέροντας ότι θα χρειαστούν συνολικά 50.000 άτομα. Το πρόγραμμα ασφαλείας περιλαμβάνει τους τομείς: Διοίκηση, συντονισμός και έλεγχος, σχεδιασμός, επικοινωνία, εσωτερική ασφάλεια της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αγώνων (ΕΛ.ΑΣ.) και της «Αθήνα 2004». Πληροφορίες - εκτίμηση κινδύνων. Διεθνείς συνεργασίες. Ελεγχος διαπιστεύσεων. Ασφάλεια εγκαταστάσεων (εκκένωση εγκαταστάσεων - έλεγχος πρόσβασης). Ασφάλεια εκδηλώσεων, μεταφορών. Προστασία επισήμων και ολυμπιακής οικογένειας. Εκτακτες ανάγκες. Αντιμετώπιση αδικημάτων και οικονομικού εγκλήματος. Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και Υπηρεσίες Τεχνικής Υποστήριξης.

Το Στρατηγικό Σχέδιο Ασφάλειας θα κατατεθεί για έγκριση στη ΔΟΕ πριν τους Αγώνες του Σίδνεϊ, ενώ τελικό όριο για τα συστήματα που θα επιλεγούν - σύμφωνα με τον Β. Λάζαρη - είναι τα μέσα του 2002.

Ο ταξίαρχος - διευθυντής της νεοσυσταθείσας στην ΕΛ.ΑΣ. Διεύθυνσης Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων, κ.Τσούνης, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχεται «ό,τι κινείται» γύρω και μέσα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά και γενικότερα στην Αθήνα το διάστημα των αγώνων. Η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο διαπιστεύσεων και πρόσβασης και για την επιτήρηση των χώρων με τεχνολογικά μέσα. Σε κάθε εγκατάσταση θα υπάρχει ένα τεχνολογικό σύστημα ελέγχου πρόσβασης ατόμων και οχημάτων. Ολα θα ελέγχονται από το Κέντρο Ελέγχου στο οποίο θα μεταφέρονται ενσύρματα ή ασύρματα πληροφορίες. Θα υπάρχουν αισθητήρες μέσα και έξω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ το Γενικό Κέντρο Ελέγχου θα έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων ασφαλείας και ελέγχου.

Ο γενικός διευθυντής Πληροφορικής της «Αθήνα 2004» Σ. Κουγιουμτζόγλου, αναφέρθηκε στις πέντε ενότητες πληροφορικής που θα υπάρχουν κατά τη διάρκεια των αγώνων. Δηλαδή, τον αθλητισμό, τη μετάδοση των αγώνων, τη μέτρηση των αποτελεσμάτων, τα συστήματα υπηρεσιών αγώνων και τα ενδοεταιρικά συστήματα. Η τεχνολογία θα απαιτήσει 4.000 εθελοντές και θα κοστίσει σύμφωνα με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της «Αθήνα 2004» 150 δισ. δρχ.

Ο Κ. Λειβαδίτης, πρόεδρος των εταιριών ασφαλείας, δήλωσε πως οι ελληνικές εταιρίες του κλάδου έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Τέλος, ο Ι. Κουλούρης, διευθυντής του Γραφείου Ειδικών Εργων ΟΤΕ, μίλησε μεταξύ άλλων για τα αναγκαία τηλεπικοινωνιακά έργα: τα δίκτυα βασικής υποδομής, τα εξωτερικά δίκτυα ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, 30.000 παροχές και 20.000 ζευκτικές γραμμές, 1.000 τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα, 1.000 τηλεοπτικά κυκλώματα και 1.000 κυκλώματα DATA (δεδομένων) διαφόρων ταχυτήτων και 60.000 τηλεφωνικές συσκευές που θα τοποθετηθούν σε διάφορους χώρους.