ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Φταίνε όλοι εκτός από την κυβέρνηση!

Παχιά λόγια από τον πρωθυπουργό προς τους πυροσβέστες, την ώρα που η κυβερνητική πολιτική βάζει μπουρλότο στα δάση

Τετάρτη 28 Ιούνη 2000

Στον άνθρωπο, στα φυσικά φαινόμενα και... στις δέκα πληγές του Φαραώ απέδωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, την καταστροφή του δασικού πλούτου της Ελλάδας. Σε επίσκεψή του στον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό δήλωσε ότι «οι αιτίες για τις φωτιές στα δάση βρίσκονται στον άνθρωπο, στα φυσικά φαινόμενα, στον αέρα, στην υπερβολική θερμοκρασία...». Δεν παρέλειψε, όμως, να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για την πιθανότητα αποτυχίας της κυβερνητικής προσπάθειας αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, αναφέροντας ότι «το καλοκαίρι αυτό προμηνύεται δύσκολο».

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον πυροσβεστικό σταθμό στις 12.30 το μεσημέρι. Τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Φούρλας, οι πυροσβέστες του σταθμού, εθελοντές πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η παρουσία του έχει στόχο την ενθάρρυνση και τη συμπαράσταση. Στη συνέχεια είπε ότι «το καλοκαίρι αυτό προμηνύεται δύσκολο. Οι αιτίες για τις πυρκαγιές βρίσκονται στον άνθρωπο. Ενα παράδειγμα αποτελούν οι ανεξέλεγκτες χωματερές. Αλλες αιτίες βρίσκονται και στα φυσικά φαινόμενα. Στον αέρα, στην υπερβολική θερμοκρασία». Εδώ ο πρωθυπουργός έδειξε να «αγνοεί» ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δασικών και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το 30% των πυρκαγιών στα δάση οφείλεται σε εμπρησμούς. Επίσης, το 35% σε άγνωστα αίτια. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για φωτιές που έχουν βάλει άγνωστοι, οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο δασολόγος Αντώνης Ραλλάτος μάς υπενθύμισε: Οι δασικές πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές με μεγάλες οικιστικές πιέσεις ή πιέσεις για αλλαγή χρήσεων γης, που οδηγούν στην ανέγερση ξενοδοχείων και βιομηχανιών. «Η κυβέρνηση δεν αλλάζει τη δασική πολιτική και την πολιτική γης οι οποίες αποτελούν τις κύριες αιτίες των πυρκαγιών που αφανίζουν τα δάση της χώρας», προσθέτει. «"Ανθρώπινος παράγοντας" είναι όσοι έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα από την καταστροφή του δασικού πλούτου, αυτοί που κερδοσκοπούν σε βάρος του».

Ο πρωθυπουργός, κάνοντας απολογισμό της περσινής χρονιάς, τόνισε ότι ήταν θετική. Εδώ λησμόνησε να αναφερθεί στους δυο εποχικούς πυροσβέστες που σκοτώθηκαν στην πυρκαγιά της Χίου και στον ανθυποπυραγό που παραμόρφωσαν οι φλόγες. Μια φωτιά που θα ήταν ρουτίνα αν η ανάθεση του έργου της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική, που καθιέρωσε η κυβέρνηση, είχε κατάλληλα προετοιμαστεί, καθώς αυτή η δημόσια υπηρεσία δε διαθέτει την ανάλογη επιστημονική γνώση συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών, γιατί δεν έχει γνώσεις δασικής οικολογίας, διαχείρισης και οικολογίας της φωτιάς, διαχείρισης δασών και φυσικού περιβάλλοντος, δασικής νομοθεσίας, τοπογραφίας.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ενίσχυση των μέσων αεροπυρόσβεσης. Οπως, όμως, μας είπε ο Α. Ραλλάτος, μια δασική πυρκαγιά αντιμετωπίζεται σε τρία επίπεδα. Την πρόληψη, την προκαταστολή και την καταστολή. Οι ενέργειες της πρόληψης εφαρμόζονται για την αυτασφάλεια του δάσους. «Οσον αφορά το κόστος, ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στοιχεία για τα δυο προηγούμενα έτη», μας είπε. «Εχει υπολογιστεί ότι το κόστος καταστολής είναι αυξημένο κατά 2,1 φορές αν δεν έχει γίνει η πρόληψη. Η κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος στην καταστολή».

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι με το αριστερό της χέρι η κυβέρνηση δίνει χρήματα για τις δασικές πυρκαγιές, τη στιγμή που με το δεξί της χέρι φροντίζει για τη δημιουργία του νομικού πλαισίου που θα αβαντάρει όσους κερδοσκοπούν με τη γη. Ετσι, στα συρτάρια του υπουργείου Γεωργίας υπάρχει έτοιμο σχέδιο νόμου που νομιμοποιεί καταπατήσεις που έχουν γίνει διαχρονικά στα δάση και στις δασικές εκτάσεις, δίνει τίτλους κυριότητας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν είχαν κυριότητα και αλλάζει τη διαδικασία των πράξεων χαρακτηρισμού προς το χειρότερο.

«Ηρθα για ενθάρρυνση και συμπαράσταση», δήλωσε στους πυροσβέστες. Ομως, οι τελευταίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα. Οπως μας είπε πυροσβέστης που συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς των Κυθήρων, που έκαιγε για πέντε μέρες, «δεν πληρωνόμαστε για τον επιπλέον χρόνο που εργαζόμαστε. Δεν υπάρχει αμοιβή για τις επιφυλακές, η διοικητική μέριμνα είναι κακή. Στα Κύθηρα μας έδιναν το μεσημέρι ένα σάντουιτς και αργά το βράδυ κοτοπουλάκι... Α! κι ένα μπουκάλι νερό. Ασε που τρέχαμε όλες τις μέρες χωρίς ανάπαυση».

Ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στον εθελοντισμό, διότι «η προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί εθνικό θέμα και δεν μπορούμε να το αφήνουμε μόνο σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με αυτήν. Πρέπει να συνδράμουμε όλοι».

Μετά από όλα αυτά ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να πει ότι «ελπίζω το Σεπτέμβρη να μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα κατόρθωσε να ελέγξει αυτό το φαινόμενο».

Εξάλλου, το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει διαφημιστική εκστρατεία για την προστασία των δασών. Τίτλος των μηνυμάτων είναι: «Από μας εξαρτάται...». Πραγματικά, «από εμάς εξαρτάται». Από τον κάθε πολίτη που δραστηριοποιείται για να σώσει το δάσος της περιοχής του, αλλά και για να ανατρέψει αυτήν την πολιτική, που μετατρέπει τα δέντρα των δασών σε καυσόξυλα και επιτρέπει να «φυτρώνουν» πολυτελείς κατοικίες σε δασικές εκτάσεις.