Η ζωή στην αρχαία Ελλάδα
Πέμπτη 29 Ιούνη 2000

Από τα γυρίσματα της σειράς ντοκιμαντέρ «Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα»
Μια ενδιαφέρουσα νέα ελληνική σειρά ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα στην ΕΤ-1. Πρόκειται για τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα», μια σειρά που επιχειρεί ν' ανιχνεύσει την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων, γυναικών και παιδιών, ανδρών, δούλων και μετοίκων. Οι πληροφορίες που βοηθούν στην καταγραφή της καθημερινής ζωής στην αρχαία Ελλάδα, των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων στηρίζονται σε ευρήματα από ανασκαφές, σε παραστάσεις αγγείων και σε φιλολογικές πηγές. Ολα αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν λεπτομέρειες από τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Η ζωή ξεκινά από τη δομή των πόλεων, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία τους, από τους τρόπους επικοινωνίας, τους δρόμους των πόλεων, τα τείχη και φθάνει μέχρι το θεσμό της οικογένειας, τις σχέσεις των δύο φύλων, την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τη φιλοξενία και το σεβασμό προς τους γέροντες γονείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν από τα ευρήματα και όπως καταγράφεται και μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ, βασικό σημείο της καθημερινότητας ήταν, όπως και σήμερα, η επαγγελματική απασχόληση. Από τα αρχαιότερα επαγγέλματα του γεωργού και του κτηνοτρόφου μέχρι τους εργατοτεχνίτες, τους εμπόρους, τους αγγειοπλάστες, τους μεταλλουργούς, φαίνεται πως ένας ολόκληρος κόσμος συμμετέχει στην οικονομική δραστηριότητα. Εκτός από τα χειρωνακτικά επαγγέλματα, υπήρχε και το επάγγελμα του γιατρού και του δασκάλου. Βασικά στοιχεία της καθημερινότητας ήταν και οι διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος παρασκευής των εδεσμάτων, τα συμπόσια και η οινοποσία, η ψυχαγωγία και οι λαϊκές αγορές, το ψάρεμα, αλλά κυρίως το κυνήγι.

Στη σειρά ντοκιμαντέρ, μεταξύ άλλων, μιλούν ο καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Παντερμαλής, ο καθηγητής Αρχαιολογίας και διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβορριάς, ο αρχαιολόγος και προϊστάμενος χώρων της Δήλου Παναγιώτης Ι. Χατζηδάκης, ο καθηγητής και υπεύθυνος προϊστάμενος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ, η Στέλλα Δρούγου καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, ο Στέφανος Γερουλάνος καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Ροζίνα Κολώνια αρχαιολόγος της Εφορίας Δελφών. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Παπακώστα, το σενάριο της Χρύσας Αργυράκη, η μουσική του Βασίλη Τενίδη και η δημοσιογραφική έρευνα της Αγγελικής Μήλα.