ΜΕΝΙΔΙ
Η επανάσταση στηρίζεται από το λαό
Σάββατο 6 Μάη 2006

«Είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους λαούς και έχουμε δεχτεί και εμείς πολύ μεγάλη αλληλεγγύη. Αυτό μας εμπνέει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να υπερασπιστούμε το δικό μας σοσιαλισμό». Ηταν μερικά από τα λόγια του Ελιο Γκάμεζ, μέλους της αντιπροσωπείας από το Νησί της Επανάστασης, χτες το βράδυ στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Μενιδίου, που έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ανάταση στο θερμό και αγωνιστικό κλίμα της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στην Κούβα, την οποία διοργάνωσε η ΚΟΒ Μενιδίου του ΚΚΕ.

Είχε προηγηθεί ένα βίντεο για τον Τσε Γκεβάρα και το πώς ο κουβανικός λαός προχώρησε στην επανάσταση, ώστε να ξεκινήσει έτσι πριν από περίπου 50 χρόνια ένας συνεχής και ανυπότακτος αγώνας εδραίωσης του σοσιαλισμού στο νησί, παρά τη λυσσαλέα επίθεση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Το σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» ακούστηκε ξανά και ξανά στην αίθουσα από εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους και γυναίκες της περιοχής εκφράζοντας αυτό που σημείωσε και η Ρούλα Τριγάζη εκ μέρους της ΚΟΒ Μενιδίου ανοίγοντας την εκδήλωση: «Προβάλουμε τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της κουβανικής επανάστασης, της δυνατότητας ενός λαού να ακολουθεί ένα διαφορετικό δρόμο, έναν σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Εκφράζουμε την πλατιά μαζική αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα. Τη βλέπουμε σαν αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικότερης πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού, με τη συνολικότερη πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Παίρνοντας το λόγο Ελιο Γκάμεζ, από το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη συνεργασία και φιλία των λαών, τόνισε ότι «ο λαός της Κούβας είναι αισιόδοξος μετά τα σκληρά χρόνια που πέρασε. Πολλοί πίστευαν ότι η κουβανική επανάσταση δε θα σταθεί. Η ιστορία τους διέψευσε. Οχι μόνο ανακάμψαμε, αλλά τώρα είμαστε και σε φάση ανάπτυξης και, παρά τις δυσκολίες, προχωράμε όλα τα κοινωνικά μας προγράμματα για Υγεία, Παιδεία κλπ».

«Συνεχίζουμε, σημείωσε σε άλλο σημείο, να είμαστε θύματα της επιθετικότητας των ΗΠΑ και της κυβέρνησης του Μπους, η οποία έχει και ιδιαίτερες δεσμεύσεις στα αντιδραστικά κουβανέζικα στοιχεία της Φλώριδας που τον ψήφισαν, να ξεμπερδεύει με την επανάσταση. Αυτό έχει οδηγήσει και στο περίφημο "Σχέδιο για τη δημοκρατική μετάβαση στην Κούβα" που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο με κάθε επιτυχία της επανάστασης. Γι' αυτό και η επανάσταση στηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, γιατί έχει συνείδηση ότι αν πέσει θα έρθει μια από τις χειρότερες μορφές καπιταλισμού. Εχουμε ακόμα μεγάλα προβλήματα στην Κούβα, παρ' όλα αυτά στο νησί συνεχίζουν να κυβερνούν οι Κουβανοί και όχι όπως σε άλλες χώρες της Λ. Αμερικής οι πρεσβευτές των ΗΠΑ».

«Ταυτόχρονα όμως με το μέτωπο με τις ΗΠΑ, συμπλήρωσε Ελιο Γκάμεζ, έχουμε και ένα ακόμα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θέλει να μας επιβάλει τις δικές της φόρμες. Η μόνη διαφορά τους με τις ΗΠΑ είναι στη μέθοδο, καθώς ακολουθεί πιο διπλωματικό δρόμο. Δεν πρέπει όμως να περιμένει να ενδώσουμε στις δικές της πιέσεις. Εχουμε αντισταθεί πάνω από 45 χρόνια στις ΗΠΑ και δε θα υποκύψουμε τώρα στην ΕΕ. Μέχρι τώρα παρά τις δυσκολίες δεν πεθάναμε και ούτε πρόκειται να πεθάνουμε».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μενιδίου Β. Τοπαλιανίδης, Θρακομακεδόνων Μ. Αναστασοπούλου, Αγίου Στεφάνου Π. Ταουξή, Κρυονερίου Α. Χάλαρης, ο Δ. Παπανίκας πρώην δήμαρχος Μενιδίου, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ι. Κοκκινόπουλος και πολλοί εκπρόσωποι εργατικών, συνταξιουχικών και μαζικών φορέων.