Οι εργολάβοι της ... κατάρτισης
Τετάρτη 28 Ιούνη 2000

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το λύκειο δεν είναι η μόνη λύση... Θέλω να είμαι επαγγελματίας στα 18 μου». Αυτό είναι το σλόγκαν ενός μεγάλου ιδιωτικού εκπαιδευτικού ομίλου, για να διαφημίσει τα ΤΕΕ του. Το λύκειο, η υποτιθέμενη ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης που προσφέρει γενικές γνώσεις, απαραίτητα εφόδια για τον καθένα... «δεν είναι η μόνη λύση» μας λένε οι εργολάβοι της ...κατάρτισης. Πατώντας στη συνεχή υποβάθμιση και τη μετατροπή του λυκείου σε εξεταστικό Γολγοθά, απευθύνονται στους αποφοίτους του Γυμνασίου παρουσιάζοντας μια άλλη λύση «στρωμένη με ροδοπέταλα»...

Υπάρχει και η λύση της κατάρτισης, λένε, και στη συγκεκριμένη περίπτωση της ακριβοπληρωμένης, αλλά στην πραγματικότητα φτηνής κατάρτισης. Φτηνής, όχι γιατί τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στερούνται υποδομής ή εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά γιατί η όποια κατάρτιση χωρίς γενικές γνώσεις είναι - εκτός των άλλων - καταδικασμένη. Περισσότερο καταδικασμένος, όμως, είναι κι ο νέος που του καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι θα είναι επαγγελματίας στα 18 του, ενώ του στρώνουν το δρόμο για να καταλήξει έρμαιο στα χέρια του όποιου εργοδότη.

Και μπορεί, βέβαια, ο συγκεκριμένος τύπος λυκείου που δημιούργησε η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση να μην αποτελεί λύση, όμως η γνώση έναντι της φτηνής κατάρτισης, που απαίτησαν χιλιάδες μαθητές στους δρόμους είναι η μόνη και απαραίτητη διέξοδος.