ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Στους σημερινούς αγώνες τιμάμε τις θυσίες της τάξης μας

Με μεγάλη διεθνή συμμετοχή και υπό την αιγίδα της ΠΣΟ πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση των Γραμματειών Νεολαίας και Μεταναστών του ΠΑΜΕ και του Πανελλαδικού Συντονιστικού ΑΕΙ - ΤΕΙ

Παρασκευή 5 Μάη 2006

Αποψη από την εκδήλωση και το πάνελ των ομιλητών, με τον Γ. Πρωτούλη στο βήμα
«Μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο». «Μέρα ύμνος στη διεθνιστική αλληλεγγύη». Τα επίκαιρα αυτά μηνύματα της Πρωτομαγιάς ανέδειξε η διεθνιστική εκδήλωση που οργάνωσαν χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), οι Γραμματείες Νέων και Μεταναστών του ΠΑΜΕ και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τιμώντας τα 120 χρόνια από την 1η Μάη 1886.

Την εκδήλωση χαρακτήρισε η συμμετοχή πολλών εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζομένων από άλλες χώρες. Η πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων, στην οποία ανταποκρίθηκε πλήθος εργαζομένων, ειδικά νέων, φοιτητών, μεταναστών, αποκάλυψε πόσο επιτακτική γίνεται η ενίσχυση του διεθνούς συντονισμένου αγώνα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, αλλά και πόσο κρίσιμη είναι η ένταξη στην οργανωμένη πάλη των νέων και των μεταναστών, που είναι πιο ευάλωτοι στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης.

Υπερασπιζόμαστε τα ταξικά μας αδέλφια

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι οι ιμπεριαλιστές εξαθλιώνουν «ειρηνικά» και υποδουλώνουν μιλιταριστικά τους λαούς, όπως ετοιμάζονται να κάνουν τώρα στο Ιράν. «Το μεγαλύτερο θύμα είναι η νεολαία και στην ειρήνη και στον πόλεμό τους. Χωρίς δουλιά με δικαιώματα, Παιδεία, ελεύθερο χρόνο δημιουργικό στο πρώτο, θυσία και κρέας για τα κανόνια στο δεύτερο», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, καταγγέλλοντας την άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών ξεκαθάρισε: «Εμείς στο ΠΑΜΕ υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των μεταναστών, όχι από μικροαστική φιλανθρωπία, αλλά γιατί υπερασπιζόμαστε τα ταξικά μας αδέλφια. Υπερασπιζόμαστε τον αγώνα της τάξης μας, για να αποτινάξει τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης». Και κατέληξε επισημαίνοντας την ανάγκη για κοινό βηματισμό των ταξικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, αλλά και για την ενίσχυση της ΠΣΟ.

Θέλουν τους εργάτες υποταγμένους


Αναφερόμενος στις συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών, ο Χρήστος Κατσώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας σημείωσε: Οι μετανάστες αποτελούν «μια τεράστια πηγή πλουτισμού για το κεφάλαιο και τους ξεζουμίζουν πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη εργατική τάξη». Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας από τους άνεργους μετανάστες το 87,18% δεν παίρνει επίδομα από το Ταμείο Ανεργίας. «Δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ, με άθλια μεροκάματα, συνήθως τελείως ανασφάλιστοι... Με λειψά μέτρα ασφαλείας ή και εντελώς ανύπαρκτα, που τους στέλνουν ακόμα και στο θάνατο».

Μιλώντας για την πολιτική που διατηρεί τους μετανάστες παράνομους στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εξήγησε, ότι «τους χρειάζονται παράνομους, τους θέλουν τρομοκρατημένους, υποταγμένους, με την απέλαση να κρέμεται μόνιμα πάνω από τα κεφάλια τους... Για να μη συμμετέχουν στη ζωή και στη δράση των συνδικάτων, να μην ενώνουν τη δύναμή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για τα κοινά προβλήματα της εργατικής τάξης».

Μαθαίνουμε στο σχολείο του αγώνα

Εκ μέρους του Πανελλαδικού Συντονιστικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ο Βασίλης Μεταξάς, περιέγραψε τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση «το χτύπημα στο δικαίωμα στη μόρφωση, στα εργασιακά δικαιώματα, την υποταγή της έρευνας στα μεγάλα κέρδη» και τόνισε, ότι «στερούν την επιστημονική μόρφωση από την πλειοψηφία των νέων, που είναι παιδιά της εργατικής τάξης. Εμείς, οι αυριανοί επιστήμονες, οι αυριανοί εργαζόμενοι παλεύουμε με το ΠΑΜΕ. Γιατί ξέρουμε ότι στο σημερινό πανεπιστήμιο δε θα μας μάθει κανείς να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας, αυτά θα τα μάθουμε στο σχολειό του δρόμου του αγώνα».