ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αγωνιστικός αναβρασμός σε νησιά και καταπέλτες

Κινητοποιήσεις και πλατιές συσκέψεις την Πέμπτη, με στόχο να πάρει απάντηση η εφοπλιστόδουλη πολιτική της κυβέρνησης και οι προκλήσεις των ακτοπλόων

Τρίτη 9 Μάη 2006

Από παλιότερη κινητοποίηση του λαού της Μυτιλήνης για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί σε νησιώτες και ναυτεργάτες, για να αποκρούσουν την πλήρη μετατροπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους σε εφοπλιστικό φέουδο, όπου θα κυριαρχεί πλήρως ο βάρβαρος νόμος του κέρδους, εξέλιξη την οποία έχουν ήδη δρομολογήσει οι εφοπλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, εργάτες της θάλασσας και νησιώτες προβάλλουν το δίκαιο αίτημά τους για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ταγμένες στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, με πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η Πέμπτη 11 του μήνα αποτελεί την αφετηρία για μια σειρά πολύμορφες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις:

Την ασύδοτη δράση των εφοπλιστών και άλλων κατηγοριών πλοίων φέρνουν στη Βουλή με Ερωτήσεις τους και Αιτήματα Κατάθεσης σχετικών Εγγράφων βουλευτές του ΚΚΕ. Η πρώτη Ερώτηση αφορά το καθεστώς της πλήρους ασυδοσίας και «μαύρης εργασίας» που επικρατεί στα τουριστικά σκάφη αναψυχής που υπάγονται στο νόμο 2743/99. Η δεύτερη Ερώτηση αφορά το ναυάγιο του ελληνόκτητου πλοίου «ΤΡΙΖΑΝ» στη Θάσο κοντά στην παραλία του νησιού που έγινε τον περασμένο Νοέμβρη και από τότε ούτε υπεύθυνος έχει αναδειχτεί για το ναυάγιο αυτό, ενώ το πλοίο με ευθύνη των αρμοδίων παραμένει εκεί μολύνοντας την περιοχή.

Και ενώ η απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για απελευθέρωση των ναύλων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος του εφοπλιστικού κεφαλαίου αποτελεί συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και εφαρμογή του νόμου (2932) της προηγούμενης κυβέρνησης, αυτό σε τίποτα δεν εμπόδισε την αρμόδια επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία - κοροϊδεύοντας κατάμουτρα ναυτεργάτες και νησιώτες - κάνει λόγο «για βεβιασμένη και άνευ όρων υποχώρηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας στις πιέσεις των ακτοπλόων»!