ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ
Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι στον αγώνα για το μεροκάματο

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ επιβεβαιώνουν ότι η εργοδοτική ασυδοσία τρέφεται από την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Παρασκευή 28 Απρίλη 2006

Αιωρούμενος στο κενό για το μεροκάματο. Το κεφάλαιο θεωρεί «κοστοβόρα»τα μέτρα ασφάλειας και οι κυβερνήσεις του παρέχουν πλήρη κάλυψη στην ασυδοσία
Στο γόνιμο έδαφος των αντεργατικών πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναπτύσσεται η ασυδοσία των εργοδοτών, που εντείνουν την εκμετάλλευση προκειμένου να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, μη διστάζοντας να σακατέψουν εργάτες, ακόμα και να αφαιρέσουν τη ζωή τους. Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνουν ακόμα και τα στοιχεία της Εκθεσης Πεπραγμένων 2005 του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ - αρμόδιο για τον έλεγχο των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς και για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας), που παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία. Στοιχεία, που, συγκρινόμενα με αυτά των προηγούμενων ετών, γίνονται ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να τηρούν τα προσχήματα και μόνο, διατηρούν σε λειτουργία το απογυμνωμένο από προσωπικό ΣΕΠΕ, το οποίο, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το σύνολο των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, πάνω από το 33% είναι κενές. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το ότι οι Τεχνικοί και Κοινωνικοί Επιθεωρητές απασχολούνται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δεν αφορούν στο αντικείμενο εργασίας τους.

Βάθεμα της εκμετάλλευσης μείωση των ελέγχων

Σύμφωνα ακόμα και με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εμφανίζεται μείωση των ελέγχων που κάνουν οι Τεχνικές και οι Κοινωνικές Επιθεωρήσεις, η οποία συνοδεύεται από μείωση των μηνύσεων και των προστίμων σε βάρος των εργοδοτών. Σαν αποτέλεσμα, η εργοδοτική ασυδοσία ενθαρρύνεται και σε συνδυασμό με το βάθεμα της εκμετάλλευσης οι χώροι δουλιάς μετατρέπονται σε κάτεργα. Συγκεκριμένα:

Την ίδια ώρα, η εντατικοποίηση της εργασίας οργιάζει, καθώς ο αριθμός των υπερωριών αυξάνεται αλματωδώς, όπως αύξηση εμφανίζουν και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ετσι:

Λίστες θανάτου

Η ένταση της εκμετάλλευσης αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό των εργατικών «ατυχημάτων» που σημειώνονται κάθε χρόνο, με τα θανατηφόρα να παραμένουν σταθερά πάνω από 110 κάθε χρόνο. Εδώ να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΣΕΠΕ είναι σε μεγάλο βαθμό ελλιπή, κάτι που και η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ παραδέχεται, λέγοντας ότι στην Ελλάδα «δηλώνεται ίσως και λιγότερο από το 65% των εργατικών ατυχημάτων». Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία:

50 γιατροί για εκατομμύρια εργαζόμενους!

Η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα ακόμα ...Ινστιτούτο, που θα καταγράφει το πρόβλημα των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Το μέτρο αποτελεί προκάλυμμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 50 γιατροί Εργασίας και ότι το αρμόδιο ιατρικό προσωπικό του ΙΚΑ για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών δε φθάνει πάνω από 15 άτομα για πάνω από δύο εκατομμύρια εργαζόμενους!

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, τέλος, ο υπουργός Απασχόλησης επανέλαβε ότι ο αντεργατικός νόμος για τις ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Σημείωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα οριστεί η ημερομηνία συνεδρίασης των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την Κοινωνική Ασφάλιση και αμέσως μετά θα ενεργοποιηθεί η πρόσκληση για τη δημιουργία Επιτροπής με τη συμμετοχή κομμάτων και των «κοινωνικών εταίρων».