ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΟΛΙΒΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Συνέχιση της περιφερειακής συνεργασίας

Στήριξη στο μέτρο εθνικοποίησης των φυσικών πόρων από την κυβέρνηση του Εβο Μοράλες

Σάββατο 6 Μάη 2006

Associated Press

Οι τέσσερις πρόεδροι Κίσνερ, Μοράλες, Λούλα, Τσάβες
ΠΟΥΕΡΤΟ ΙΓΟΥΑΣΟΥ.--

«Οι πρόεδροι της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας, που συναντήθηκαν στο Πουέρτο Ιγουάσου, υπογραμμίζουν ότι η ενεργειακή ολοκλήρωση είναι θεμελιώδες στοιχείο της περιφερειακής συνεργασίας και προς όφελος των λαών», αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη του Πουέρτο Ιγουάσου που υπογράφουν οι πρόεδροι των χωρών που συμμετείχαν, Νέστορ Κίρσνερ, Εβο Μοράλες, Λουίς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα και Ούγο Τσάβες Φρίας.

Η Διακήρυξη επίσης εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στην εθνικοποίηση των φυσικών πόρων της Βολιβίας, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα ως «ένα ιστορικό βήμα». Εθνικοποίηση που έγινε με το διάταγμα 28071 της Πρωτομαγιάς του προέδρου Εβο Μοράλες. Οι τέσσερις πρόεδροι επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους για «ενεργειακή ολοκλήρωση». Το κλίμα στη Συνάντηση ήταν εξαιρετικά θερμό, ενώ η Διακήρυξη αλλά και οι δηλώσεις των τεσσάρων ηγετών έβαλαν ένα τέλος στις φήμες που σπείρονταν ότι η κρίση σοβεί μετά την απόφαση της Βολιβίας να εθνικοποιήσει τους φυσικούς της πόρους.

Η Σύνοδος του Πουέρτο Ιγουάσου, σύμφωνα με τον πρόεδρο Τσάβες, είναι ιστορική γιατί εξασφαλίζει την ενότητα αλλά και τη συνεχή ροή του φυσικού αερίου προς Αργεντινή και Βραζιλία. Ενώ για την τιμή θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση, σε διμερές επίπεδο. Το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου απασχολεί ιδιαίτερα τη Βραζιλία και την Αργεντινή, καθώς στη Βολιβία δραστηριοποιούνται δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Νοτίου Αμερικής, η «Petrobras» και η «Repsol-YPF».

«Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η προμήθεια φυσικού αερίου θα συνεχιστεί και το θέμα της τιμής θα συζητηθεί με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο» τόνισε και από την πλευρά του ο Λούλα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κρατική «Petrobras» θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη Βολιβία.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών σπεύδει στη Βολιβία προκειμένου να συζητήσει με τον πρόεδρο Μοράλες την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση για εθνικοποιήσεις. Στη Βολιβία δραστηριοποιείται ο ισπανικός κολοσσός «Repsol» με επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο Βολιβιανός υπουργός Σχεδιασμού Κάρλος Βιγέγκας μιλώντας στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Cadena Ser», έδωσε χτες τη διαβεβαίωση ότι η εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων δε θα εμποδίσει τις πετρελαϊκές εταιρίες να λαμβάνουν το «πολύ αποδεκτό» περιθώριο κέρδους 20% επί της παραγωγής. Ο Βιγέγκας διαβεβαίωσε επίσης ότι πέραν των στρατηγικών τομέων των υδρογονανθράκων και των ορυχείων, «δε θα υπάρξει καμία μεταβολή οποιουδήποτε χαρακτήρα» στη Βολιβία.