ΧΑΪΔΑΡΙ
Ξεφάντωμα μετά τις «ψυχοβγαλτικές» εξετάσεις
Πέμπτη 29 Ιούνη 2000

Οι μαθητές στο Χαϊδάρι το γλέντησαν με την ψυχή τους, μετά τον εξεταστικό μαραθώνιο
«Η μόρφωση δεν είναι ζήτημα γνώσης, είναι ζήτημα ζωής». Αυτή η φράση του Δημήτρη Γληνού κοσμούσε ένα ταμπλό της ΚΝΕ στον πεζόδρομο του Δάσους Χαϊδαρίου, όπου οι μαθητικές ΟΒ Χαϊδαρίου της Οργάνωσης έστησαν, προχτές, μια διαφορετική προφεστιβαλική εκδήλωση, ένα «μαθητικό ξεφάντωμα». Κι ακριβώς επειδή η γνώση είναι ζήτημα ζωής, οι μαθητές της ΚΝΕ καλούν τους συμμαθητές τους να μετατρέψουν το άγχος και την αγανάκτησή τους σε δύναμη δημιουργίας και αντεπίθεσης.

Κι αυτό το άγχος και η αγανάκτηση ήταν πράγματι μεγάλα, όπως φάνηκε από την κουβέντα που κάναμε με μερικούς από τους μαθητές που βρέθηκαν στην εκδήλωση, λίγες μέρες αφού «έκλεισαν τα βιβλία». Χαρακτήρισαν το νέο σύστημα «ψυχοβγαλτικό» και, πέρα από τη δυσκολία, όλοι παραπονέθηκαν για την παντελή έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Ακόμα και τώρα, το καλοκαίρι, το άγχος δε σταματά. «Τώρα αναγκαζόμαστε να κάνουμε φροντιστήριο, μες στο καλοκαίρι προετοιμασία για την επόμενη τάξη», μας είπαν η Ζωή και η Βούλα, που μόλις τελείωσαν τη Β` Λυκείου. Το φροντιστήριο πια είναι απαραίτητο: «Δεν είχα σκοπό να κάνω φροντιστήριο, αλλά άρχισα στη μέση της χρονιάς γιατί τα βρήκα σκούρα», μας είπε η Ζωή. «Χρειάζεται φροντιστήριο και πολλοί από τους μαθητές που φεύγουν απ' τα λύκεια, είναι γιατί δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες», πρόσθεσε η Παρασκευή.

Αλλά ακόμα και για τα παιδιά που τελείωσαν τη Γ` Λυκείου τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η αβεβαιότητα για το μέλλον τους χαρακτηρίζει, καθώς «είναι σχεδόν αδύνατο με το καινούριο σύστημα να περάσεις στη σχολή που θες», όπως μας είπαν.

«Ηταν μια χρονιά δύσκολη με πολλές εξετάσεις, συνέχεια σχολείο, φροντιστήριο, σπίτι. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Δεν είχαμε ελεύθερο χρόνο», μας είπε ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, και εξήγησε ότι «η ΚΝΕ οργάνωσε μια εκδήλωση με τη μορφή μαθητικού ξεφαντώματος. Ερχονται οι μαθητές να ξεφαντώσουν μετά από ένα χρόνο δύσκολο. Είναι, ας πούμε, μια ξεκούραση...».

Πολλοί ήταν οι μαθητές που μαζεύτηκαν, για να γιορτάσουν το τέλος αυτής της δύσκολης σχολικής χρονιάς, το τέλος του εξεταστικού μαραθωνίου, να «τα πουν» μεταξύ τους, με το δικό τους τρόπο, να ακούσουν μουσική από συγκροτήματα συμμαθητών τους, να τραγουδήσουν, να ξεφαντώσουν. Ηταν, ουσιαστικά, ένα πάρτι της ΚΝΕ, σ' έναν ανοιχτό χώρο που γέμισε από νιάτα, ζωντάνια, τραγούδι και κέφι.

«Τα παιδιά από τα συγκροτήματα είναι όλοι συμμαθητές μας», είπε ο Χρυσόστομος, «ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, που είναι σήμερα εδώ. Ηρθαν για να διασκεδάσουν, γνωρίζοντας την ΚΝΕ και τις θέσεις μας για την παιδεία» και πρόσθεσε ότι μετά από όσα πέρασαν «όλα δείχνουν ότι οι μαθητικοί αγώνες θα συνεχιστούν».

«Ακόμα κι αν τελείωσε η σχολική χρονιά, ο αγώνας για μας δεν τελειώνει ποτέ», μας είπε η Αλέκα, που μόλις τέλειωσε την Α` Λυκείου και πρόσθεσε ότι, έτσι όπως είναι τα πράγματα, «δεν έχουμε πια Πάσχα, δεν έχουμε διακοπές, δεν έχουμε τίποτα». Οσο για την εκδήλωση, το μαθητικό ξεφάντωμα, θεώρησε ότι «κι αυτό κάτι σαν αγώνας είναι. Είναι άλλος ένας τρόπος για να δείξουμε σε κάποιους που δεν καταλαβαίνουν ότι έχουμε προβλήματα... ότι δεν πτοούμαστε και συνεχίζουμε τον αγώνα μας».