ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επεισόδια έξω από τις βρετανικές βάσεις
Σάββατο 29 Απρίλη 2006

Από τα επεισόδια στη βάση στο Ακρωτήρι
Επεισόδια σημειώθηκαν χτες έξω από τις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου, όπου από το πρωί οι κάτοικοι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρόμενοι για τις υψηλής ισχύος κεραίες και τις επιπτώσεις στην υγεία τους και για το θόρυβο που προκαλούν οι συνεχείς πτήσεις των βρετανικών αεροσκαφών.

Διαμαρτύρονται ακόμα για την απόφαση των Βρετανών να παραχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρίες τη διαχείριση υπηρεσιών εντός των βάσεων, με αποτέλεσμα αρκετοί εργαζόμενοι από την περιοχή να χάνουν τις δουλιές τους.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την κύρια είσοδο των βάσεων και ζήτησαν από τις αρχές να τους επιτραπεί να κρατήσουν το δρόμο κλειστό, όμως το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό και αστυνομικοί των βάσεων με αντιδιαδηλωτική εξάρτυση επενέβησαν και τους απομάκρυναν.

Αστυνομικός σκύλος δάγκωσε διαδηλωτή, ενώ υπήρξαν και άλλοι μικροτραυματισμοί και λιποθυμίες. Νωρίτερα οι αρχές των βάσεων συνέλαβαν μερικούς διαδηλωτές, οι οποίοι όμως στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος και βουλευτές από συγκυβερνώντα κόμματα.

Δηλώσεις Χριστόφια

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι από τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκόμισε την εντύπωση ότι αν η Αγκυρα δε συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της, τότε θα υπάρξει κρίση στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε επίσης ότι όλοι οι συνομιλητές του συμφώνησαν πως είναι θετικές οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη συνάντηση του Παρισιού μεταξύ του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αλλά και στην αποσύνδεση των δύο κανονισμών για τους Τουρκοκύπριους.

Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Γιοζέπ Μπορέλ, για τη συνάντηση του Παρισιού και διαπίστωσε πως δεν ήταν σωστά ενημερωμένος και είχε την άποψη ότι η συνάντηση δεν ήταν επιτυχημένη. Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης ότι συζήτησε εκτενώς με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και τον επίτροπο διεύρυνσης, Ολι Ρεν, τις αλλαγές που ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά για λύση του Κυπριακού, στη βάση της σύνοψης των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

«Με δική μου πρωτοβουλία ξεκαθάρισα αυτό το θέμα, γιατί δυστυχώς κάποιοι διαδίδουν στο εξωτερικό ότι δε δώσαμε τις θέσεις μας», είπε ο κ. Χριστόφιας.